Domowy majonez to nie tylko zdrowsza alternatywa dla sklepowego, ale też kulinarna baza, którą możesz dowolnie modyfikować. Oto 5 prostych przepisów, które odmienią smak sałatek, kanapek i mięsnych dań - od klasycznego, przez świeży miętowy z pieprzem, wyrazisty cytrusowy z imbirem, aż po tropikalny z ananasem i serowy z orzechami.
W domowej kuchni często zapominamy, jak wiele możliwości kryje w sobie... majonez. Ten popularny sos, kojarzony głównie z klasyczną wersją na bazie żółtek i oleju, może być fantastyczną bazą do tworzenia smakowych wariacji. I choć sklepy oferują dziesiątki gotowych produktów, to żaden z nich nie dorówna świeżo zrobionemu, kremowemu majonezowi przygotowanemu własnoręcznie. Co więcej, domowy majonez możesz nie tylko doprawić „pod siebie”, ale też wzbogacić o ciekawe dodatki, które zmienią go w oryginalny sos – idealny do mięs, ryb, kanapek, jajek czy sałatek.
Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw
Majonez klasyczny – przepis
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szklanka oleju (ok. 240 ml)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Żółtka wlej do miseczki. Dodaj do nich trochę soli. Dołóż musztardę i wymieszaj trzepaczką.
- Potem stale ubijając bardzo powoli, kropla po kropelce wlewaj olej. Ubijaj dalej, a gdy masa zrobi się idealnie gładka i kremowa, dodaj sok cytrynowy.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Kalorie: ok. 720 kcal
Tłuszcz: 78 g
Białko: 1,5 g
Węglowodany: 0,5 g
Majonez miętowy z pieprzem – przepis
Składniki:
- 1 szklanka majonezu klasycznego
- 3–4 gałązki świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach
Przygotowanie:
- Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Ziarenka pieprzu cytrynowego i kolorowego grubo utłucz w moździerzu.
- Miętę i pieprz wymieszaj z majonezem klasycznym. Ewentualnie dodaj szczyptę skórki startej z cytryny albo trochę posiekanej świeżej kolendry. Podawaj do pasztetów z drobiu, wędlin oraz warzywnych sałatek.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Kalorie: ok. 710 kcal
Tłuszcz: 76 g
Białko: 1,6 g
Węglowodany: 1,5 g
Majonez cytrusowy z imbirem – przepis
Składniki:
- 1 szklanka majonezu klasycznego
- po 1/2 małej pomarańczy, cytryny i limonki
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- szczypta suszonych płatków chili
- sól
Przygotowanie:
- Zetrzyj trochę skórki z pomarańczy, limonki i cytryny. Wyciśnij sok z połówek owoców. Sok i skórkę dodaj do majonezu.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zeskrob łyżeczką. Dodaj do sosu. Przypraw płatkami chili, ewentualnie posól do smaku. Serwuj np. do szynki albo cielęciny na zimno.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Kalorie: ok. 690 kcal
Tłuszcz: 74 g
Białko: 1,5 g
Węglowodany: 3 g
Majonez tropikalny z ananasem – przepis
Składniki:
- 1 szklanka majonezu klasycznego
- 1 czerwona papryka
- trochę oleju do posmarowania papryki
- 1 plaster świeżego ananasa
- chili w proszku
- sól
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, posmaruj olejem i piecz ok. 40 minut w 190°C. Gdy skórka się przypiecze, włóż ją do foliowej torebki i zamknij. Po 15 minutach obierz i oczyść z pestek.
- Upieczoną paprykę zmiksuj z ananasem. Połącz z majonezem klasycznym. Przypraw solą i chili.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Kalorie: ok. 640 kcal
Tłuszcz: 66 g
Białko: 1,4 g
Węglowodany: 5 g
Majonez serowy z orzechami – przepis
Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu klasycznego
- 100 g sera rokpol (lub innego z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3–4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Ser utrzyj ze śmietaną na gładką masę. Wymieszaj z majonezem i mielonymi orzechami.
- Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Kalorie: ok. 620 kcal
Tłuszcz: 63 g
Białko: 6 g
Węglowodany: 2 g