Chciałabyś codziennie pić aromatyczną kawę jak z najlepszej kawiarni? Nie musisz kupować jej na mieście ani inwestować w drogi ekspres do kawy. Pyszny i aromatyczny napój można uzyskać znacznie niższym kosztem. Metod parzenia kawy jest wiele, a urządzenia w nich wykorzystywane są tańsze i bardzo proste w obsłudze. Sprawdź, jak wybrać wysokiej jakości ziarna i jak zaparzyć najlepszą kawę.
Spis treści
Czy istnieje coś piękniejszego niż zapach kawy o poranku? Nie bez powodu coraz więcej osób decyduje się na zakup drogiego ekspresu: dzięki niemu możemy czuć się we własnym domu jak w prawdziwej kawiarni. Ale sposobów parzenia małej czarnej jest całe mnóstwo! Warto poznać tradycyjne i alternatywne metody, by odkryć smak, który najbardziej nam odpowiada.
Pamiętajmy jednak, że tak jak z pustego i Salomon nie naleje, tak ze słabej jakości ziaren nawet najlepszy barista nie wyczaruje kawy, która będzie cieszyć podniebienie.
To, czy lepiej sprawdzi się delikatniejsza, czy bardziej kwaskowata kawa, i z jakiego kraju będzie pochodzić, zależy od naszych preferencji. Zawsze jednak wybierajmy ziarna, których data palenia nie jest zbyt odległa (po 2 tygodniach zaczynają stopniowo tracić swój wyjątkowy smak i aromat). Najlepiej, aby kawa pochodziła z ekologicznych upraw.
Najwyższy poziom kofeiny mają ziarna palone na jasno. Ilość tej substancji jest tym mniejsza, im mocniej są one wypalone. Pamiętajmy też, by do przygotowywania naparu używać przefiltrowanej wody. - Ziarna najlepiej kupować w specjalistycznym sklepie, palarni lub sprawdzonej kawiarni.
Unikajmy kawy mielonej - rozdrabniajmy ziarna samodzielnie. Aby kawa zachowała swój unikatowy smak, używajmy młynka żarnowego, w którym ziarno ulega zmiażdżeniu, podczas gdy w tanich młynkach jest ono cięte przez ostrza. Dbajmy też o właściwy dla wybranej metody parzenia stopień zmielenia kawy.
A co, jeśli czasem mamy ochotę na mleczną piankę? Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny spieniacz!
Nie musisz od razu kupować drogiego ekspresu, by codziennie pić kawę wysokiej jakości jak z najlepszej kawiarni. Możesz zaopatrzyć się w mniej kosztowne urządzenia, które pomogą Ci w prosty sposób przygotować wyśmienity napój kawowy. Wiele bowiem zależy od techniki parzenia kawy.
Aeropress to małe i proste urządzenie służące do ręcznego parzenia kawy. Składa się z cylindra zaparzającego z sitkiem oraz tłoka zakończonego uszczelką. W odkręconym sitku zostaje umieszczony okrągły filtr do kawy, następnie zmielona kawa zostaje wsypana do cylindra, zalana gorącą wodą i zmieszana. Mieszanka wody z kawą zostaje za pomocą kolby przeciśnięta przez filtr do filiżanki, gdzie otrzymany został napar kawy.
Jak zrobić kawę z aeropressu?
Na znajdującym się w tubie sitku kładziemy okrągły papierowy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Mielimy średnio drobno 16-18 g kawy i wsypujemy ją do postawionej na szklance tuby, po czym zalewamy 40 ml wody o temp. 90-95°C i mieszamy. Po 30 sek. dolewamy ok. 210 ml wody. Zakładamy tłok i wyciskamy kawę jak ze strzykawki.
Kawiarka to mały czajniczek ciśnieniowy, który z powodzeniem zastępuje ekspres do kawy. Jest niezastąpiona do przygotowania klasycznego espresso, gdyż pozwala w prosty sposób zaparzyć bardzo mocną kawę.
Kawiarka składa się z dwóch głównych części: zbiornika na wodę razem z sitkiem, do którego wsypuje się zmieloną kawę oraz dzbanka z podłużną rurką, przez którą wydostaje się gotowy już napój "wyrzucony" pod wpływem ciśnienia.
Jak zrobić kawę w kawiarce?
Drobno zmieloną kawą (najlepiej ciemno paloną) wypełniamy sitko aż po jego krawędź. Do spodniej części kawiarki wlewamy tyle wody, by sięgała poniżej zaworu bezpieczeństwa. Skręconą kawiarkę stawiamy na palniku. Gdy wpływający do górnej części naczynia napar stanie się jasny i pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że kawa jest gotowa.
Jeśli korzystamy z płyty indukcyjnej, musimy zaopatrzyć się w kawiarkę ze stali, nie z aluminium.
Ta metoda parzenia kawy w swojej ojczyźnie została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Polega na tym, że palone, a następnie drobno zmielone ziarna kawowca są zagotowywane w tygielku (specjalnym miedzianym naczyniu w kształcie kolby z długą rączką) zwykle z cukrem, i serwowane w małej filiżance.
Jak zrobić kawę po turecku?
Aby otrzymać mocny napar z pianką, do tygielka wlewamy 1 filiżankę zimnej wody lub zimnego mleka (z lodówki). Dodajemy 1 czubatą łyżeczkę drobno zmielonej kawy i opcjonalnie cukier. Całość stawiamy na małym ogniu i mieszamy. Gdy kawa się zagotuje, przestajemy ją mieszać. Kiedy powstanie pianka, zbieramy ją do filiżanki, napar ponownie zagotowujemy i wlewamy do naczynia.
To chyba najprostszy i najszybszy sposób na wyśmienity napar. Do jego przygotowania wykorzystuje się prosty i tani zaparzacz w formie szklanego lub metalowego cylindra, w który wchodzi tłok zakończony sitkiem dobrze przylegającym do ścianek. Naczynie posiada także pokrywkę, znajdującą się na tej samej osi, co tłok.
Kawę parzy się umieszczając grubo zmieloną kawę w pustej zlewce i dodając gorącą wodę. Czasami zaleca się, aby fusy zostały wstępnie zalane niewielką ilością gorącej wody. Powolne parzenie ma na celu maksymalizację ekstrakcji olejków i flawonoidów z ziaren kawy. Jeśli zaparzoną kawę pozostawi się w zlewce ze zużytymi fusami, kawa może stać się cierpka i gorzka.
Jak zrobić kawę we french press?
Grubo zmieloną kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy wodą o temp. 92-95°C (60-70 g ziaren na 1 l wody). Po 4-6 min delikatnie mieszamy powstały kożuszek, nakładamy metalowy tłok i oddzielamy fusy od naparu.
Drip to świetna alternatywa dla klasycznego włoskiego espresso. Ta metoda pozwala na przygotowanie aromatycznego, lekkiego i klarownego napoju kawowego o naturalnym smaku ziarna.
Do tego celu wykorzystuje się dripper, czyli małe urządzenie, kształtem przypominające stożkowatą filiżankę. Składa się naczynia, na które nakładany jest papierowy filtr, tzw. drip. Jego zadaniem jest przytrzymanie ziaren kawy, aby uwolniły swój smak, aromat i kolor do wody, która znajduje się poniżej i dookoła dripa, jednocześnie zapobiegając mieszaniu się fusów z naparem.
Jak zrobić kawę w dripperze?
Do lejka (zwanego dripperem) wkładamy papierowy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Dripper stawiamy na dzbanku, wsypujemy do niego średnio grubo zmieloną kawę i zalewamy ją odrobiną wody o temp. 90-95°C. Po 30 sek. zaczynamy polewać kawę kolejnymi (2-3) porcjami wody. Najlepszy napar otrzymamy, zachowując proporcje 6-7 g kawy na każde 100 ml wody.
Chemex to prosty ekspres do kawy składający się ze szklanej kolby w kształcie klepsydry z cylindrycznym przewężeniem, w którym umieszcza się papierowe filtry z mieloną kawą. W chemeksie gorąca woda o odpowiedniej temperaturze powoli przesiąka przez filtr, który wykonany jest z grubego, chemicznie przetworzonego papieru. Jego zadaniem jest usuwanie z naparu większości olejków zawartych w kawie, dzięki czemu powstały napój różni się smakiem od kawy przygotowywanej za pomocą innych metod.
Jak zrobić kawę w chemeksie?
Aby przygotować delikatny, klarowny napar w chemeksie, należy postępować podobnie jak w przypadku drippera (patrz obok). Jedyna różnica polega na tym, że najlepiej wykorzystać wodę o temp. 92-96°C.