Pochodzenie barszczu ukraińskiego przypisuje się Ukraińcom, ale zupa ta jest bardzo popularna także w Polsce, Białorusi i Rosji. Każdy kraj ma swoją wersję tego dania - u nas dodaje się do niego białą fasolę. Barszcz ukraiński jest nie tylko smaczny, ale także rozgrzewa i dodaje energii, przez co jest polecany szczególnie w porze jesienno-zimowej. Ma także inną zaletę - jest to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Sprawdź nasz prosty przepis na pyszny barszcz ze śmietaną.
Barszcz ukraiński ze śmietaną
Wartość kaloryczna: 214 kcal
Czas przygotowania: 35 minut
Przepis na 5-6 porcji
Składniki:
- 4 ugotowane buraki
- pieprz
- 40 dag mrożonej włoszczyzny
- 15 dag białej kapusty
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- 5 ziemniaków
- kwaśna śmietana
- ząbek czosnku
- majeranek
- szklanka zakwasu buraczanego
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- sok z cytryny
- cukier
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz pokrój w kosteczkę. Buraki zetrzyj.
- Włoszczyznę zalej 2 l wody, dodaj ziemniaki i kapustę pokrojoną w kosteczkę, listek laurowy, ziele angielskie i 3 ziarenka pieprzu. Posól. Gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj buraki, fasolę, zakwas oraz do smaku: majeranek i roztarty czosnek, sól, cukier i sok z cytryny. Wszystko zagotuj.
- Zupę zestaw z ognia. Podaj z dużym kleksem śmietany.