Torty bez pieczenia z letnimi owocami. Proste i pyszne
Tort lodowy z malinami.
Fot. 123RF

Torty bez pieczenia z letnimi owocami. Proste i pyszne

Przepisy na pyszne i szybkie ciasta, które nie wymagają pieczenia. Tort lodowy z malinami, biały torcik kokosowy, torcik z kremem bawarskim. Na który masz dzisiaj ochotę?

Tort lodowy z malinami

98368758-vanilla-and-raspberry-ice-cream-cake-
Tort lodowy z malinami.
123RF

Składniki

  • 2 l lodów waniliowych 
  • 200 ml kremówki 36 proc. 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 300 g malin
  • 100 g białej czekolady
  • małe beziki do dekoracji
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Lody wyjmij z zamrażarki, aby zmiękły. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i wymieszaj ją z lekko rozmrożonymi lodami. Połowę czekolady zetrzyj na tarce. Dodaj do masy lodowej. Raz jeszcze całość dokładnie wymieszaj.
  2. Przebierz maliny (kupne owoce opłucz i pozostaw na sicie do osuszenia). Przygotuj małą tortownicę. Na spodzie rozłóż połowę masy lodowej. Posyp malinami (część owoców odłóż do dekoracji). Wyłóż resztę masy. Wygładź wierzch. Wstaw tort na 3 godziny do zamrażalnika.
  3. Przed podaniem przełóż tort na 20 minut do lodówki. Ozdób resztą malin i czekolady, bezikami oraz listkami mięty.

Biały torcik kokosowy

70766000_l
Biały torcik kokosowy.
123RF

Składanki

  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 3 op. solonych krakersów
  • pralinki typu rafaello
  • starta biała czekolada

Przygotowanie

  1. Ugotuj budyń z mleka i cukru. Ostudź, mieszając. Masło posiekaj, zmiksuj z zimnym budyniem. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe (część odłóż do dekoracji tortu), wymieszaj.
  2. Na dnie tortownicy rozłóż warstwę krakersów (mogą być częściowo pokruszone), przykryj porcją kremu. Postępuj tak do wyczerpania składników.
  3. Tort schładzaj 3-4 godziny. Ozdób resztą wiórków kokosowych, pralinkami i startą białą czekoladą.

Torcik z kremem bawarskim

120282826_l
Torcik z kremem bawarskim.
123RF

Składniki

  • 150 g ciastek
  • 30 g masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 130 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • 1/2 l kremówki 36 proc.
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 300 g truskawek

Przygotowanie

  1. Pokruszone ciastka zagnieć z miękkim masłem. Wylep spód małej tortownicy. Żelatynę zalej odrobiną wody, odstaw na 10 minut. Podgrzej, rozpuść. Mleko zagotuj. Żółtka ubij na puch z cukrem i pastą waniliową. Wlej połowę wrzącego mleka, zmiksuj.
  2. Mieszankę wlej do garnka z resztą mleka. Ogrzewaj, mieszając, do zgęstnienia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, połącz i ostudź. Dodaj ubitą kremówkę, likier, wymieszaj.
  3. Połówki truskawek ułóż na spodzie z ciastek, zalej kremem. Włóż do lodówki. Wierzch ozdób galaretką lub samymi owocami.

 

 

Czytaj więcej