Mazurek kajmakowy doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole
Fot. 123rf.com
Świąteczny stół
Najlepsze tradycyjne mazurki na Wielkanoc. 7 doskonałych przepisów
27.03.2024 09:29
Mazurek to obok babki najpopularniejsze polskie ciasto na Wielkanoc. Wystarczy kruchy spód, prosta masa, polewa i gotowe. Gotowy mazurek udekoruj w wiosenne motywy, a będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Mamy dla Ciebie aż siedem znakomitych propozycji: mazurek kruchy z polewą czekoladową, chałwowy, cytrynowy, z masą kajmakową, różany, wiśniowy i makaronikowy. Wypróbuj koniecznie!
Mazurek to jedno z najbardziej polskich ciast. Piecze się go w okresie Wielkanocy, choć świąteczny charakter zawdzięcza głównie bardzo bogatym zdobieniom tematycznym.
Mazurki wzorcowo powinny być niskie, do ok. 4 cm. Wypieka się je w różnych kształtach – najczęściej są prostokątne (w tym kwadratowe). Spotykane są też mazurki w kształcie rombów, trójkątne, owalne, okrągłe.
Przygotowuje się je z każdego rodzaju ciast. Najbardziej typowe mazurki powstają z blatów kruchych, biszkoptowo-tłuszczowych, orzechowych. Jeszcze w dawnej kuchni polskiej wytwarzano też m.in. mazurki z ciasta makaronikowego i marcepanowego. Właśnie taki mazurek makaronikowy jak za dawnych lat znajdziesz wśród naszych propozycji.
Mazurek często przekłada się lub pokrywa (nadziewa) jego wierzch masami o dowolnym smaku (np. orzechową, migdałową, kajmakową, pomarańczowo-jabłkową), marmoladą lub dżemem. Wierzch wykańcza się najczęściej polewą, lukrem lub galaretką i zdobi owocami (suszonymi, kandyzowanymi lub z syropu), orzechami, bakaliami. Najczęściej dekorację wielkanocną stanowią napisy z lukru np. "Alleluja" lub "Wesołych Świąt" oraz wiosenne i świąteczne motywy: pisanki, bazie, kwiaty.
Mazurek kruchy z polewą czekoladową na Wielkanoc
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
200 g miałkiego cukru
6 żółtek z jajek na twardo
1 jajko surowe.
Na polewę:
200 g czekolady (np. gorzkiej)
100 g cukru
1/2 laski wanilii
niepełna łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę, masło, cukier, przetarte przez sitko żółtka i 1 jajko surowe zagnieć razem i rozwałkuj na palec grubości. Następnie uformuj mazurki o dowolnym kształcie, zrób z tego samego ciasta rancik i upiecz w 180st. C.
Przygotuj polewę: rozetrzyj na zimno startą czekoladę z cukrem, wanilią, masłem, śmietanką. Następnie zagotuj, bez przerwy mieszając. Gorącą masę wylej na ostudzone mazurki, pokrywając je dokładnie. Dowolnie udekoruj.
Mazurek cytrynowy na Wielkanoc
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru pudru
125 g masła.
Krem:
cytryna
łyżka cukru kryształu
po 100 g masła i cukru pudru
20 g kremówki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder i łyżkę wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Odstaw do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto wyjmij z zamrażarki. Wylep nim prostokątną formę do pieczenia. Wierzch ciasta ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
Otrzyj skórkę ze sparzonej cytryny. Zmiksuj ją razem z cytrynowym miąższem (bez pesteczek i białych skórek) oraz łyżką cukru kryształu. Masło ubij na puszystą białą masę (8-10 minut). Dalej ubijając, wsypuj cukier puder i wlewaj cienkim strumieniem kremówkę, a potem dodawaj zmiksowany miąższ cytrynowy. Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Ozdób według uznania.
Mazurek z masą kajmakową na Wielkanoc
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
3 żółtka
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Masa kajmakowa:
5 szklanek mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
szklanka orzechów włoskich.
Do dekoracji:
rodzynki, płatki migdałowe i bakalie, cukrowe jajeczka
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkuj, ułóż w formie, tworząc dookoła wyższy rant. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w temp. 180°C ok. 30 min, aż się zezłoci.
Przygotuj masę kajmakową: do rondla wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier i sól. Mieszając, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj 2-3 godz. (mieszając rzadko), aż masa zgęstnieje. Możesz też zrobić prostszy kajmak, gotując 2 godziny w garnku z wodą zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego.
Na cieście rozsyp orzechy, rozłóż masę kajmakową. Mazurek udekoruj.
Mazurek makaronikowy na Wielkanoc
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g cukru
150 g masła
2 żółtka.
Wierzch:
4 białka
1/2 szklanki cukru
60 g zmielonych migdałów
łyżeczka mąki ziemniaczanej
powidła śliwkowe,
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto posiekaj razem i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 min do lodówki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy, zrób rant na brzegu. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz ok. 15 min w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj powidłami.
Schłodzone białka ubij z cukrem. Wymieszaj ze zmielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną. Masę rozsmaruj na mazurku. Znów wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzony mazurek udekoruj.
Mazurek chałwowy na Wielkanoc
Składniki:
300 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru pudru
260 g masła
jajko
2 żółtka
proszek do pieczenia
350 g chałwy waniliowej
100 ml śmietanki
czekolada, migdały, morele
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z obu mąk, cukru pudru, 200 g masła, jajka, żółtek i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż na spód formy, ponakłuwaj. Z reszty zrób kulki, ozdób brzegi. Piecz 25 min w 180ºC.
Chałwę rozkrusz, włóż do garnuszka z resztą masła i śmietanką. Mieszając, zagotuj. Rozpuszczoną masę zblenduj, wylej na spód mazurka. Pozostaw do zastudzenia. Mazurek ozdób dowolnie.
Mazurek wiśniowy na Wielkanoc
Składniki:
175 g mąki
100 g masła
cukier puder
łyżka gęstej śmietany
żółtko
125 g mascarpone
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, dodaj posiekane zimne masło, 50 g cukru pudru, łyżkę kwaśnej śmietany i żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, schładzaj godzinę. Rozwałkuj ciasto na kształt tortownicy.
Wylep pokryty pergaminem spód. Ciasto ponakłuwaj. Piecz 20 min w 200°C.
Na nadzienie zmiksuj serek mascarpone razem z frużeliną wiśniową (odmierz pół szklanki bez owoców) oraz przesianą łyżką cukru pudru. Schłodzony spód wyjmij z tortownicy, ułóż na kratce. Posmaruj przygotowaną masą. Udekoruj dowolnie.
Mazurek różany na Wielkanoc
Składniki:
250 g masła
500 g mąki
120 g cukru
120 g migdałów bez skórek
5 ugotowanych żółtek
skórka i sok z jednej cytryny
słoik konfitur różanych
sól.
Lukier:
500 g cukru
szklanka wody
1 cytryna
2 krople różane.
Opcjonalnie płatki róży do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, posiekane migdały, przetarte żółtka, skórkę i sok z 1 cytryny, szczyptę soli. Posiekaj nożem z zimnym masłem, następnie krótko zagnieć. Odstaw na godzinę do lodówki. Potem ciasto podziel na dwie równe części, rozwałkuj, rozłóż w dwóch formach, zrób ranty. Nakłuj i upiecz na złoty kolor.
Na ostudzonych spodach rozłóż osączoną z syropu konfiturę z róży. Z wody i cukru ugotuj pomadkę (gęsta masa) i utrzyj, dodając sok z cytryny i krople różane (esencję). Polukruj mazurki. Jeśli chcesz, udekoruj płatkami róży.