Pyszne przekąski z orientalną nutą – idealne na karnawał!
Przekąski na sylwestra z orientalną nutą - skrzydełka z cytryną i rozmarynem.
Fot. 123RF

Pyszne przekąski z orientalną nutą – idealne na karnawał!

Na kameralne powitanie Nowego Roku przygotuj stół z przekąskami inspirowanymi Bliskim i Dalekim Wschodem. Z prostych składników, dostępnych w każdym supermarkecie, zrobisz sylwestrowe przekąski z orientalną nutą – sekret tkwi w przyprawach i sosach. Nie napracujesz się, a będzie wyjątkowo i bajkowo pysznie. 

Przekąski z orientalną nutą idealnie nadają się na domowe przyjęcie. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też oryginalne i efektowne. Goście będą pod wrażeniem, kiedy zobaczą na stole smakowitą sałatkę ze świeżej rukoli i owoców granatu, soczyste skrzydełka z cytryną i rozmarynem, hummus z chlebkiem pita własnej roboty, szaszłyczki z sosem sezamowym czy rollsy z łososiem. Smacznego!

Sałatka z granatem i kokosową posypką

137775491_m
Sałatka z rukoli z kokosową posymką.
123 RF

czas przygotowania, kalorie, cena:  15 min • 217 kcal/porcja • 3,60 zł/porcja

składniki:

  • 2 szklanki świeżej rukoli
  •  2 gruszki
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

składniki na dressing:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • plasterek świeżego imbiru (1 cm)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  1. Rukolę przełóż do szerokiej miski. Gruszki umyj, nie obieraj, tylko przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie półplasterki. Umieść je między listkami rukoli.
  2. Twaróg zmiksuj z wiórkami kokosowymi albo dokładnie rozgnieć widelcem. Okruchami twarożku obsyp rukolę.
  3. Przygotuj dressing. Czosnek obierz i rozgnieć, imbir obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj je z octem, oliwą i miodem. Przypraw do smaku. Polej dressingiem sałatkę, posyp pestkami granatu.

Skrzydełka z cytryną i rozmarynem

95970384_m
Skrzydełka kurczaka grillowane z cytryną i rozmarynem.
123 RF

czas przygotowania, kalorie, cena:  50 min (plus marynowanie) • 254 kcal/szt. • 1,50 zł/szt.

składniki:

  •  10 skrzydełek kurczaka
  • 2 główki czosnku
  • 2 cytryny
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu Marynata
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • łyżka oliwy
  • papryczka chilli, posiekana, bez pestek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
  •  sól, pieprz
  1. Wymieszaj składniki marynaty. Natrzyj nią skrzydełka, przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim skrzydełka, a pomiędzy nimi plastry cytryny i przekrojone w poprzek główki czosnku. Piecz 40 minut. W połowie tego czasu dodaj połówki pomidorków i rozmaryn.
  3. Podawaj z pikantnymi korniszonami i sosem barbecue z ziołami.

Humus z chrupiącą pitą

46252423_m
Domowy hummus z pitą.
123 RF

czas przygotowania, kalorie, cena: 80 min (plus wyrastanie ciasta) • 498 kcal/porcja • 2,40 zł/porcja

  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki zataru
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek wody (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy do podania

składniki na chlebek pita:

  • szklanka wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  •  2 łyżki oliwy
  1. Ciecierzycę zmiksuj z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli humus wyjdzie za suchy, dolej zimnej wody.
  2. Na placki pita wymieszaj drożdże z odrobiną ciepłej wody. Odstaw na kilka minut, po czym wymieszaj z resztą wody. Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem i solą. Wlej drożdże. Zagnieć ciasto (około 10 minut). Przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj kule i odstaw na 30 minut. Następnie rozpłaszcz i ułóż na arkuszu papieru do pieczenia. Zostaw je na kolejne 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C (razem z pustą blachą). Posmaruj placki oliwą i ostrożnie przełóż je na papierze do piekarnika. Piecz 10 minut. Podawaj jeszcze ciepłe, z humusem polanym oliwą.

Szaszłyki z sosem sezamowym

147117203_m
Szaszłyki z indyka z sosem sezamowym.
123 RF

czas przygotowania, kalorie, cena: 50 min (plus marynowanie) • 224 kcal/szt. • 4 zł/szt. ◆ 500 g filetu z indyka

składniki:

  • 500g filetu z indyka

składniki na marynatę:

  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

składniki nas słodko-kwaśny sos sezamowy

  • 3 łyżki tahini
  • łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek przegotowanej wody
  • łyżeczka ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni
  1. Mięso umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w sporą kostkę i przełóż do miski. Wymieszaj składniki marynaty. Obtocz w marynacie pokrojone mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej patelnię grillową. Wyjmij mięso z lodówki i ponakłuwaj kawałki na szpadki. Smaż szaszłyki 10-15 minut, obracając je. Potem przykryj, zdejmij z ognia i trzymaj 10 minut w cieple, aby doszły.
  3. Na sos wymieszaj tahini z miodem i sokiem z cytryny, potem dolewaj stopniowo wodę. Sos ma być gęsty i gładki. Posyp sezamem.

Pierożki gyoza

162580533_m
Pierożki gyoza.
123 Rf

czas przygotowania, kalorie, cena: 90 min (plus wyrastanie) • 129 kcal/szt. • 0,70 zł/szt.

składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju sezamowego do smażenia

składniki na farsz:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 dymki
  • 2/3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • po łyżeczce sosu sojowego i oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  1. Z mąki, soli i gorącej wody zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj i zostaw na 30 minut.
  2. Mielone mięso wymieszaj z posiekanymi dymkami, kapustą pekińską, czosnkiem i resztą dodatków.
  3. Ciasto rozwałkuj na placki. Szklanką wycinaj z niego kółka (podsypuj mąką). Na każde kółko nakładaj porcję farszu i zaklejaj brzegi.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pierożki, potem podlej szklanką wody i przykryj. Duś 10 minut. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym.

Rollsy z omletu z łososiem

31962082_m
Ruloniki z omletu z łososiem.
123 RF

czas przygotowania, kalorie, cena: 40 min • 61 kcal/szt. • 1 zł/szt.

składniki na omlet:

  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej)
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego do smażenia

składniki na farsz:

  • 100 g gęstego twarożku do smarowania
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka koperku, posiekanego
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów łososia wędzonego na zimno
  • 2 garście szpinaku baby
  1. Jajka wymieszaj mikserem z mlekiem i mąką. Przypraw solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej masło i usmaż kolejno dwa płaskie omlety. Zdejmij i odłóż, aby wystygły.
  2. Twarożek wymieszaj z sokiem z cytryny i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na omlety twarożek, łososia i szpinak. Zwiń je w rulony i owiń ciasno folią. Przed podaniem pokrój w krążki.

 

Czytaj więcej