Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Pyszna zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą
Wegańska zupa chrzanowa doskonale sprawdzi się na Wielkanocne śniadanie lub obiad
Fot. 123rf.com

Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Pyszna zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą

Zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą to doskonałe propozycje na wegańskie wielkanocne śniadanie lub obiad oraz przekąskę. Smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe, a ponadto - mimo braku produktów zwierzęcych - zachowują świąteczny smak i charakter. 

Jak zrobić doskonałe wegańskie dania na święta lub niedzielny obiad? Proponujemy zupę chrzanową ze zdrowych warzyw z dodatkiem chrzanu, który nada zupie iście wielkanocnego aromatu. Świetnie będzie pasować także na śniadanie wielkanocne zamiast tradycyjnego żurku. Natomiast doskonałą zimną przekąską na chleb będzie wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą. Podawaj go na podwieczorek lub kolację. Te dania z pewnością zasmakują nie tylko weganom, ale także pozostałym Twoim gościom - nawet tym, którzy gustują w mięsnej kuchni. 

Wegańska zupa chrzanowa

41756097_l
Wegańska zupa chrzanowa na Wielkanoc
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 1 marchewce i pietruszce
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 pora
  • jabłko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 6 łyżek startego chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Oczyszczonego starannie pora posiekaj w plastry. Warzywa włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj obrane i pokrojone jabłko. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem. Przełóż do bulionu. Dodaj chrzan. Gotuj 10 min. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na krem. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą

179428824_m
Wegański pasztet warzywny z zieloną soczewicą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 200 g cukinii
  • 150 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • cytryna
  • kilka gałązek tymianku
  • słodka papryka
  • kumin
  • sól, pieprz ziołowy
  • siemię lniane, otręby

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj z solą, przecedź, zmiel. Cukinię i obraną marchew zetrzyj na tarce. Uduś do miękkości z czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodaj soczewicę, sok z cytryny, posiekany tymianek, łyżeczkę papryki, po pół łyżeczki kuminu i pieprzu oraz sól do smaku.
  2. Schłodź całość. Wsyp po 2 łyżki mielonego siemienia i otrębów, wyrób masę, przełóż do keksówki. Piecz 45 min w 175°C. Dowolnie ozdób.

 

 

Czytaj więcej