5 przepisów na domowy majonez, który wzbogaci smak potraw
Przepisy na domowy majonez
Fot. 123 RF

5 przepisów na domowy majonez, który wzbogaci smak potraw

Domowy majonez to nie tylko zdrowsza alternatywa dla sklepowego, ale też kulinarna baza, którą możesz dowolnie modyfikować. Oto 5 prostych przepisów, które odmienią smak sałatek, kanapek i mięsnych dań - od klasycznego, przez świeży miętowy z pieprzem, wyrazisty cytrusowy z imbirem, aż po tropikalny z ananasem i serowy z orzechami. 

W domowej kuchni często zapominamy, jak wiele możliwości kryje w sobie... majonez. Ten popularny sos, kojarzony głównie z klasyczną wersją na bazie żółtek i oleju, może być fantastyczną bazą do tworzenia smakowych wariacji. I choć sklepy oferują dziesiątki gotowych produktów, to żaden z nich nie dorówna świeżo zrobionemu, kremowemu majonezowi przygotowanemu własnoręcznie. Co więcej, domowy majonez możesz nie tylko doprawić „pod siebie”, ale też wzbogacić o ciekawe dodatki, które zmienią go w oryginalny sos – idealny do mięs, ryb, kanapek, jajek czy sałatek.

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Majonez klasyczny – przepis 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka oleju (ok. 240 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Żółtka wlej do miseczki. Dodaj do nich trochę soli. Dołóż musztardę i wymieszaj trzepaczką.
  2. Potem stale ubijając bardzo powoli, kropla po kropelce wlewaj olej. Ubijaj dalej, a gdy masa zrobi się idealnie gładka i kremowa, dodaj sok cytrynowy.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Kalorie: ok. 720 kcal

Tłuszcz: 78 g

Białko: 1,5 g

Węglowodany: 0,5 g

Majonez miętowy z pieprzem  – przepis 

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu klasycznego
  • 3–4 gałązki świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach

Przygotowanie:

  1. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Ziarenka pieprzu cytrynowego i kolorowego grubo utłucz w moździerzu.
  2. Miętę i pieprz wymieszaj z majonezem klasycznym. Ewentualnie dodaj szczyptę skórki startej z cytryny albo trochę posiekanej świeżej kolendry. Podawaj do pasztetów z drobiu, wędlin oraz warzywnych sałatek.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Kalorie: ok. 710 kcal

Tłuszcz: 76 g

Białko: 1,6 g

Węglowodany: 1,5 g

Majonez cytrusowy z imbirem  – przepis 

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu klasycznego
  • po 1/2 małej pomarańczy, cytryny i limonki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • szczypta suszonych płatków chili
  • sól

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj trochę skórki z pomarańczy, limonki i cytryny. Wyciśnij sok z połówek owoców. Sok i skórkę dodaj do majonezu.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zeskrob łyżeczką. Dodaj do sosu. Przypraw płatkami chili, ewentualnie posól do smaku. Serwuj np. do szynki albo cielęciny na zimno.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Kalorie: ok. 690 kcal

Tłuszcz: 74 g

Białko: 1,5 g

Węglowodany: 3 g

Majonez tropikalny z ananasem  – przepis 

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu klasycznego
  • 1 czerwona papryka
  • trochę oleju do posmarowania papryki
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • chili w proszku
  • sól

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, posmaruj olejem i piecz ok. 40 minut w 190°C. Gdy skórka się przypiecze, włóż ją do foliowej torebki i zamknij. Po 15 minutach obierz i oczyść z pestek.
  2. Upieczoną paprykę zmiksuj z ananasem. Połącz z majonezem klasycznym. Przypraw solą i chili.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Kalorie: ok. 640 kcal

Tłuszcz: 66 g

Białko: 1,4 g

Węglowodany: 5 g

Majonez serowy z orzechami  – przepis 

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu klasycznego
  • 100 g sera rokpol (lub innego z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3–4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Ser utrzyj ze śmietaną na gładką masę. Wymieszaj z majonezem i mielonymi orzechami.
  2. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze (na 100 g):

Kalorie: ok. 620 kcal

Tłuszcz: 63 g

Białko: 6 g

Węglowodany: 2 g

 

 

Czytaj więcej