Doskonałe babki wielkanocne – w wersji tradycyjnej i nowoczesnej
Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna na białkach jest pyszna i zawsze się udaje
Fot. 123rf.com

Doskonałe babki wielkanocne – w wersji tradycyjnej i nowoczesnej

Babka wielkanocna tradycyjna czy nowoczesna? Możesz wypróbować obie lub wybrać dowolną. Na wielkanocny stół idealnie sprawdzi się tradycyjna babka drożdżowa na białkach z rodzynkami i migdałami oraz nowoczesna szafranowa babka z nutą pomarańczy. Obie są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. I zawsze się udają! 

Wypiekanie babki wielkanocnej to stara, polska tradycja. Baby wypiekano w naszym kraju od końca XVII wieku i to właśnie z naszych ziem to ciasto "rozniosło się" po całej Europie za czasów panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Baba po dziś dzień jest w Polsce tradycyjnym ciastem wielkanocnym.

Ciasto baby wielkanocnej tradycyjnie przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem.

Przez wieki przepis na babę wielkanocną uległ licznym modyfikacjom i dziś babki wypieka się na dziesiątki, a nawet setki sposobów. Niezmieniony pozostaje niemal jedynie jej kształt oraz tradycja przygotowywania ich właśnie na Święta Wielkanocne. 

Tradycyjna babka drożdżowa na białkach

120475987_m (1)
Tradycyjna babka drożdżowa na białkach
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 białek
  • 1 szklanka mleka 2-proc.
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki stewii w proszku
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 dag migdałów bez skórki
  • garść rodzynek
  • 1 fiolka migdałowego zapachu do ciasta
  • 2 szczypty soli
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsyp na rozgrzaną patelnię. Zrumień je, potem przesyp na talerzyk. Odstaw do wystudzenia i drobniutko posiekaj albo zmiel w specjalnym młynku do orzechów.
  2. Do miski przesiej 2/3 szklanki mąki, wlej 1 szklankę letniego mleka, dodaj pokruszone drożdże i połowę stewii. Dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy dobrze wyrośnie, dodaj do niego resztę mąki, zapach, 1 szczyptę soli i rodzynki (wcześniej możesz je namoczyć w posłodzonej herbacie albo w soku jabłkowym) oraz rozdrobnione migdały. Masło stop i przestudź.
  3. Białka połącz z 1 szczyptą soli, ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem. Wyrabiaj, aż zacznie odstawać od rąk. Pod koniec dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Odstaw na 30 minut, by ciasto ponownie podrosło.
  5. Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz około 1 godziny. Studź w foremce przez 20 minut. Potem wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Udekoruj.

Szafranowa babka z nutą pomarańczy

95576181_m
Szafranowa babka z nutą pomarańczy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 15 dag masła
  • 10 dag rodzynek sułtanek
  • 5 dag drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 ml spirytusu
  • szczypta szafranu (ew. 1/3 łyżeczki kurkumy)
  • szczypta soli
  • trochę masła i mąka do przygotowania formy
  • gotowy lukier

Sposób przygotowania:

  1. Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło oraz namoczony w spirytusie szafran.  Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami i ponownie zagnieć. Formę na babę (z kominem) posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i pozostaw w cieple, by podrosło.
  3. Gdy ciasto wyrośnie do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut. Wybij z formy, oblej lukrem.

 

 

Czytaj więcej