Sałatka z łososiem i awokado jest idealna do dań z grilla
Fot. 123rf.com
Przekąski
Lekkie i pyszne sałatki do dań z grilla. Te przepisy Cię zachwycą!
02.05.2024 09:53
Upieczone na grillu mięso w towarzystwie pysznej sałatki to jest to! Wypróbuj przepisy na sałatki, które wspaniale wzbogacą smak dań z grilla. Są bardzo łatwe i szybkie - przygotujesz je w około 20 minut!
Nie ma wątpliwości, że mięso na grilla to nie wszystko. Oprócz głównego składnika trzeba zadbać o dodatki. I nie chodzi wcale o musztardę czy keczup. Grill nie może obejść się bez sałatek. Dlaczego? Według zasad zdrowego odżywiania codziennie powinniśmy jeść przynajmniej ok. 400 g warzyw i 100 g owoców, a najlepiej 4 porcje warzyw (porcja to filiżanka pokrojonych warzyw) i porcję owoców dziennie (zawierają cukier prosty, mają fruktozę, którego nadmiar odkłada się głównie na brzuchu). Warzywa należy dodawać do każdego posiłku. Najlepiej, gdyby stanowiły co najmniej połowę tego, co kładziemy na talerzu. Dlatego podczas grilla obok kawałka mięsa należy na talerzu położyć dużą porcję sałatki. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika. Dzięki temu wspierają prawidłowy mikrobiom, poprawiają trawienie, regulują poziom cholesterolu i cukru. A poza tym mięso z sałatka smakuje naprawdę wyśmienicie. Warto wypróbować proste przepisy na smakowite sałatki do grilla.
Sałatka do grilla: szopska
Składniki:
3 pomidory
ogórek sałatkowy lub 2-3 gruntowe
3 papryki, najlepiej różnokolorowe
1 cebula – raczej łagodna w smaku: biała, czosnkowa lub czerwona
opakowanie słonego sera szopskiego lub innego bałkańskiego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki, ilość wg uznania
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) i ogórki kroimy w kostkę.
W misce układamy pomidory, na nich ogórki i paprykę.
Posypujemy cebulą pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki.
Warzywa doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy sałatkę. Dodajemy posiekaną natkę.
Sałatka do grilla z sosem słodko-kwaśnym i słonecznikiem
Składniki:
miks sałat
2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
2 łyżki oleju rzepakowego,
łyżeczka majonezu
pół łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie:
Sałatę przekładamy do miski.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Sosem polewamy sałatę, posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Szybka sałatka do grilla z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki:
opakowanie mixu sałat,
kulka sera mozzarella
kilka kawałków suszonych pomidorów
czerwona papryka
średni pomidor
Przygotowanie:
Kroimy paprykę, pomidory i ser na mniejsze kawałki.
Mieszamy z sałatą.
Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny i olejem z suszonych pomidorów.
Sałatka do grilla z tłustym białym serem
Składniki:
dowolna zielenina (sałata, rukola, roszponka)
kawałek (ok. 30 dag) tłustego twarogu
kilka – 4-6 (ok. 30 g) włoskich orzechów (opcjnalnie)
pomidor (opcjonalnie)
łyżka nasion dyni
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Zieleninę myjemy i osuszamy, wsypujemy do miski.
Posypujemy pokruszonym twarogiem.
Z oleju i musztardy robimy sos, mieszając je na gładko.
Polewamy sałatkę.
Na koniec posypujemy pestkami dyni i orzechami uprażonymi na suchej patelni.
Sałatka do grilla z jajkiem
Składniki:
2 główki sałaty (średniej wielkości)
3-4 młode cebulki
2 jajka na twardo
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3-4 włoskie orzechy
150 g gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku
sok z pół cytryny
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy dokładnie, szarpiemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy pokrojone w krążki cebulki, posiekany szczypiorek, grubo posiekane orzechy i jajka pokrajane w ósemki.
Mieszamy sałatę ze śmietaną doprawioną do smaku solą i pieprzem.
Sałatka do grilla z cykorii
Składniki:
cykoria (licząc 1 średnią sztukę na osobę)
olej rzepakowy (lub oliwa)
sok z cytryny (lub winny ocet)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cykorie starannie myjemy, dzielimy na listki, jeśli są duże – kroimy, układamy w salaterce, lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny lub winnym octem.
Sałatka do grilla: poznańska
Składniki:
2 główki sałaty
1 ogórek
1 pęczek młodej cebulki
łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki chudego twarożku homogenizowanego
kilka łyżek mleka
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny (łyżeczka)
Przygotowanie:
Sałatę starannie płuczemy, suszymy, liście rwiemy na kawałki.
Ogórek koimy w cieniutkie plasterki, cebulę wraz ze szczypiorem – w krążki.
Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy sos, rozcierając twarożek z mlekiem do konsystencji gęstej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy sałatkę, mieszamy.
Sałatka do grilla z nowalijkami
Składniki:
2 pęczki rzodkiewki
1 pęczek młodej cebulki
1 główka sałaty
1/2 opakowania twarożku homogenizowanego (125 g)
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie
Warzywa myjemy, osączamy.
Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulkę wraz ze szczypiorkiem siekamy, sałatę rwiemy na kawałki.
Twarożek rozcieramy ze śmietaną na niezbyt gęsty sos, doprawiając do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Polewamy sosem sałatę, posypujemy posiekanym koperkiem.
Sałatka do grilla z łososiem i awokado
Składniki:
1 op. roszponki
1 cebula
150 g wędzonego łososia
1 awokado
po 200 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
cytryna
czosnek
po 2 łyżki miodu i musztardy
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Opłucz i osusz listki roszponki. Obraną cebulę pokrój w krążki. Rozdrobnij plasterki łososia. Awokado obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przeciśnij przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Utrzyj z 4 łyżkami oliwy. Dodaj musztardę i płynny miód, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej sałatkę, przemieszaj.
Nasza rada:
Pyszny sos do sałatki zrobisz też z soku wyciśniętego z grejpfruta, oliwy, czosnku oraz brązowego cukru.
Sałatka do grilla ze smażonym serem halloumi
Składniki:
1 duża sałata
1 op. sera halloumi
300 g truskawek
masło klarowane
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
ciemny ocet balsamiczny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę opłucz, osusz, porwij liście na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Ser pokrój w dużą kostkę. Zanurzaj w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej. Smaż kilka minut na złoty kolor.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na cząstki. Wymieszaj z sałatą i serem. Oliwę utrzyj z posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami wody. Dodaj ocet, sól i pieprz do smaku. Polej sałatkę tuż przed podaniem na stół.
Nasza rada:
Zamiast panierowanego sera z patelni, do sałaty możesz dodać ser grillowany. A jeżeli nie dostałaś w sklepie halloumi, wykorzystaj camembert. Aby ser się nie rozpuścił, opiekaj go w folii aluminiowej.
Brokułowa sałatka z ryżem do dań z grilla
Składniki:
1 woreczek ryżu (długoziarnisty z dzikim)
1 brokuł
1 puszka cieciorki
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
sok z cytryny
kilka gałązek kolendry
sól, pieprz
migdały
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. W osobnym garnku z osoloną wodą ugotuj al dente różyczki brokułu. Odcedź je na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do osączenia. Wymieszaj z ryżem i osączoną cieciorką.
Upraż na suchej patelni garstkę migdałów, grubo je posiekaj. Opłucz, osusz i poszatkuj listki kolendry. Sałatkę dopraw solą i pieprzem, posyp migdałami i kolendrą. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i cytryną. Sos podaj do sałatki.
Nasza rada:
Inną wersję sałatki przygotujesz, łącząc brokuły z migdałami, wysmażonym boczkiem i sosem czosnkowym.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem do dań z grilla
Składniki:
6-8 ugotowanych ziemniaków
2 duże cebule
2 ogórki konserwowe
kilka grzybków z marynaty
olej do smażenia
1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze półplasterki lub dużą kostkę. Obrane cebule pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Wysmaż na złoty kolor, dodaj do ziemniaków.
Ogórki pokrój w plasterki. Grzybki osącz z marynaty, większe sztuki pokrój. Razem z ogórkami dodaj do sałatki. Wymieszaj całość ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Nasza rada:
Do sałatki ziemniaczanej możesz również dodać upieczoną na grillu i pokrojoną w kostkę kiełbasę.