Najlepsze tradycyjne mazurki na Wielkanoc. 7 doskonałych przepisów
Mazurek kajmakowy doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole
Fot. 123rf.com

Najlepsze tradycyjne mazurki na Wielkanoc. 7 doskonałych przepisów

Mazurek to obok babki najpopularniejsze polskie ciasto na Wielkanoc. Wystarczy kruchy spód, prosta masa, polewa i gotowe. Gotowy mazurek udekoruj w wiosenne motywy, a będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Mamy dla Ciebie aż siedem znakomitych propozycji: mazurek kruchy z polewą czekoladową, chałwowy, cytrynowy, z masą kajmakową, różany, wiśniowy i makaronikowy. Wypróbuj koniecznie!

Mazurek to jedno z najbardziej polskich ciast. Piecze się go w okresie Wielkanocy, choć świąteczny charakter zawdzięcza głównie bardzo bogatym zdobieniom tematycznym.

Mazurki wzorcowo powinny być niskie, do ok. 4 cm. Wypieka się je w różnych kształtach – najczęściej są prostokątne (w tym kwadratowe). Spotykane są też mazurki w kształcie rombów, trójkątne, owalne, okrągłe.

Przygotowuje się je z każdego rodzaju ciast. Najbardziej typowe mazurki powstają z blatów kruchych, biszkoptowo-tłuszczowych, orzechowych. Jeszcze w dawnej kuchni polskiej wytwarzano też m.in. mazurki z ciasta makaronikowego i marcepanowego. Właśnie taki mazurek makaronikowy jak za dawnych lat znajdziesz wśród naszych propozycji.

Mazurek często przekłada się lub pokrywa (nadziewa) jego wierzch masami o dowolnym smaku (np. orzechową, migdałową, kajmakową, pomarańczowo-jabłkową), marmoladą lub dżemem. Wierzch wykańcza się najczęściej polewą, lukrem lub galaretką i zdobi owocami (suszonymi, kandyzowanymi lub z syropu), orzechami, bakaliami. Najczęściej dekorację wielkanocną stanowią napisy z lukru np. "Alleluja" lub "Wesołych Świąt" oraz wiosenne i świąteczne motywy: pisanki, bazie, kwiaty.

Mazurek kruchy z polewą czekoladową

43578670_m
Mazurek kruchy z polewą czekoladową
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g miałkiego cukru
  • 6 żółtek z jajek na twardo
  • 1 jajko surowe.
  • Na polewę:
  • 200 g czekolady (np. gorzkiej)
  • 100 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • niepełna łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę, masło, cukier, przetarte przez sitko żółtka i 1 jajko surowe zagnieć razem i rozwałkuj na palec grubości. Następnie uformuj mazurki o dowolnym kształcie, zrób z tego samego ciasta rancik i upiecz w 180st. C.
  2. Przygotuj polewę: rozetrzyj na zimno startą czekoladę z cukrem, wanilią, masłem, śmietanką. Następnie zagotuj, bez przerwy mieszając. Gorącą masę wylej na ostudzone mazurki, pokrywając je dokładnie. Dowolnie udekoruj.

Mazurek cytrynowy

13884218_m
Mazurek cytrynowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 125 g masła.

Krem:

  • cytryna 
  • łyżka cukru kryształu
  • po 100 g masła i cukru pudru
  • 20 g kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder i łyżkę wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Odstaw do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto wyjmij z zamrażarki. Wylep nim prostokątną formę do pieczenia. Wierzch ciasta ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
  2. Otrzyj skórkę ze sparzonej cytryny. Zmiksuj ją razem z cytrynowym miąższem (bez pesteczek i białych skórek) oraz łyżką cukru kryształu. Masło ubij na puszystą białą masę (8-10 minut). Dalej ubijając, wsypuj cukier puder i wlewaj cienkim strumieniem kremówkę, a potem dodawaj zmiksowany miąższ cytrynowy. Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Ozdób według uznania.

Mazurek z masą kajmakową

71896462_m
Mazurek kajmakowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Masa kajmakowa:
  • 5 szklanek mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szklanka orzechów włoskich.

Do dekoracji:

  • rodzynki, płatki migdałowe i bakalie, cukrowe jajeczka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkuj, ułóż w formie, tworząc dookoła wyższy rant. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w temp. 180°C ok. 30 min, aż się zezłoci.
  2. Przygotuj masę kajmakową: do rondla wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier i sól. Mieszając, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj 2-3 godz. (mieszając rzadko), aż masa zgęstnieje. Możesz też zrobić prostszy kajmak, gotując 2 godziny w garnku z wodą zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego.
  3. Na cieście rozsyp orzechy, rozłóż masę kajmakową. Mazurek udekoruj.

Mazurek makaronikowy

110160122_m
Mazurek makaronikowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka.

Wierzch:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g zmielonych migdałów 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • powidła śliwkowe,

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto posiekaj razem i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 min do lodówki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy, zrób rant na brzegu. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz ok. 15 min w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj powidłami.
  2. Schłodzone białka ubij z cukrem. Wymieszaj ze zmielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną. Masę rozsmaruj na mazurku. Znów wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzony mazurek udekoruj.

Mazurek chałwowy

28916056_m
Mazurek chałwowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 260 g masła 
  • jajko
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia
  • 350 g chałwy waniliowej
  • 100 ml śmietanki
  • czekolada, migdały, morele

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto z obu mąk, cukru pudru, 200 g masła, jajka, żółtek i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż na spód formy, ponakłuwaj. Z reszty zrób kulki, ozdób brzegi. Piecz 25 min w 180ºC.
  2. Chałwę rozkrusz, włóż do garnuszka z resztą masła i śmietanką. Mieszając, zagotuj. Rozpuszczoną masę zblenduj, wylej na spód mazurka. Pozostaw do zastudzenia. Mazurek ozdób dowolnie.

Mazurek wiśniowy

119887469_l
Mazurek wiśniowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 100 g masła
  • cukier puder 
  • łyżka gęstej śmietany
  • żółtko
  • 125 g mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj posiekane zimne masło, 50 g cukru pudru, łyżkę kwaśnej śmietany i żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, schładzaj godzinę. Rozwałkuj ciasto na kształt tortownicy.
  2. Wylep pokryty pergaminem spód. Ciasto ponakłuwaj. Piecz 20 min w 200°C.
  3. Na nadzienie zmiksuj serek mascarpone razem z frużeliną wiśniową (odmierz pół szklanki bez owoców) oraz przesianą łyżką cukru pudru. Schłodzony spód wyjmij z tortownicy, ułóż na kratce. Posmaruj przygotowaną masą. Udekoruj dowolnie.

Mazurek różany

Składniki:

  • 250 g masła
  • 500 g mąki
  • 120 g cukru
  • 120 g migdałów bez skórek
  • 5 ugotowanych żółtek
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • słoik konfitur różanych
  • sól.

Lukier:

  • 500 g cukru
  • szklanka wody
  • 1 cytryna
  • 2 krople różane.
  • Opcjonalnie płatki róży do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, posiekane migdały, przetarte żółtka, skórkę i sok z 1 cytryny, szczyptę soli. Posiekaj nożem z zimnym masłem, następnie krótko zagnieć. Odstaw na godzinę do lodówki. Potem ciasto podziel na dwie równe części, rozwałkuj, rozłóż w dwóch formach, zrób ranty. Nakłuj i upiecz na złoty kolor.
  2. Na ostudzonych spodach rozłóż osączoną z syropu konfiturę z róży. Z wody i cukru ugotuj pomadkę (gęsta masa) i utrzyj, dodając sok z cytryny i krople różane (esencję). Polukruj mazurki. Jeśli chcesz, udekoruj płatkami róży.

 

 

Czytaj więcej