Pysze muffinki z dodatkiem płatków owsianych, dekorowane czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną. To pyszny deser na lato – nie za słodki, dzięki kwaskowym owocom. Według naszego przepisu wyjdą puszyste i mięciutkie.
Aby muffinki wyszły idealne trzeba osobno połączyć składniki suche, a osobno mokre. Dopiero w kolejnym kroku łączy się suche z mokrym i delikatnie wymieszać. Ciasto na muffiny może zawierać zbożowe lub owocowe dodatki. Muffiny świetnie łączą się z właściwie każdymi owocami my proponujemy bardzo zdrowe sezonowe czerwone porzeczki. W połączeniu ze słodkim ciastem, będą smakowały idealnie.
Najważniejszą zaletą czerwonych porzeczek jest to, że zwiększają odporność organizmu dzięki dużej zawartości witaminy C. Wspomagają też pracę układu moczowego - powinny je jeść osoby cierpiące na zapalenie dróg moczowych. Porzeczki łagodzą też bóle menstruacyjne, wspomagają funkcjonowanie jelit. zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i regulują poziom złego cholesterolu we krwi. Podaj je niejadkowi, bo bardzo dobrze pobudzają apetyt.
Czas: 45 minut
Koszt: 1,5 zł/porcja
Liczba kalorii: 210 kcal/porcja
Liczba porcji: 10
Składniki
Przygotowanie