Cholesterol kojarzy nam się najczęściej z poważnymi chorobami serca oraz koniecznością zmodyfikowania swojej diety. Ale czy wiesz, że jest on także bardzo potrzebny organizmowi i nie zawsze należy go ograniczać? Czy cholesterol można obniżyć bez leków i czy takie właściwości ma czekolada? Sprawdź fakty i mity na temat cholesterolu.
Spis treści
O cholesterolu i o tym, jak niebezpieczny jest jego wysoki poziom we krwi, wiedzą niemal wszyscy. Ale nadal na ten temat krąży wiele mitów. Weryfikujemy więc niektóre z nich.
Nie, choć wielu osobom tak się może wydawać. W rzeczywistości normy wyglądają następująco:
Można, ale tylko do pewnego stopnia. Dzięki diecie, w której prym wiodą warzywa, obfitujące w błonnik produkty pełnoziarniste, morskie ryby i tłuszcze roślinne, udaje się poprawić wyniki nawet o 25%. Zwłaszcza jeśli równocześnie ograniczymy produkty bogate w cukier, wysoko przetworzone lub zawierające sporo tłuszczu odzwierzęcego i zaczniemy regularnie się ruszać.
W przypadku lekko przekroczonych poziomów cholesterolu całkowitego i LDL to naprawdę może wystarczyć. Natomiast w pozostałych przypadkach znacznie wspomaga leczenie farmakologiczne.
Nie. Samo oznaczenie poziomu cholesterolu całkowitego to za mało, bo pokazuje, ile jest go w sumie – bez rozbicia na frakcje. Miarodajną kontrolę poziomu obu rodzajów umożliwia lipidogram. Mierzy trzy wartości: cholesterol HDL, LDL oraz trójglicerydy.
Nie. Cholesterol odgrywa niezwykle ważną rolę w produkcji kwasów żółciowych (niezbędnych do trawienia tłuszczów), hormonów steroidowych (m.in. testosteronu, estradiolu, progesteronu, kortyzolu, aldosteronu) oraz witaminy D3, powstającej w skórze w wyniku ekspozycji na światło słoneczne. Cholesterol jest również składnikiem wszystkich błon komórkowych ludzkiego organizmu. Ponadto jest ważny dla właściwego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. I choć w 80% zapotrzebowanie na niego pokrywa wątroba, to u osób zdrowych do 300 mg cholesterolu powinno pochodzić z jedzenia.
To mit. Osoby z nadwagą i otyłością mają rzeczywiście wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia nieprawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, natomiast szczupła budowa ciała nie stanowi w tym przypadku czynnika protekcyjnego. Niezależnie od masy ciała, diety i poziomu aktywności fizycznej należy regularnie kontrolować poziom cholesterolu.
To możliwe. Czekolada zawiera substancje (flawonole), które korzystnie wpływają na tzw. profil lipidowy. Obniżają one poziom złego cholesterolu (LDL) i triglicerydów we krwi, podwyższają natomiast poziom dobrego cholesterolu (HDL). Aby jednak tak się działo, trzeba wybrać czekoladę gorzką (minimum 70% masy kakaowej), a nie mleczną, i bez dodatków. Nie należy z nią jednak przesadzać. Wystarczą 3 kostki 2 razy w tygodniu.
Zasadniczo tłuszcze roślinne mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu, ale jest jeden wyjątek. Jest nim olej kokosowy. Okazuje się, że zawiera on sporo kwasów nasyconych, w tym np. kwasu laurynowego, któremu przypisuje się wzrost złego cholesterolu LDL.
Fakt. Nieprawidłowe stężenie cholesterolu w surowicy krwi zwykle nie daje o sobie znać. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu cholesterolu we krwi, przynajmniej co 5 lat.