Nietuzinkowe trio fasoli, pomarańczy i twarogu koziego. Pyszna sałatka, która pomoże ci zadbać o linię
Fasola, pomarańcze i twarożek kozi to nietuzinkowe, pyszne połączenie
Fot. 123rf.com

Nietuzinkowe trio fasoli, pomarańczy i twarogu koziego. Pyszna sałatka, która pomoże ci zadbać o linię

Sałatka z fasolą i pomarańczą to bardzo zdrowy pomysł na przekąskę – oba te składniki są kopalnią witaminy C wspomagającej odporność. Fasola to także powszechnie znane źródło białka, które na długo zaspokaja apetyt, co pomaga schudnąć. 

Fasola jest skuteczna przy obniżaniu cholesterolu i oczyszczaniu organizmu z toksyn, co dodatkowo zachęca do wypróbowania naszego przepisu. Nie obawiaj się gazów i dolegliwości trawiennych – te skutecznie zneutralizuje ocet winny, który również jest składnikiem sałatki.

Smakowite trio fasoli, pomarańczy i twarogu w winnym sosie

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 pomarańcze
  • 15 dag twarogu koziego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 gałązka mięty
  • duża garść orzechów włoskich
  • 4 cieniutkie plasterki chudego wędzonego boczku (lub szynki długodojrzewającej)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem, po 10 minutach odcedź i pokrój na mniejsze kawałeczki. Pomarańcze sparz. Jedną przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Pozostałą połówkę i drugą pomarańczę obierz, pokrój w plasterki. 
  2. Dymkę oczyść, szczypiorek  odłóż, cebulkę posiekaj. Posiekaj też boczek. Na patelni lekko rozgrzej olej. Zrumień na nim cebulkę z boczkiem. Dodaj orzechy, przypraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, smaż na średnim ogniu 1 minutę. 
  3. Fasolę przełóż na sitko, prze płucz wodą i dobrze osącz. Dodaj do składników na patelni, smaż razem przez 2 minuty.
  4. Szczypiorek opłucz, posiekaj.  Z gałązki mięty poodrywaj listki. Przygotuj sos: sok z pomarańczy połącz z oliwą z oliwek. Dodaj ocet winny oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dobrze utrzyj. Na talerzach ułóż plasterki pomarańczy oraz fasolkę z dodatkami (może być ciepła lub zimna). Wszystko skrop sosem, posyp pokruszonym twarogiem, listkami mięty i szczypiorkiem. 

 

Czytaj więcej