Przekąski na sylwestra z orientalną nutą - skrzydełka z cytryną i rozmarynem.
Fot. 123RF
Przekąski
Pyszne przekąski z orientalną nutą – idealne na karnawał!
23.12.2021 16:46
Na kameralne powitanie Nowego Roku przygotuj stół z przekąskami inspirowanymi Bliskim i Dalekim Wschodem. Z prostych składników, dostępnych w każdym supermarkecie, zrobisz sylwestrowe przekąski z orientalną nutą – sekret tkwi w przyprawach i sosach. Nie napracujesz się, a będzie wyjątkowo i bajkowo pysznie.
Przekąski z orientalną nutą idealnie nadają się na domowe przyjęcie. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też oryginalne i efektowne. Goście będą pod wrażeniem, kiedy zobaczą na stole smakowitą sałatkę ze świeżej rukoli i owoców granatu, soczyste skrzydełka z cytryną i rozmarynem, hummus z chlebkiem pita własnej roboty, szaszłyczki z sosem sezamowym czy rollsy z łososiem. Smacznego!
Sałatka z granatem i kokosową posypką
czas przygotowania, kalorie, cena: 15 min • 217 kcal/porcja • 3,60 zł/porcja
składniki:
2 szklanki świeżej rukoli
2 gruszki
2 łyżki pestek granatu
100 g chudego twarogu
2 łyżki wiórków kokosowych
składniki na dressing:
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki miodu
plasterek świeżego imbiru (1 cm)
ząbek czosnku
sól, pieprz
Rukolę przełóż do szerokiej miski. Gruszki umyj, nie obieraj, tylko przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie półplasterki. Umieść je między listkami rukoli.
Twaróg zmiksuj z wiórkami kokosowymi albo dokładnie rozgnieć widelcem. Okruchami twarożku obsyp rukolę.
Przygotuj dressing. Czosnek obierz i rozgnieć, imbir obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj je z octem, oliwą i miodem. Przypraw do smaku. Polej dressingiem sałatkę, posyp pestkami granatu.
Skrzydełka z cytryną i rozmarynem
czas przygotowania, kalorie, cena: 50 min (plus marynowanie) • 254 kcal/szt. • 1,50 zł/szt.
składniki:
10 skrzydełek kurczaka
2 główki czosnku
2 cytryny
garść pomidorków koktajlowych
2 gałązki rozmarynu Marynata
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka skórki startej z cytryny
łyżka oliwy
papryczka chilli, posiekana, bez pestek
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
sól, pieprz
Wymieszaj składniki marynaty. Natrzyj nią skrzydełka, przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim skrzydełka, a pomiędzy nimi plastry cytryny i przekrojone w poprzek główki czosnku. Piecz 40 minut. W połowie tego czasu dodaj połówki pomidorków i rozmaryn.
Podawaj z pikantnymi korniszonami i sosem barbecue z ziołami.
Humus z chrupiącą pitą
czas przygotowania, kalorie, cena: 80 min (plus wyrastanie ciasta) • 498 kcal/porcja • 2,40 zł/porcja
puszka ciecierzycy
2 łyżki tahini
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki zataru
sól, pieprz
kilka łyżek wody (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy do podania
składniki na chlebek pita:
szklanka wody
8 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2/3 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
Ciecierzycę zmiksuj z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli humus wyjdzie za suchy, dolej zimnej wody.
Na placki pita wymieszaj drożdże z odrobiną ciepłej wody. Odstaw na kilka minut, po czym wymieszaj z resztą wody. Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem i solą. Wlej drożdże. Zagnieć ciasto (około 10 minut). Przełóż do miski, przykryj i odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, uformuj kule i odstaw na 30 minut. Następnie rozpłaszcz i ułóż na arkuszu papieru do pieczenia. Zostaw je na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C (razem z pustą blachą). Posmaruj placki oliwą i ostrożnie przełóż je na papierze do piekarnika. Piecz 10 minut. Podawaj jeszcze ciepłe, z humusem polanym oliwą.
Szaszłyki z sosem sezamowym
czas przygotowania, kalorie, cena: 50 min (plus marynowanie) • 224 kcal/szt. • 4 zł/szt. ◆ 500 g filetu z indyka
składniki:
500g filetu z indyka
składniki na marynatę:
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/3 łyżeczki imbiru mielonego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
składniki nas słodko-kwaśny sos sezamowy
3 łyżki tahini
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
kilka łyżek przegotowanej wody
łyżeczka ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni
Mięso umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w sporą kostkę i przełóż do miski. Wymieszaj składniki marynaty. Obtocz w marynacie pokrojone mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Rozgrzej patelnię grillową. Wyjmij mięso z lodówki i ponakłuwaj kawałki na szpadki. Smaż szaszłyki 10-15 minut, obracając je. Potem przykryj, zdejmij z ognia i trzymaj 10 minut w cieple, aby doszły.
Na sos wymieszaj tahini z miodem i sokiem z cytryny, potem dolewaj stopniowo wodę. Sos ma być gęsty i gładki. Posyp sezamem.
Pierożki gyoza
czas przygotowania, kalorie, cena: 90 min (plus wyrastanie) • 129 kcal/szt. • 0,70 zł/szt.
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
2/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju sezamowego do smażenia
składniki na farsz:
250 g mielonego mięsa wieprzowego
4 dymki
2/3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku, rozgniecione
łyżeczka startego świeżego imbiru
po łyżeczce sosu sojowego i oleju sezamowego
sól, pieprz
Z mąki, soli i gorącej wody zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj i zostaw na 30 minut.
Mielone mięso wymieszaj z posiekanymi dymkami, kapustą pekińską, czosnkiem i resztą dodatków.
Ciasto rozwałkuj na placki. Szklanką wycinaj z niego kółka (podsypuj mąką). Na każde kółko nakładaj porcję farszu i zaklejaj brzegi.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pierożki, potem podlej szklanką wody i przykryj. Duś 10 minut. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym.
Rollsy z omletu z łososiem
czas przygotowania, kalorie, cena: 40 min • 61 kcal/szt. • 1 zł/szt.
składniki na omlet:
4 jajka, roztrzepane
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej)
sól, pieprz
łyżka masła klarowanego do smażenia
składniki na farsz:
100 g gęstego twarożku do smarowania
łyżka soku z cytryny
łyżka koperku, posiekanego
sól, pieprz
6 plastrów łososia wędzonego na zimno
2 garście szpinaku baby
Jajka wymieszaj mikserem z mlekiem i mąką. Przypraw solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej masło i usmaż kolejno dwa płaskie omlety. Zdejmij i odłóż, aby wystygły.
Twarożek wymieszaj z sokiem z cytryny i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na omlety twarożek, łososia i szpinak. Zwiń je w rulony i owiń ciasno folią. Przed podaniem pokrój w krążki.