Wegańska zupa chrzanowa doskonale sprawdzi się na Wielkanocne śniadanie lub obiad
Fot. 123rf.com
Świąteczny stół
Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Pyszna zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą
01.03.2024 12:59
Zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą to doskonałe propozycje na wegańskie wielkanocne śniadanie lub obiad oraz przekąskę. Smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe, a ponadto - mimo braku produktów zwierzęcych - zachowują świąteczny smak i charakter.
Jak zrobić doskonałe wegańskie dania na święta lub niedzielny obiad? Proponujemy zupę chrzanową ze zdrowych warzyw z dodatkiem chrzanu, który nada zupie iście wielkanocnego aromatu. Świetnie będzie pasować także na śniadanie wielkanocne zamiast tradycyjnego żurku. Natomiast doskonałą zimną przekąską na chleb będzie wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą. Podawaj go na podwieczorek lub kolację. Te dania z pewnością zasmakują nie tylko weganom, ale także pozostałym Twoim gościom - nawet tym, którzy gustują w mięsnej kuchni.
Wegańska zupa chrzanowa na Wielkanoc
Składniki:
po 1 marchewce i pietruszce
2 ziemniaki
1/2 pora
jabłko
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
6 łyżek startego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz
grzanki
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Oczyszczonego starannie pora posiekaj w plastry. Warzywa włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj obrane i pokrojone jabłko. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem. Przełóż do bulionu. Dodaj chrzan. Gotuj 10 min. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na krem. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą na Wielkanoc
Składniki:
250 g zielonej soczewicy
200 g cukinii
150 g marchewki
2 ząbki czosnku
cebula
cytryna
kilka gałązek tymianku
słodka papryka
kumin
sól, pieprz ziołowy
siemię lniane, otręby
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj z solą, przecedź, zmiel. Cukinię i obraną marchew zetrzyj na tarce. Uduś do miękkości z czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodaj soczewicę, sok z cytryny, posiekany tymianek, łyżeczkę papryki, po pół łyżeczki kuminu i pieprzu oraz sól do smaku.
Schłodź całość. Wsyp po 2 łyżki mielonego siemienia i otrębów, wyrób masę, przełóż do keksówki. Piecz 45 min w 175°C. Dowolnie ozdób.