Sałatka warstwowa z tuńczykiem to doskonały wybór na Wielkanoc. Jest zdrowa, smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Odkryj prosty przepis i zachwyć wszystkich domowników.
Spis treści
Wielkanocny stół pełny jest pysznych, tradycyjnych przysmaków. Oprócz barszczu, mięsa, wędlin oraz jajek w różnych odsłonach są również sałatki. Jednym z hitów, który zdobywa coraz większą popularność w tym okresie jest sałatka warstwowa z tuńczykiem. Ma wyjątkowy smak, pięknie się prezentuje, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut, co szczególnie docenią osoby, które szukają czegoś pysznego, zdrowego i nieskomplikowanego.
Tuńczyk to ryba, która jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za wartości odżywcze. Zawiera dużo białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak fosfor, potas i selen.
Do sałatki warstwowej wykorzystywany jest tuńczyk w puszce. Kluczowym elementem, który wpływa na smak potrawy jest jakość ryby. Wybierając tuńczyka, najlepiej postawić na wersję w oliwie z oliwek lub w wodzie, unikać należy natomiast w sosie pomidorowym, który może zdominować delikatny smak sałatki.
Sałatki na Wielkanoc: pyszne propozycje na świąteczny stół
Składniki podane są na misę o średnicy 24 cm.
Składniki:
Dekoracja:
Sposób przygotowania:
Wartości odżywcze całej sałatki:
Kalorie: ~1800 kcal
Węglowodany: ~105 g
Białko: ~125 g
Tłuszcz: ~80 g