Skorzystaj z naszego niezawodnego i bardzo prostego przepisu na schab duszony w cydrze, który będzie soczysty i aromatyczny. Upieczony na święta, idealnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole na ciepło lub jako wędlina.
Soczysty, miękki i aromatyczny schab to danie idealne na święta Bożego Narodzenia. Będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole zarówno gorący i pachnący, jak i na desce wędlin. Jeśli planujesz pokroić go w plasterki, to koniecznie musisz go schłodzić, aby idealnie kroił nawet na bardzo cienkie plasterki. Zobacz nasze porady i przepis!
To czy schab wyjdzie przepysznie zależy przede wszystkim od tego, jakie mięso wybierzesz. Najlepiej kupować to z tzw. lady, aby dokładnie przyjrzeć się jego kolorowi i ilości tłuszczu. Jaki więc powinien być idealny schab, który po uduszeniu nie wyschnie i nie będzie twardy?
Nie kupuj schabu, który jest zbity i jednolity, a w swojej strukturze nie ma przerostów tłuszczu. Soczysty schab musi zawierać nieco tłuszczu, aby wyszedł mięciutki, a w jego przekroju powinny uwidaczniać się charakterystyczne przerosty. Tłuszcz powinien mieć biały kolor, nie może mieć żółtej barwy. Jeśli chodzi o kolor mięsa, to nie powinno być blade i jasne. Schab powinien mieć intensywną, ciemniejszą barwę (karkowy) lub być różowy (ten właściwy). Zwróć też uwagę, czy mięso nie wydziela zapachu. Jeśli pachnie nieprzyjemnie, kwaśno, jest mokry lub sączy się z niego płyn, to oznacza, że jest nieświeży.
Skąd jeszcze bierze się soczystość mięsa? Schab z naszego przepisu powinien przez dobę leżakować w solance z dodatkiem ziół i koniecznie czosnku. Zanim zaczniesz dusić mięso pamiętaj też o tym, aby najpierw wstępnie je podsmażyć. Zmiękczająco na mięso działa także alkohol i niektóre owoce. Dodatek cydru i jabłko zmiękczą mięso i pozostawią je soczyste.
Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 110 minut
Składniki
Przygotowanie