Placki ziemniaczane od lat goszczą na naszych stołach i mają rzesze wiernych wielbicieli. Tradycyjny przepis możesz jednak udoskonalić wiosennym dodatkiem w postaci młodej kapusty. Placki ziemniaczano-kapuściane podawaj z lekkim dipem jogurtowo-cebulowym. Takie danie jest naprawdę pyszne!
Placki ziemniaczane z młodą kapustą
Wartość kaloryczna 1 porcji: 229 kcal
Czas przygotowania: 50 min
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 2 ugotowane ziemniaki, rozgniecione
- 3 łyżki dowolnej mąki
- 1/2 szklanki mleka
- jajko, roztrzepane
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dip:
- szklanka jogurtu greckiego
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- garść dymki, posiekanej
- łyżka
- koperku, posiekanego
- sól
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj i zblanszuj we wrzątku. Odcedź, odciśnij z wody i wymieszaj z ziemniakami, mąką, mlekiem i jajkiem. Dodaj majeranek, koperek, sól i pieprz.
- Smaż placki na oleju, 3 minuty z każdej strony. Na dip wymieszaj jogurt z czosnkiem, dymką, koperkiem, solą.