Najlepsze żurki na Wielkanoc. Dwa niezawodne przepisy na pyszną, tradycyjną zupę
Tradycyjny wielkanocny żurek musi pojawić się na każdym polskim stole
Fot. 123rf.com

Najlepsze żurki na Wielkanoc. Dwa niezawodne przepisy na pyszną, tradycyjną zupę

Wielkanocny żurek musi pojawić się na każdym polskim świątecznym stole. Jeśli szukasz sprawdzonej receptury na pyszny świąteczny żurek, który zawsze się udaje, wypróbuj jedną z naszych propozycji. To połączenie tradycji z nutką nowoczesności. Aby nadać zupie jeszcze bardziej odświętnego charakteru. koniecznie podaj żurek w chlebie. Sprawdź, co zrobić, by chlebek nie rozmiękł. 

Żurek, a właściwie żur, to zupa nieodłącznie związana ze świętami Wielkanocnymi. Od wieków pojawia się na świątecznym stole podczas śniadania wielkanocnego. Ta tradycyjna zupa na polskie i czeskie pochodzenie. Polska nazwa "żur" pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły, natomiast w Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny).

Żurek przyrządzany jest na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. W zależności od regionu, żurek przygotowywany jest w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, albo też gotowany z kiełbasą (najczęściej białą), wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Jak zrobić pyszny wielkanocny żurek?

Jak podać żurek w chlebie?

Wielkanocne świąteczne śniadanie to wyjątkowy posiłek, więc potrzebuje wyjątkowej oprawy. Wielkanocny żurek będzie doskonale smakował i wspaniale wyglądał podany w chlebie. Specjalnie wypiekane, wydrążone nieduże chlebki kupisz przed świętami w wielu marketach i małych piekarniach.

Aby powstałe po wyjęciu miąższu chlebowe miseczki nie rozmiękły, posmaruj ich spody (od środka) białkiem i krótko zapiecz. Ustaw bochenki w głębszych talerzach i napełnij gorącym żurkiem lub barszczem tuż przed podaniem.

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i boczkiem

119870684_m
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i boczkiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • po 2 ząbki czosnku i liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 jajka
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz, cukier
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę włóż do garnka z boczkiem, obraną pietruszką, marchewką, selerem, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem. Wlej 1,5 l wody, gotuj 40 min. Wyjmij warzywa i mięso. Wlej zakwas, zagotuj.
  2. Dodaj śmietanę. Dopraw zupę solą, pieprzem, chrzanem, czosnkiem, majerankiem i cukrem. Podawaj z pokrojoną kiełbasą, marchewką i jajkami na twardo.

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i prawdziwkiem

120214669_m
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i prawdziwkiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony prawdziwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 6 białych kiełbas
  • oliwa
  • zakwas na żur (ok. 1/2 l)
  • jajka (6-8)
  • sól, pieprz
  • łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na maśle. Zalej 1,5-2 l wody. Dodaj kapelusz prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren ziela i roztarty majeranek.
  2. Włóż kiełbasę, gotuj 15 min. Kiełbasę wyjmij, pokrój. Przesmaż na oliwie.
  3. Do wywaru wlej zakwas (tyle, by żur nie był za kwaśny), zagotuj, przecedź. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z kiełbasą i ugotowanymi jajkami.

Czytaj więcej