Wegańska zupa chrzanowa doskonale sprawdzi się na Wielkanocne śniadanie lub obiad
Fot. 123rf.com
Świąteczny stół
Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Pyszna zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą
4 tygodnie temu
Zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą to doskonałe propozycje na wegańskie wielkanocne śniadanie lub obiad oraz przekąskę. Smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe, a ponadto - mimo braku produktów zwierzęcych - zachowują świąteczny smak i charakter.
Jak zrobić doskonałe wegańskie dania na święta lub niedzielny obiad? Proponujemy zupę chrzanową ze zdrowych warzyw z dodatkiem chrzanu, który nada zupie iście wielkanocnego aromatu. Świetnie będzie pasować także na śniadanie wielkanocne zamiast tradycyjnego żurku. Natomiast doskonałą zimną przekąską na chleb będzie wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą. Podawaj go na podwieczorek lub kolację. Te dania z pewnością zasmakują nie tylko weganom, ale także pozostałym Twoim gościom - nawet tym, którzy gustują w mięsnej kuchni.
Wegańska zupa chrzanowa na Wielkanoc
Wegańska zupa chrzanowa na WielkanocFot. 123rf.com
Składniki:
po 1 marchewce i pietruszce
2 ziemniaki
1/2 pora
jabłko
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
6 łyżek startego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz
grzanki
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Oczyszczonego starannie pora posiekaj w plastry. Warzywa włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj obrane i pokrojone jabłko. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem. Przełóż do bulionu. Dodaj chrzan. Gotuj 10 min. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na krem. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą na Wielkanoc
Wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicąFot. 123rf.com
Składniki:
250 g zielonej soczewicy
200 g cukinii
150 g marchewki
2 ząbki czosnku
cebula
cytryna
kilka gałązek tymianku
słodka papryka
kumin
sól, pieprz ziołowy
siemię lniane, otręby
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj z solą, przecedź, zmiel. Cukinię i obraną marchew zetrzyj na tarce. Uduś do miękkości z czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodaj soczewicę, sok z cytryny, posiekany tymianek, łyżeczkę papryki, po pół łyżeczki kuminu i pieprzu oraz sól do smaku.
Schłodź całość. Wsyp po 2 łyżki mielonego siemienia i otrębów, wyrób masę, przełóż do keksówki. Piecz 45 min w 175°C. Dowolnie ozdób.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.