Pieczarki portobello są ciemniejsze i większe od zwykłych. Co z nich zrobić?
Fot. 123rf.com
ABC gotowania
Co zrobić z brązowych pieczarek portobello? Najlepsze przepisy na śniadanie, obiad i kolację
21.04.2022 13:15
Pieczarki portobello to ciekawa odmiana w kuchni. Możesz nimi zastąpić zwykłe białe pieczarki. Te ciemniejsze grzyby różnią się nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Jak je wykorzystać w kuchni i co z nich zrobić? Praktycznie wszystko! Wypróbuj nasze przepisy z pieczarkami portobello na śniadanie, obiad, kolację i przekąskę.
Kochamy pieczarki i często wykorzystujemy je w kuchni. Najczęściej jednak na naszych stołach goszczą białe pieczarki. Warto je zamienić na ciemniejsze i bardziej aromatyczne pieczarki portobello. Co z nich zrobić? Na śniadanie kanapkę z omletem i pieczarkami, na obiad zupę-krem z portobello, schab w cieście francuskim nadziewane pieczarkami, na przekąskę nadziewane pieczarki portobello, a na kolację pastę do chleba z pieczarek portobello.
Portobello a zwykłe pieczarki - czym się różnią?
Portobello od zwykłych pieczarek różnią się przede wszystkim kolorem i wielkością. Mają znacznie ciemniejsze kapelusze i są nieco większe. Miąższ portobello jest też bardziej mięsisty i aromatyczny. Poza tym portobello raczej nie różnią się od zwykłych pieczarek, choć niektórzy kucharze są zdania, że ciemne pieczarki mają większą zdolność pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od białej pieczarki.
Pieczarki nie są trwałe. Kupuj okazy, których kapelusze nie są pomarszczone, a miąższ pozostaje wilgotny i gęsty. W naszych sklepach znajdziesz pakowane na tackach pieczarki. Cena 250 g waha się od 3,80 zł do 5,50 zł.
Kanapka z omletem i pieczarkami portobello
Składniki:
200 g pieczarek portobello
1 duża cebula
8 jajek
4 bułki (ciabatta, kajzerka, grahamka)
masło
olej
po kilka listków sałaty i gałązek świeżych ziół
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki opłucz i osusz (nie musisz ich obierać), pokrój w plasterki. Posiekaj w piórka obraną cebulę. Przesmaż na łyżce masła. Dodaj pieczarki, duś 15 min. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Bułki przekrój na połówki, opiecz na rozgrzanej patelni lub w piekarniku na złoto. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Jajka rozkłóć, dopraw solą i pieprzem. Wlej na patelnię, usmaż omlet. Porwij go na kawałki, ułóż na pieczywie. Przykryj pieczarkami. Ozdób ziołami i listkami sałaty.
Zupa-krem z pieczarek portobello z serkiem
Składniki:
350 g pieczarek portobello
1 cebula
olej
3/4 l bulionu
125 g serka kremowego
sól
150 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
natka, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć pieczarki, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wlej bulion. Duś na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut.
W garnuszku rozmieszaj starannie słodką śmietankę z kremowym serkiem kanapkowym (naturalnym lub śmietankowym) oraz łyżką mąki. Upewnij się, że nie ma grudek. Wlej do garnka z zupą. Chwilę razem ogrzewaj, a potem zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp 2 łyżkami posiekanej natki. Dowolnie udekoruj.
Schab w cieście francuskim nadziewany pieczarkami portobello
Składniki:
1 kg schabu
300 g pieczarek portobello
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 op. ciasta francuskiego
mleko
250 g szpinaku
sól, pieprz
chili, tymianek
olej
Sposób przygotowania:
Schab zalej mlekiem. Odstaw na noc. Osusz, rozkrój na płat. Natrzyj solą, pieprzem i chili. Pieczarki pokrój, usmaż na oleju z posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Osobno przesmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak, duś 5-8 min, posól.
Na płat schabu nałóż farsz pieczarkowy, zroluj. Ciasto francuskie obłóż szpinakiem. Ułóż faszerowany schab. Mięso owiń ciastem. Ułóż na blasze. Piecz 50 minut w temp. 210°C.
Faszerowane pieczarki portobello
Składniki:
8 dużych pieczarek portobello
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
olej
50 g mozzarelli
sól, pieprz
masło
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, odetnij nóżki. Kapelusze odłóż. Nóżki drobno posiekaj. Poszatkuj w kostkę obraną czerwoną cebulę. Papryki opłucz, osusz, oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ poszatkuj. Czosnek pozbaw osłonek, zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień. Dodaj papryki i nóżki pieczarek. Smaż, mieszając, 10 min, przestudź. Wymieszaj ze startym serem. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij kapelusze pieczarek. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obłóż wiórkami masła. Piecz około 30 min w temp. 190°C.
Pasta do chleba z pieczarek portobello
Składniki:
6 pieczarek portobello
1 czerwona cebula
1 szklanka cieciorki z puszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Usmaż na maśle posiekane pieczarki razem z pokrojoną cebulą. Upewnij się, że cały płyn odparuje. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj cieciorkę z puszki i czosnek.
Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do chleba.