Placki ziemniaczane z młodą kapustą. Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu
Placki ziemniaczane z młodą kapustą i dipem jogurtowo-cebulowym
Fot. 123rf.com

Placki ziemniaczane z młodą kapustą. Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu

Placki ziemniaczane od lat goszczą na naszych stołach i mają rzesze wiernych wielbicieli. Tradycyjny przepis możesz jednak udoskonalić wiosennym dodatkiem w postaci młodej kapusty. Placki ziemniaczano-kapuściane podawaj z lekkim dipem jogurtowo-cebulowym. Takie danie jest naprawdę pyszne!

Placki ziemniaczane z młodą kapustą

Wartość kaloryczna 1 porcji: 229 kcal

Czas przygotowania: 50 min

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 2 ugotowane ziemniaki, rozgniecione
  • 3 łyżki dowolnej mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko, roztrzepane
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dip:

  • szklanka jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • garść dymki, posiekanej
  • łyżka
  • koperku, posiekanego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj i zblanszuj we wrzątku. Odcedź, odciśnij z wody i wymieszaj z ziemniakami, mąką, mlekiem i jajkiem. Dodaj majeranek, koperek, sól i pieprz.
  2. Smaż placki na oleju, 3 minuty z każdej strony. Na dip wymieszaj jogurt z czosnkiem, dymką, koperkiem, solą.

Czytaj więcej