Grzyby od lat królują na naszych jesiennych stołach. Jeżeli chcemy urozmaicić obiad, o tej porze roku możemy zastąpić nimi tradycyjny kotlet schabowy albo mielony. Przedstawiamy trzy proste przepisy na grzybowe kotlety z kani czubajki, pieczarek portobello i boczniaka.
Jesienią chcemy jak najlepiej wykorzystać sezonowe produkty, w tym grzyby, które znajdziemy teraz nie tylko w sklepie, ale też w pobliskim lesie. Zamiast suszyć je albo marynować, możemy od razu przyrządzić z nich pożywny, ciepły obiad. Grzybowe kotlety są smaczne, zdrowe i wegetariańskie, a przy okazji stanowią świetną alternatywę dla schabowego czy mielonych. Podpowiadamy, jak przygotować grzyby i jakie wartości odżywcze zawierają różne ich gatunki.
Kania czubajka, znana też jako bedłka, stroszka, parasolnik albo sowa, to grzyb występujący na terenie całej Polski - rośnie na glebach gliniastych i bogatych w wapń, na brzegach lasów liściastych i iglastych, łąkach i polanach. Należy jednak uważać, żeby nie pomylić jej z muchomorem sromotnikowym, do którego jest bardzo podobna. Na szczęście, możemy też kupić ją na bazarze albo w sklepie. Ma łagodny, orzechowy smak.
Trzeba pamiętać, że kania nie może zastąpić w naszej diecie mięsa - zawarta w niej chityna to białko trudno przyswajalne przez człowieka. Grzyby będą jednak smacznym urozmaiceniem jesiennych obiadów. Kania w panierce może np. zająć na naszym talerzu miejsce zajmowane zazwyczaj przez kotlet schabowy. Żeby dodać jej wartości odżywczych, możemy użyć panierki z mąki z ciecierzycy.
Składniki:
Przygotowanie:
Umyte kapelusze ułóż na płaskiej powierzchni, np. na dnie dużego garnka. Zalej je mlekiem, a na nich postaw talerz tak, aby nie wypływały na powierzchnię. Odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij grzyby z mleka. W misce rozbełtaj jajko; obok na talerzu przygotuj bułkę tartą wymieszaną z przyprawami. Każdy kapelusz kani obtaczaj najpierw w jajku, a później w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut z każdej strony. Podawaj gorące, np. z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Portobello przypominają zwyczajne pieczarki, są jednak większe i bardziej mięsiste. Świetnie pochłaniają też różne aromaty, wiele osób porównuje ich smak do kotleta schabowego czy grillowanego mięsa. Zawierają dużo witamin i aminokwasów, są też dobrym źródłem białka. Ponadto grzyby te to jedyne roślinne źródło CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego, który zazwyczaj występuje w mięsie i nabiale. Ta cenna substancja pomaga m.in. likwidować komórki rakowe i redukować tkankę tłuszczową w organizmie.
Składniki:
Przygotowanie:
W głębokim talerzu wymieszaj jajko, do drugiego wsyp bułkę tartą z dodatkiem soli, pieprzu i innych przypraw, których używasz do panierowania. Na patelnię wylej olej - jego warstwa musi dokładnie przykrywać całą powierzchnię. Dokładnie umyte kapelusze pieczarek zamaczaj w jajku, obtaczaj w bułce, a następnie smaż na rozgrzanym oleju.
Boczniaki przywędrowały do nas z Azji; w Polsce najczęściej hodowany jest boczniak ostrygowaty i to tę odmianę najłatwiej znajdziemy w sklepie. Jak smakuje boczniak? Ma nieco korzenny zapach, jest bardzo soczysty i delikatny. Podobnie jak kanie czy pieczarki łatwo wchłania aromaty z innych składników, dlatego chętnie stosuje się go jako zamiennik mięsa.
Wśród wartości odżywczych boczniaków warto wymienić łatwo przyswajalne białko. Te grzyby są również świetnym źródłem witamin z grupy B i D oraz soli mineralnych. Ponadto wspierają odporność, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przeciwdziałać nowotworom.
Składniki:
Przygotowanie:
Panierowane kotlety z boczniaków wymagają nieco więcej pracy niż kania czy pieczarka. Najpierw dokładnie umyj i osusz grzyby. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie delikatnie rozbij tłuczkiem na desce - tak jak mięso na schabowego.
W głębokim talerzu wymieszaj jajka ze śmietaną (możesz też użyć mleka albo zrezygnować z tego kroku), posiekanym koperkiem i przyprawami. Obok przygotuj bułkę tartą. Zanurzaj grzyby najpierw w jajku, potem w bułce i smaż na rozgrzanym oleju.