Pyszne pasty na kanapki z różnych stron świata – idealne na karnawałowe tartinki
Pasty na małe kanapeczki, czyli tartinki.
Fot. 123RF

Pyszne pasty na kanapki z różnych stron świata – idealne na karnawałowe tartinki

Kanapeczki na jeden kęs z bagietki, chleba tostowego czy krakersa zrobią furorę, jeśli podasz je z wykwintnymi pastami, które można zjeść tylko w Bawarii, Niderlandach, Prowansji, na Bałkanach, Kaukazie czy Bliskim Wschodzie. Takich past do kanapek skosztujesz także w restauracjach z kuchniami z tych regionów ale... możesz także poczuć aromaty wielkiego świata w swoim domu! A co ważniejsze, te oryginalne karnawałowe pasty na kanapki przygotujesz ze składników dostępnych niemal w każdym markecie.

Organizuje domowe przyjęcie dla przyjaciół? Przepisy na oryginalne pasty do kanapek będą jak znalazł! Jeśli zaserwujesz gościom belgijsko-holenderską wersję tatara, francuską oliwkową tapenadę, niemiecką serową obatzdę, bakłażanową arabską baba ghanoush, paprykowy macedoński pindżur czy kaukaskie orzechowe pchali będą zachwyceni. Do tego podane w formie uroczych tartinek – z pewnością podbiją ich serca i podniebienia. Część w tych past na kanapki możesz też kupić w sklepach z kuchniami świata, ale jeśli zrobisz je sama w domu – będą zdrowsze. Kupne często zawierają konserwanty, poprawiacze smaku, koloru i konsystencji. 

Niderlandzka pasta do kanapek z wołowiną

19751108_m
Pyszna pasta na kanapki - holendersko-belgijska wersja tatara, nazywana filet americain.
123RF

Pasta do kanapek filet americain (czyt. file amerike) to belgijsko-holenderska wersja tatara. Różni się od naszej tym, że mięso jest bardzo drobno zmielone, dodaje się kapary i sos Worcester (czyt. łyster) i ketchup (lub tabasco, czytaj tabasko). W Belgii i Holandii je się tą pastę na zimno na kanapkach ale także na zimno na obiad do gorących frytek!

Składniki:
 
  • 30 dag polędwicy wołowej (lub zrazówki)
  • cebula
  • żółtko
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • łyżeczka ketchupu
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki natki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry

Przygotowanie:

  1. Wołowinę zmiel 2 razy na sitku pasztetowym.
  2. Do wołowiny dodaj żółtko oraz posiekane cebulę, natkę i kapary.  

Masę dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Schłódź w lodówce

Kaukaska pasta do kanapek z orzechami i granatem

162894831_m
Gruzińska pasta do kanapek – orzechowa pchali w wersji ze szpinakiem, burakiem i bez dodatków. 
123Rf

Pasta ta nazywana jest w Gruzji pchali (lub pkhali). Jej podstawą są orzechy, do których dodaje się szpinak, buraki lub tylko kolendrę. Pastę podaje się posypaną pestkami granatu.

Składniki:

  • 30 dag szpinaku (lub buraków), można też pominąć
  • 20 dag orzechów włoskich
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 łyżki natki
  • łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • pestki granatu

Przygotowanie

  1. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, szpinak (lub ugotowane, starte buraki) i przeciśnięty czosnek. Zmiel razem z orzechami.

  2. Dodaj ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Nałóż na małe kawałki pieczywa, lawasz (gruzińskie pieczywo do kupienia w piekarniach gruzińskich) lub ułóż oddzielnie jako kulki. Posyp pestkami granatu.

Prowansalska pasta do kanapek z oliwek

115106004_m
Francuska pasta do kanapek - tapenada w wersji z zielonych i czarnych oliwek.
123RF

Tapenada, to pasta do kanapek, która zawiera czarne lub zielone oliwki, kapary i oliwę, często też anchois (czytaj anszua) i czosnek. Możesz łatwo zrobić ją sama lub kupisz gotową (od 12 zł/135 g). Je się ją na zimno z pieczywem, zapieka na grzankach lub stosuje jako nadzienie do mięs i dodatek do sosów. Do tapenady można dodać świeże pomidory, pomidory suszone lub upieczoną i obraną ze skórki paprykę.

Składniki

  • 1 szklanka oliwek bez pestek (czarnych lub zielonych)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 5 filetów anchois 
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kapary i oliwki wypłucz dokładnie z zalewy.
  2. Zmiksuj z czosnkiem i pokrojonymi anchois, powoli wlewając oliwę. 
  3. Wymieszaj z ziołami i pieprzem.
    Uwaga! Nie sól bo anchois są wystarczająco słone. Jeśli nie dodajesz anchois, posól.
  4. Opcjonalnie gotową pastę możesz zmiksować z obranym pomidorem, upieczoną obraną papryką lub 4-5 pokrojonymi i osączonymi z oleju suszonymi pomidorami.

Bawarska pasta do kanapek z serem 

50676493_m
Bawarska pasta na kanapki -  serowa z krążkami cebuli obsypanymi papryką.
123RF

Obatzda (czyt. obatsta) lub obazda (czyt. obacta) to pasta do kanapek robiona z sera camembert, masła, piwa i cebuli. Serwuje się ją z chlebem żytnim, preclem lub paluszkami. Można posypać szczypiorkiem i udekorować usmażonymi krążkami cebuli, obtoczonymi w papryce.

Składniki

  • 25 dag sera camembert
  • 15 dag sera naturalnego kremowego
  • 20 dag masła
  • 2 cebule
  • szczypta mielonego kminku
  • 3 łyżki jasnego piwa 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypiorek 
  • pomidor
  • olej
  • słodka papryka

Przygotowanie

  1. Camembert ugnieć widelcem.
  2. Dodaj serek kremowy, masło, posiekaną 1 cebulę, piwo i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Drugą cebulę pokrój w cienkie talarki. Obsmaż na oleju. Obtocz w słodkiej papryce.
  4. Podawaj pastę na kanapce, posypaną posiekanym szczypiorkiem i udekorowaną talarkami cebuli. 

Arabska pasta do kanapek z bakłażana

174491031_m
Arabska pasta do kanapek z bakłażana baba ghanoush.
123RF

 

Baba ghanoush (czyt. baba ganusz) to pasta do kanapek z bakłażana i pasty sezamowej tahini (od 6 zł za 185 g). Pasuje do pieczywa, grillowanych warzyw i mięs.

W krajach arabskich podawana jest z chlebkiem pita (kupisz go w hipermarkecie).

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól 
  • pieprz 
  • natka 

Przygotowanie

  1. Bakłażan ponakłuwaj widelcem. Piecz 45 minut w 190 st. Ostudź i zdejmij skórkę.
  2. Zmiksuj ze zmiażdżonym czosnkiem, pastą tahini, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  3. Pastę podawaj posypaną posiekaną natką.

    Nasza rada. Jeśli nie masz w domu pasty tahini, możesz sama zrobić podobną pastę. Wystarczy, że uprażysz na suchej patelni 1/2 szklanki nasion sezamu i zmiksujesz je z 2 łyżkami oleju.

Bałkańska pasta do kanapek z pieczonej papryki 

149131520_m
Bałkańska pasta na kanapki z pieczonej papryki typu ajwar czy pindżur.
123Rf

Ta pasta do kanapek z pieczonej papryki w Serbii nazywana jest ajwar (lub ajvar), w Macedonii – pindżur, w Bułgarii – lutenica (lub ljutenica). Pasty mają różną ostrość i stopień zmielenia warzyw. Gotowe można kupić także w Polsce w sklepach spożywczych (od 3 zł/słoiczek 200 g). Je się na zimno na kanapkach oraz stosuje jako marynaty lub sosy do mięs. 

Składniki

  • 5 czerwonych papryk
  •  2 bakłażany 
  • cebula 
  • 3 pomidory 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • łyżka oleju 
  • łyżka octu winnego 
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Pokrojone na duże kawałki pomidory, paprykę oraz bakłażana posól i piecz do miękkości w 180 st. Obierz ze skórek i zmiel.
  2. Podsmaż na oleju pokrojone cebulę i czosnek.
  3.  Wymieszaj wszystko z octem i papryką, posól. Smaż do zagęszczenia. Ostudzoną pastą smaruj małe kawałki pieczywa. Możesz udekorować listkiem natki pietruszki.

Czytaj więcej