Pyszne pasty na kanapki z różnych stron świata – idealne na karnawałowe tartinki
Marta Barczyńska
30.12.2021 17:11
Kanapeczki na jeden kęs z bagietki, chleba tostowego czy krakersa zrobią furorę, jeśli podasz je z wykwintnymi pastami, które można zjeść tylko w Bawarii, Niderlandach, Prowansji, na Bałkanach, Kaukazie czy Bliskim Wschodzie. Takich past do kanapek skosztujesz także w restauracjach z kuchniami z tych regionów ale... możesz także poczuć aromaty wielkiego świata w swoim domu! A co ważniejsze, te oryginalne karnawałowe pasty na kanapki przygotujesz ze składników dostępnych niemal w każdym markecie.
Organizuje domowe przyjęcie dla przyjaciół? Przepisy na oryginalne pasty do kanapek będą jak znalazł! Jeśli zaserwujesz gościom belgijsko-holenderską wersję tatara, francuską oliwkową tapenadę, niemiecką serową obatzdę, bakłażanową arabską baba ghanoush, paprykowy macedoński pindżur czy kaukaskie orzechowe pchali będą zachwyceni. Do tego podane w formie uroczych tartinek – z pewnością podbiją ich serca i podniebienia. Część w tych past na kanapki możesz też kupić w sklepach z kuchniami świata, ale jeśli zrobisz je sama w domu – będą zdrowsze. Kupne często zawierają konserwanty, poprawiacze smaku, koloru i konsystencji.
Niderlandzka pasta do kanapek z wołowiną
Pasta do kanapek filet americain (czyt. file amerike) to belgijsko-holenderska wersja tatara. Różni się od naszej tym, że mięso jest bardzo drobno zmielone, dodaje się kapary i sos Worcester (czyt. łyster) i ketchup (lub tabasco, czytaj tabasko). W Belgii i Holandii je się tą pastę na zimno na kanapkach ale także na zimno na obiad do gorących frytek!
Składniki:
30 dag polędwicy wołowej (lub zrazówki)
cebula
żółtko
3 łyżeczki kaparów
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki sosu Worcester
łyżeczka ketchupu
łyżka majonezu
łyżka musztardy
3 łyżki natki
sól
pieprz
szczypta curry
Przygotowanie:
Wołowinę zmiel 2 razy na sitku pasztetowym.
Do wołowiny dodaj żółtko oraz posiekane cebulę, natkę i kapary.
Masę dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Schłódź w lodówce
Kaukaska pasta do kanapek z orzechami i granatem
Pasta ta nazywana jest w Gruzji pchali (lub pkhali). Jej podstawą są orzechy, do których dodaje się szpinak, buraki lub tylko kolendrę. Pastę podaje się posypaną pestkami granatu.
Składniki:
30 dag szpinaku (lub buraków), można też pominąć
20 dag orzechów włoskich
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kolendry
2 łyżki natki
łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
łyżka oleju
sól
pieprz
pestki granatu
Przygotowanie
Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, szpinak (lub ugotowane, starte buraki) i przeciśnięty czosnek. Zmiel razem z orzechami.
Dodaj ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Nałóż na małe kawałki pieczywa, lawasz (gruzińskie pieczywo do kupienia w piekarniach gruzińskich) lub ułóż oddzielnie jako kulki. Posyp pestkami granatu.
Prowansalska pasta do kanapek z oliwek
Tapenada, to pasta do kanapek, która zawiera czarne lub zielone oliwki, kapary i oliwę, często też anchois (czytaj anszua) i czosnek. Możesz łatwo zrobić ją sama lub kupisz gotową (od 12 zł/135 g). Je się ją na zimno z pieczywem, zapieka na grzankach lub stosuje jako nadzienie do mięs i dodatek do sosów. Do tapenady można dodać świeże pomidory, pomidory suszone lub upieczoną i obraną ze skórki paprykę.
Składniki
1 szklanka oliwek bez pestek (czarnych lub zielonych)
1/2 szklanki oliwy
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
5 filetów anchois
2 łyżki kaparów
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz
Przygotowanie
Kapary i oliwki wypłucz dokładnie z zalewy.
Zmiksuj z czosnkiem i pokrojonymi anchois, powoli wlewając oliwę.
Wymieszaj z ziołami i pieprzem. Uwaga! Nie sól bo anchois są wystarczająco słone. Jeśli nie dodajesz anchois, posól.
Opcjonalnie gotową pastę możesz zmiksować z obranym pomidorem, upieczoną obraną papryką lub 4-5 pokrojonymi i osączonymi z oleju suszonymi pomidorami.
Bawarska pasta do kanapek z serem
Obatzda (czyt. obatsta) lub obazda (czyt. obacta) to pasta do kanapek robiona z sera camembert, masła, piwa i cebuli. Serwuje się ją z chlebem żytnim, preclem lub paluszkami. Można posypać szczypiorkiem i udekorować usmażonymi krążkami cebuli, obtoczonymi w papryce.
Składniki
25 dag sera camembert
15 dag sera naturalnego kremowego
20 dag masła
2 cebule
szczypta mielonego kminku
3 łyżki jasnego piwa
sól
pieprz
szczypiorek
pomidor
olej
słodka papryka
Przygotowanie
Camembert ugnieć widelcem.
Dodaj serek kremowy, masło, posiekaną 1 cebulę, piwo i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Drugą cebulę pokrój w cienkie talarki. Obsmaż na oleju. Obtocz w słodkiej papryce.
Podawaj pastę na kanapce, posypaną posiekanym szczypiorkiem i udekorowaną talarkami cebuli.
Arabska pasta do kanapek z bakłażana
Baba ghanoush (czyt. baba ganusz) to pasta do kanapek z bakłażana i pasty sezamowej tahini (od 6 zł za 185 g). Pasuje do pieczywa, grillowanych warzyw i mięs.
W krajach arabskich podawana jest z chlebkiem pita (kupisz go w hipermarkecie).
Składniki
3 bakłażany
2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini
3 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
natka
Przygotowanie
Bakłażan ponakłuwaj widelcem. Piecz 45 minut w 190 st. Ostudź i zdejmij skórkę.
Zmiksuj ze zmiażdżonym czosnkiem, pastą tahini, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Pastę podawaj posypaną posiekaną natką.
Nasza rada. Jeśli nie masz w domu pasty tahini, możesz sama zrobić podobną pastę. Wystarczy, że uprażysz na suchej patelni 1/2 szklanki nasion sezamu i zmiksujesz je z 2 łyżkami oleju.
Bałkańska pasta do kanapek z pieczonej papryki
Ta pasta do kanapek z pieczonej papryki w Serbii nazywana jest ajwar (lub ajvar), w Macedonii – pindżur, w Bułgarii – lutenica (lub ljutenica). Pasty mają różną ostrość i stopień zmielenia warzyw. Gotowe można kupić także w Polsce w sklepach spożywczych (od 3 zł/słoiczek 200 g). Je się na zimno na kanapkach oraz stosuje jako marynaty lub sosy do mięs.
Składniki
5 czerwonych papryk
2 bakłażany
cebula
3 pomidory
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
łyżka oleju
łyżka octu winnego
sól
natka pietruszki
Przygotowanie
Pokrojone na duże kawałki pomidory, paprykę oraz bakłażana posól i piecz do miękkości w 180 st. Obierz ze skórek i zmiel.
Podsmaż na oleju pokrojone cebulę i czosnek.
Wymieszaj wszystko z octem i papryką, posól. Smaż do zagęszczenia. Ostudzoną pastą smaruj małe kawałki pieczywa. Możesz udekorować listkiem natki pietruszki.