Schab duszony w cydrze. Pyszny, miękki i aromatyczny
Schab duszony w cydrze.
Fot. 123RF

Schab duszony w cydrze. Pyszny, miękki i aromatyczny

Skorzystaj z naszego niezawodnego i bardzo prostego przepisu na schab duszony w cydrze, który będzie soczysty i aromatyczny. Upieczony na święta, idealnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole na ciepło lub jako wędlina. 

Soczysty, miękki i aromatyczny schab to danie idealne na święta Bożego Narodzenia. Będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole zarówno gorący i pachnący, jak i na desce wędlin. Jeśli planujesz pokroić go w plasterki, to koniecznie musisz go schłodzić, aby idealnie kroił nawet na bardzo cienkie plasterki. Zobacz nasze porady i przepis!

Jak dusić schab, żeby nie był twardy i suchy?

To czy schab wyjdzie przepysznie zależy przede wszystkim od tego, jakie mięso wybierzesz. Najlepiej kupować to z tzw. lady, aby dokładnie przyjrzeć się jego kolorowi i ilości tłuszczu. Jaki więc powinien być idealny schab, który po uduszeniu nie wyschnie i nie będzie twardy?

Nie kupuj schabu, który jest zbity i jednolity, a w swojej strukturze nie ma przerostów tłuszczu. Soczysty schab musi zawierać nieco tłuszczu, aby wyszedł mięciutki, a w jego przekroju powinny uwidaczniać się charakterystyczne przerosty. Tłuszcz powinien mieć biały kolor, nie może mieć żółtej barwy. Jeśli chodzi o kolor mięsa, to nie powinno być blade i jasne. Schab powinien mieć intensywną, ciemniejszą barwę (karkowy) lub być różowy (ten właściwy). Zwróć też uwagę, czy mięso nie wydziela zapachu. Jeśli pachnie nieprzyjemnie, kwaśno, jest mokry lub sączy się z niego płyn, to oznacza, że jest nieświeży. 

Skąd jeszcze bierze się soczystość mięsa? Schab z naszego przepisu powinien przez dobę leżakować w solance z dodatkiem ziół i koniecznie czosnku. Zanim zaczniesz dusić mięso pamiętaj też o tym, aby najpierw wstępnie je podsmażyć. Zmiękczająco na mięso działa także alkohol i niektóre owoce. Dodatek cydru i jabłko zmiękczą mięso i pozostawią je soczyste.  

Przepis na schab duszony w cydrze

65397136_m
Schab duszony w cydrze.
123RF

Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 110 minut

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • liście laurowe
  • 2 cebule
  • 1 jabłko 
  • ziele angielskie
  • 1 gruszka 
  • 2 suszone śliwki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki cydru 
  • gałązki estragonu 
  • smalec 
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso obwiąż, pod sznurek włóż kilka liści laurowych. Do garnka wlej 8 szklanek wody. Dodaj czosnek, 4 łyżki soli oraz po kilka liści laurowych i ziaren ziela. W solance zanurz schab. Schładzaj dobę. 
  2. Jabłko pokrój na ćwiartki, gruszkę na ósemki. Poszatkuj cebule i śliwki. Mięso wyjmij z solanki. Obsmaż na smalcu, przełóż do niskiego szerokiego garnka. Na tym samym tłuszczu obsmaż cebulę. Dodaj owoce. Oprósz je solą.
  3. Dorzuć gałązkę estragonu, przesmaż. Dodaj cydr i miód. Mieszanką zalej schab. Duś pod przykryciem 1,5 godziny.

 

Czytaj więcej