Nuggetsy w wersji wegetariańskiej są równie smaczne jak te przygotowane z mięsa, a ponadto mniej kaloryczne i zdrowsze. Podajemy przepisy na wegetariańskie nuggetsy z jajka, cebuli, pieczarek i brokułów. Wypróbuj koniecznie!
Składniki na 10 sztuk:
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj do niej proszek, 2 jajka kurze
i wodę. Dosyp 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól. Ciasto dobrze zmiksuj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by mąka spęczniała. Jajeczka przepiórcze ugotuj na półtwardo (ok. 5 minut). Wyjmij, przestudź i delikatnie obierz.
Czosnek przeciśnij przez praskę, posmaruj nim jajka. Zanurz je w cieście. Smaż w rozgrzanym oleju na rumiano (razem około 15 minut). Po wyjęciu przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Rada kucharza:
Do wody, w której gotujesz jajka, włóż plasterek cytryny. Nie zmieni to smaku jajek,
a sprawi, że skorupka łatwo odejdzie od jajka.
Składniki:
Przygotowanie:
Obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Wbij jajko. Wlej wodę i mleko. Zmiksuj. Ciasto przypraw solą i pieprzem. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. Bułkę tartą wymieszaj z migdałami. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj. Na głębokiej patelni rozgrzewaj po porcji oleju (po 5-6 łyżek).
Pieczarki zanurzaj w cieście naleśnikowym. Obtaczaj w bułce z migdałami i od razu kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor, obracając (zajmie to około 15 minut). Osacz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Rada kucharza:
Pieczarki czyść zwilżonym papierowym ręcznikiem. Dzięki temu będą szybko czyste i nie nasiąkną wodą (jak przy myciu).
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Piwo zmiksuj z mąką. Ciasto przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw na 1 godzinę. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Każdą cząstkę przekrój w poprzek na pół. Mąkę do panierowania wsyp na talerz i połącz z odrobiną soli. Olej wlej na patelnię, tak by sięgał do 2-3 cm wysokości naczynia, rozgrzej.
Kawałki cebuli obtocz w mące i zanurz w cieście. Smaż w oleju około 5 minut, obracając. Gotowe cebulki przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Potem posyp grubą solą.
Rada kucharza:
Cebulę pokroisz bez łez, jeśli wcześniej schłodzisz ją w zamrażarce (5 minut). Osłabisz przez to siłę soków cebuli, które drażnią oczy.
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie:
Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do wrzącej wody, lekko posól i gotuj 5 minut, Odcedź je i wystudź.
Mąkę przesiej do miseczki. Wbij jajko i dolej wino. Ciasto przypraw sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Mieszaj trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie gładkie.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Różyczki brokułu kolejno zanurzaj w cieście. Wkładaj po kilka różyczek. Smaż je, aż się zrumienią (w sumie ok. 10 minut). Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Rada kucharza:
Chcesz mieć pewność, że brokuły zachowają intensywnie zielony kolor? Ugotuj je na parze. Dzięki temu będą też delikatne w smaku.