Choć zapalenie rozcięgna podeszwowego to dość skomplikowana i obco brzmiąca nazwa, samo schorzenie jest dość powszechne. Należy do najczęstszych przyczyn bólu pięty. Leczenie odbywa się farmakologicznie, ale można je wspomóc domowymi sposobami. Ćwiczenia, masaże, dieta przy zapaleniu rozcięgna podeszwowego.
Rozcięgno podeszwowe to pas tkanki łącznej zlokalizowanej na całej długości podeszwy – między guzem piętowym a mięśniami pod palcami. Bardzo często nadmierne nadwyrężanie stopy prowadzi do mikrourazów i podrażnień będących przyczyną rozwoju stanu zapalnego rozcięgna.
Przyczyną schorzenia są zwykle: forsowny wysiłek fizyczny, stojąca praca, otyłość, płaskostopie czy przykurcze mięśni łydek.
Zapalenie rozcięgna podeszwowego objawia się bólem promieniującym od pięty, który nasila się przy stawianiu pierwszych kroków po nocnym odpoczynku, ale też po dłuższym siedzeniu. Dolegliwości ulegają złagodzeniu po „rozchodzeniu”.
Zapalenie rozcięgna podeszwowego bywa mylone m.in. z zapaleniem kaletki albo przyczepu okolicy ścięgna Achillesa, zespołem kanału stępu, chorobą Haglunda-Severa czy zapaleniem stawów. Dlatego, by potwierdzić diagnozę, trzeba przeprowadzić badania RTG oraz niekiedy USG.
Leczenie opiera się głównie na środkach przeciwzapalnych i przeciwbólowych, stosuje się też ostrzykiwanie osoczem bogatopłytkowym, falę uderzeniową, w ostateczności operację. Aby przyspieszyć kurację i zapobiec odnawianiu się schorzenia, warto sięgnąć po naturalne sposoby.
Uzupełnij jadłospis w pełnowartościowe białko. Spożywaj nabiał (mleko, twarogi, jogurty) i chude mięso (piersi drobiowe, polędwicę wołową oraz wieprzową, schab). To niezbędny budulec tkanek w organizmie.
Wzbogać menu w kwasy tłuszczowe omega-3. Wpływają korzystnie na nasze komórki, przyczyniają się do łagodzenia bólu i stanów zapalnych, wspomagają regenerację tkanki łącznej. Zawierają je m.in. tłuste ryby morskie (makrele, łososie, śledzie, flądry, sardynki), orzechy, migdały czy oleje roślinne (zwłaszcza rzepakowy i lniany).
Zadbaj o dużą ilość antyoksydantów w diecie. Zmniejszają ryzyko rozwoju stanu zapalnego, wzmacniają układ odpornościowy i spowalniają degenerację tkanek. By zwiększyć ich zasoby, postaw na surowe warzywa i owoce – buraki, cytrusy, marchew, paprykę, pietruszkę, jabłka, granaty, rośliny liściaste.
Używaj takich przypraw, jak imbir, czosnek, cynamon oraz kurkuma. To naturalne antybiotyki, leki przeciwzapalne i przeciwbólowe – pomogą pozbyć się bolesnych dolegliwości.