Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna na białkach jest pyszna i zawsze się udaje
Fot. 123rf.com
Świąteczny stół
Doskonałe babki wielkanocne – w wersji tradycyjnej i nowoczesnej
04.03.2024 11:13
Babka wielkanocna tradycyjna czy nowoczesna? Możesz wypróbować obie lub wybrać dowolną. Na wielkanocny stół idealnie sprawdzi się tradycyjna babka drożdżowa na białkach z rodzynkami i migdałami oraz nowoczesna szafranowa babka z nutą pomarańczy. Obie są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. I zawsze się udają!
Wypiekanie babki wielkanocnej to stara, polska tradycja. Baby wypiekano w naszym kraju od końca XVII wieku i to właśnie z naszych ziem to ciasto "rozniosło się" po całej Europie za czasów panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Baba po dziś dzień jest w Polsce tradycyjnym ciastem wielkanocnym.
Ciasto baby wielkanocnej tradycyjnie przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem.
Przez wieki przepis na babę wielkanocną uległ licznym modyfikacjom i dziś babki wypieka się na dziesiątki, a nawet setki sposobów. Niezmieniony pozostaje niemal jedynie jej kształt oraz tradycja przygotowywania ich właśnie na Święta Wielkanocne.
Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa na białkach
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 białek
1 szklanka mleka 2-proc.
5 dag drożdży
2 łyżki stewii w proszku
1/2 kostki (10 dag) masła
5 dag migdałów bez skórki
garść rodzynek
1 fiolka migdałowego zapachu do ciasta
2 szczypty soli
tłuszcz i bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania:
Migdały wsyp na rozgrzaną patelnię. Zrumień je, potem przesyp na talerzyk. Odstaw do wystudzenia i drobniutko posiekaj albo zmiel w specjalnym młynku do orzechów.
Do miski przesiej 2/3 szklanki mąki, wlej 1 szklankę letniego mleka, dodaj pokruszone drożdże i połowę stewii. Dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy dobrze wyrośnie, dodaj do niego resztę mąki, zapach, 1 szczyptę soli i rodzynki (wcześniej możesz je namoczyć w posłodzonej herbacie albo w soku jabłkowym) oraz rozdrobnione migdały. Masło stop i przestudź.
Białka połącz z 1 szczyptą soli, ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem. Wyrabiaj, aż zacznie odstawać od rąk. Pod koniec dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Odstaw na 30 minut, by ciasto ponownie podrosło.
Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz około 1 godziny. Studź w foremce przez 20 minut. Potem wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Udekoruj.
Szafranowa babka wielkanocna z nutą pomarańczy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
8 dag świeżych drożdży
2/3 szklanki drobnego cukru
1 torebka cukru waniliowego
około 3/4 szklanki mleka
8 żółtek
15 dag masła
10 dag rodzynek sułtanek
5 dag drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
20 ml spirytusu
szczypta szafranu (ew. 1/3 łyżeczki kurkumy)
szczypta soli
trochę masła i mąka do przygotowania formy
gotowy lukier
Sposób przygotowania:
Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło oraz namoczony w spirytusie szafran. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami i ponownie zagnieć. Formę na babę (z kominem) posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i pozostaw w cieple, by podrosło.
Gdy ciasto wyrośnie do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut. Wybij z formy, oblej lukrem.