6 najzdrowszych produktów na wielkanocnym stole – są pełne witamin i mają niewiele kalorii
Najzdrowsze produkty na wielkanocnym stole
Fot. 123 RF

6 najzdrowszych produktów na wielkanocnym stole – są pełne witamin i mają niewiele kalorii

W Wielkanoc na stołach królują jajka, żur na zakwasie, dużo mięs, ale i zieleniny. Które potrawy najbardziej przysłużą się zdrowiu? Oto 6 najlepszych świątecznych przysmaków. 

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z pysznym, rodzinnym śniadaniem. Na stole królują jajka, żurek, pasztety, wędliny, chrzan, ćwikła czy domowe wypieki. Często myślimy o tych daniach głównie w kontekście tradycji i smaku, ale warto spojrzeć na nie także przez pryzmat zdrowia. Okazuje się bowiem, że wiele wielkanocnych produktów to prawdziwe bomby witaminowe, które korzystnie wpływają na odporność, układ trawienny, a nawet... kondycję skóry czy pamięć!

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

1. Zdrowe produkty na Wielkanoc: jajka

Wiadomo, bez nich nie ma świątecznego śniadania, a smak to tylko jedna z zalet jaj. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jajka są zdrowe? Odpowiedź brzmi: oczywiście! To jedne z najzdrowszych produktów. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka. Są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina A, D, E, B12, a także selen, żelazo i cynk, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie oczu i kości. Cholina, obecna w jajkach, jest kluczowa dla zdrowia mózgu i układu nerwowego, wspomagając pamięć i koncentrację.

Co więcej, jajka są niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Ich wszechstronność kulinarna pozwala na przygotowanie wielu różnorodnych potraw, od śniadań po wykwintne, świąteczne dania.

Badania obalają mit o szkodliwości jajek dla poziomu cholesterolu, jedz je więc na zdrowie także na co dzień.

2. Zdrowe produkty na Wielkanoc: chrzan

Nasze jelita mogą pokochać wielkanocne śniadanie. Chrzan, tradycyjny dodatek do świątecznych mięs, zawiera związki stymulujące wzrost korzystnych bakterii jelitowych. A spożywanie chrzanu z mięsem zwiększa przyswajalność probiotyków o 60 proc.

Chrzan jest idealny również do ryb, serów i sałatek. Dobrze komponuje się z burakami, jabłkami, ziemniakami, twarogiem i jajkami. Z uwagi na właściwości pobudzające trawienie powinno podawać się go do dziczyzny i innych tłustych oraz ciężkostrawnych potraw.

Chrzan jest naturalnym antybiotykiem. Ma właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze. Związki zawarte w korzeniu obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę przewodu pokarmowego i zwiększają apetyt. Jest idealny przy odchudzaniu – zawiera 70 kalorii w 100 g miąższu. Wspomaga leczenie anemii, odkwasza organizm, pomaga usunąć toksyny i obniża poziom cholesterolu. Wykazuje wysoką skuteczność przeciwbólową. Stanowi bombę witaminową. Zawiera witaminy A, B, C, E i sole mineralne: fosfor, siarkę, potas, wapń, żelazo, sód oraz magnez.

Jeżeli lubisz pasztet czy pieczony schab i mięso, nie zapomnij o tym ostrym dodatku. Przyspieszy przemianę materii i jedzenie nie będzie długo zalegać w żołądku. Najlepszy jest oczywiście ten świeżo utarty – ma mocniejszy aromat i wiesz na pewno, że nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Tarty chrzan kupiony w sklepie nie może równać się z tym przygotowanym w domu. Siła jego smaku i aromatu jest wtedy wręcz odurzająca. Dla lepszego posmaku dodaje się do niego sok z cytryny lub starte, kwaśne jabłko.

3. Zdrowe produkty na Wielkanoc: zakwas

Naturalny zakwas na żur to prawdziwy skarb w kuchni, który nie tylko dodaje potrawom wyjątkowego smaku, ale także wspiera nasze zdrowie. Żurek na nim przygotowany jest jedną z najzdrowszych polskich zup. Ten naturalny to sfermentowana mąka żytnia z wodą. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, korzystne dla jelit. A zdrowe jelita to lepsze trawienie, mocniejszy układ odpornościowy i poprawa samopoczucia.

Zakwas jest również źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i dodają energii. Co więcej, proces fermentacji obniża indeks glikemiczny potraw, co jest korzystne dla osób dbających o poziom cukru we krwi. 

Istotne są też dodatki, jak majeranek (działa przeciwzapalnie, ułatwia trawienie) czy czosnek (zapobiega nadciśnieniu oraz miażdżycy).

Zdrowe produkty na Wielkanoc: rzeżucha

Tradycyjna wielkanocna rzeżucha to nie tylko dekoracja, ale skarbnica witaminy C i minerałów. Zawiera cztery razy więcej żelaza niż sałata i wspomaga oczyszczanie organizmu po zimie. Szczypiorek, kolejny znak polskiej wiosny, dostarcza nie tylko witamin, ale zawiera także allicynę - związek obniżający ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. 

Nawet w małych ilościach odmładza skórę, włosy i paznokcie. Przebogata w składniki odżywcze, zmniejsza dolegliwości reumatyczne, zaburzenia krążenia i anemię. Przywraca energię i wigor. Pomocna w leczeniu osteoporozy, zwłaszcza dla osób nie tolerujących mleka. Obniża cukier we krwi. Aż szkoda, że sięgamy po nią głównie przy okazji Wielkanocy. Idealnie pasuje do jajek i jest bardzo zdrowa. 

Zdrowe produkty na Wielkanoc: rzodkiewki 

Są częstym składnikiem świątecznych sałatek. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pobudzają łaknienie i trawienie, wspierają wątrobę, obniżają ciśnienie, działają również grzybobójczo. 

Rzodkiewkę można jeść bez obaw o sylwetkę, ponieważ ma jedynie 16 kcal w 100 g! Wiosenne warzywo zawiera dużo potasu i jest zbawienne dla osób z nadciśnieniem.

Jedzenie rzodkiewek sprzyja też urodzie. Dzięki temu, że zawierają dużo związków siarki, działają wzmacniająco na cebulki włosów i ograniczają ich wypadanie. Warto więc chrupać po kilka rzodkiewek nie tylko od święta.

Zdrowe produkty na Wielkanoc: buraki

Podczas świąt goszczą na stole w postaci ćwikły. Buraki mają niezwykłe właściwości lecznicze, podobnie jak korzeń chrzanu, razem tworzą więc niezastąpiony duet. Zawarte w buraku betacyjaniny zapobiegają miażdżycy i nowotworom, działają żółciopędnie, wspomagają usuwanie toksyn z wątro­by. Buraki wspierają pracę serca, obniżając poziom niekorzystnego aminokwasu we krwi – homocysteiny. Zarówno buraki, jak i chrzan działają antynowotworowo. Ćwikła jest doskonała do mięs, bo przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dostarczy też witamin (z grupy B, C), także makro- i mikroelementów.

 

Czytaj więcej