Pikantna pasta fasolowa z pieczoną papryką. Przepis na pyszny dodatek do kanapki
Pikantna pasta fasolowa z pieczoną papryką.
Fot. 123RF

Pikantna pasta fasolowa z pieczoną papryką. Przepis na pyszny dodatek do kanapki

Pikantna pasta fasolowa z pieczoną papryką sprawdzi się na kanapce lub jako dip do maczania świeżych warzyw lub pity. Jest doskonała na śniadanie, kolację lub jako przekąska na imprezę. Sprawdź nasz szybki przepis!

Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie tradycyjnej kanapki, to ten przepis jest dla Ciebie. Oto pyszna wegańska pasta na bazie białej fasoli i pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i ostrego chili, które dodaje tej zwyczajnej przekąsce nutę pikanterii.

Co możesz zrobić z pieczonej papryki?

Pieczona papryka może Ci się przydać nie tylko do przygotowania pasty. Ma też inne zastosowania. Chcesz łatwo pozbyć się skórki z papryki? Warzywo wystarczy podpiec w piekarniku, a skórka bardzo łatwo oddzieli się od miąższu. Pieczoną paprykę możesz wykorzystać np. do domowego ajvaru, ale także do sałatki, leczo, zapiekanki czy jako bazę do sosu.

Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki

47632435_m
Pikantna pasta fasolowa z pieczoną papryką.
123RF

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli Jaś
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki łagodnego ajvaru
  • po 1 płaskiej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku sól

Przygotowanie

  1. Czerwone papryki oraz chili oczyść z pestek, opłucz, osusz. Strąki czerwonych papryk przekrój wzdłuż na pół. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, pokrój. Wszystkie przygotowane warzywa skrop oliwą, przemieszaj.
  2. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 220°C. Piecz przez 30-35 minut, aż na skórce papryk zaczną pojawiać się brązowe plamki.
  3. Upieczone kawałki papryki przełóż do foliowej torebki, potem szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach papryki wyjmij, zdejmij z nich skórki i usuń środki z pestkami. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, poczekaj, aż dobrze ocieknie.
  4. Kawałki upieczonych papryk oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, następnie zmiksuj razem z fasolą na gładko. Pastę przypraw na pikantnie ajvarem, solą, oraz słodką i ostrą papryką.
  5. Do pasty możesz użyć grillowanej papryki ze słoika. Dzięki temu unikniesz żmudnego obierania strąków i zaoszczędzisz sporo czasu.

 

Czytaj więcej