Upieczone na grillu mięso w towarzystwie pysznej sałatki to jest to! Wypróbuj jedną z naszych czterech propozycji, które nie tylko wzbogacą smak dań z grilla, ale także ułatwią trawienie ciężkostrawnych potraw. Są bardzo łatwe i szybkie - przygotujesz je w około 20 minut!
Sałatka z łososiem i awokado
Sałatka z grilla z łososiem i awokadoFot. 123rf.com
Składniki:
1 op. roszponki
1 cebula
150 g wędzonego łososia
1 awokado
po 200 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
cytryna
czosnek
po 2 łyżki miodu i musztardy
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Opłucz i osusz listki roszponki. Obraną cebulę pokrój w krążki. Rozdrobnij plasterki łososia. Awokado obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przeciśnij przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Utrzyj z 4 łyżkami oliwy. Dodaj musztardę i płynny miód, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej sałatkę, przemieszaj.
Nasza rada:
Pyszny sos do sałatki zrobisz też z soku wyciśniętego z grejpfruta, oliwy, czosnku oraz brązowego cukru.
Sałatka do grilla ze smażonym serem halloumi
Sałatka do grilla ze smażonym seremFot. 123rf.com
Składniki:
1 duża sałata
1 op. sera halloumi
300 g truskawek
masło klarowane
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
ciemny ocet balsamiczny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę opłucz, osusz, porwij liście na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Ser pokrój w dużą kostkę. Zanurzaj w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej. Smaż kilka minut na złoty kolor.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na cząstki. Wymieszaj z sałatą i serem. Oliwę utrzyj z posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami wody. Dodaj ocet, sól i pieprz do smaku. Polej sałatkę tuż przed podaniem na stół.
Nasza rada:
Zamiast panierowanego sera z patelni, do sałaty możesz dodać ser grillowany. A jeżeli nie dostałaś w sklepie halloumi, wykorzystaj camembert. Aby ser się nie rozpuścił, opiekaj go w folii aluminiowej.
Brokułowa sałatka z ryżem do dań z grilla
Brokułowa sałatka z ryżem do dań z grillaFot. 123rf.com
Składniki:
1 woreczek ryżu (długoziarnisty z dzikim)
1 brokuł
1 puszka cieciorki
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
sok z cytryny
kilka gałązek kolendry
sól, pieprz
migdały
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. W osobnym garnku z osoloną wodą ugotuj al dente różyczki brokułu. Odcedź je na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do osączenia. Wymieszaj z ryżem i osączoną cieciorką.
Upraż na suchej patelni garstkę migdałów, grubo je posiekaj. Opłucz, osusz i poszatkuj listki kolendry. Sałatkę dopraw solą i pieprzem, posyp migdałami i kolendrą. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i cytryną. Sos podaj do sałatki.
Nasza rada:
Inną wersję sałatki przygotujesz, łącząc brokuły z migdałami, wysmażonym boczkiem i sosem czosnkowym.
Ziemniaczana z ogórkiem
Sałatka ziemniaczana z ogórkiemFot. 123rf.com
Składniki:
6-8 ugotowanych ziemniaków
2 duże cebule
2 ogórki konserwowe
kilka grzybków z marynaty
olej do smażenia
1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze półplasterki lub dużą kostkę. Obrane cebule pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Wysmaż na złoty kolor, dodaj do ziemniaków.
Ogórki pokrój w plasterki. Grzybki osącz z marynaty, większe sztuki pokrój. Razem z ogórkami dodaj do sałatki. Wymieszaj całość ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Nasza rada:
Do sałatki ziemniaczanej możesz również dodać upieczoną na grillu i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.