Sałatka warstwowa na Wielkanoc z tuńczykiem: wyjątkowy przysmak na świąteczny stół
Sałatka warstwowa na Wielkanoc z tuńczykiem
Fot. 123 RF

Sałatka warstwowa na Wielkanoc z tuńczykiem: wyjątkowy przysmak na świąteczny stół

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to doskonały wybór na Wielkanoc. Jest zdrowa, smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Odkryj prosty przepis i zachwyć wszystkich domowników.

Wielkanocny stół pełny jest pysznych, tradycyjnych przysmaków. Oprócz barszczu, mięsa, wędlin oraz jajek w różnych odsłonach są również sałatki. Jednym z hitów, który zdobywa coraz większą popularność w tym okresie jest sałatka warstwowa z tuńczykiem. Ma wyjątkowy smak, pięknie się prezentuje, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut, co szczególnie docenią osoby, które szukają czegoś pysznego, zdrowego i nieskomplikowanego. 

Jaki tuńczyk do sałatki warstwowej na Wielkanoc?

Tuńczyk to ryba, która jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za wartości odżywcze. Zawiera dużo białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak fosfor, potas i selen. 

Do sałatki warstwowej wykorzystywany jest tuńczyk w puszce. Kluczowym elementem, który wpływa na smak potrawy jest jakość ryby. Wybierając tuńczyka, najlepiej postawić na wersję w oliwie z oliwek lub w wodzie, unikać należy natomiast w sosie pomidorowym, który może zdominować delikatny smak sałatki. 

Sałatki na Wielkanoc: pyszne propozycje na świąteczny stół

Sałatka warstwowa na Wielkanoc z tuńczykiem - przepis 

Składniki podane są na misę o średnicy 24 cm. 

Składniki:

  • 2 duże świeże ogórki (ok. 400 g)
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek lub wodzie (ok. 280 g po odsączeniu) 
  • 150 g komosy ryżowej 
  • 5 jajek rozm. M  
  • 2 łyżki majonezu (klasycznego/light/wegańskiego)
  • pieprz/sól 

Dekoracja:

  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 pomidorki koktajlowe 
  • kilka listków natki pietruszki 

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w drobną kostkę i ułóż na dnie miski. 
  2. Tuńczyka odsącz, wymieszaj z majonezem, dopraw i rozłóż równomiernie na ogórkach. 
  3. Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź i wyłóż jako kolejną warstwę. 
  4. Jajka ugotuj na twardo, drobno pokrój i rozłóż na wierzchu.
  5. Sałatkę warstwową z tuńczykiem udekoruj majonezem, połówkami pomidorków koktajlowych oraz natką pietruszki. 
  6. Po przygotowaniu wstaw sałatkę na minimum 30 minut do lodówki. 
  7. Podawaj z chrupiącą bagietką lub grzankami. 

Wartości odżywcze całej sałatki:

Kalorie: ~1800 kcal 

Węglowodany: ~105 g 

Białko: ~125 g 

Tłuszcz: ~80 g 

sałatka-warstwowa-na-wielkanoc-z-tuńczykiem-37775038_m
Sałatka warstwowa na Wielkanoc z tuńczykiem
Źródło: 123 RF

 

 

Czytaj więcej