Pascha na Wielkanoc – tradycyjna, wegańska i dietetyczna z obniżoną liczbą kalorii
Czekoladowa pascha jest dietetyczna i wegańska
Fot. 123rf.com

Pascha na Wielkanoc – tradycyjna, wegańska i dietetyczna z obniżoną liczbą kalorii

Słodka pascha wielkanocna też może być zdrowa i dietetyczna! Mamy dla Ciebie przepis wideo na prostą tradycyjną paschę oraz dwie propozycje, które mają mało kalorii, a jednocześnie smakują wyśmienicie. Dodatkowo podpowiadamy, jak zmodyfikować paschę, by była jeszcze zdrowsza, mniej tucząca, a nawet wegańska! Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na kremową waniliową i czekoladową paschę, nawet jeśli nie jesteś na diecie.

Pascha to obowiązkowy wielkanocny deser w wielu polskich domach. Nie musisz z niego rezygnować nawet wtedy, gdy jesteś na diecie lub masz problemy zdrowotne, np. podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Musisz tylko nieco zmienić przepis i zrezygnować, bądź zastąpić niezdrowe składniki zdrowymi odpowiednikami. 

Jak zrobić zdrową, dietetyczną paschę?

Nawet słodki deser, taki jak pascha, można zrobić w wersji light. Nasze przepisy już zakładają dietetyczną wersję, ale dzięki drobnym modyfikacjom możesz sprawić, że będą jeszcze mniej kaloryczne i zdrowsze. 

Kremową paschę waniliową możesz przerobić tak, aby była zdrowsza dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Osoby z hipercholesterolemią, powinny unikać tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, aby nie podnosić stężenia frakcji cholesterolu LDL. Dlatego półtłusty ser powinny zastąpić chudym twarogiem, zaś żółtka kurze − masłem orzechowym z orzeszków nieprażonych (za 1 żółtko − 1 łyżka masła).

Paschę czekoladową również możesz zmodyfikować zmieniając jeden składnik. Osoby uczulone na miód oraz weganie mogą użyć do posłodzenia paschy syropu klonowego. Zawiera on sporo antyoksydantów, cynku, potasu, magnezu, wapnia. Ze względu na jego płynną konsystencję warto zmniejszyć ilość innych płynów (np. zamiast 1 szklanki mleka roślinnego dodajemy tylko 2/3 szklanki).

Niskokaloryczna pascha waniliowa

85947141_m
Dietetyczna pacha waniliowa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 5 ugotowanych na twardo żółtek
  • 15 dag oleju kokosowego
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • stewia w proszku do posłodzenia
  • owoce
  • orzeszki piniowe lub migdały pokrojone w słupki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmiel albo zmiksuj na gładko w malakserze. Żółtka utrzyj z wanilią oraz olejem kokosowym. Do masy żółtkowej domieszaj twaróg. Masę posłodź do smaku.
  2. 4 foremki z otworkiem na dnie albo 4 gęste sitka wyłóż gazą, tak by wystawała poza brzegi foremek. Nałóż masę serową. Mocno ugnieć łyżką. Przykryj końcami gazy. Obciąż, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Wybij na talerzyki. Udekoruj owocami oraz orzeszkami albo migdałami.

Wegańska pascha czekoladowa niskokaloryczna

71519690_m
Wegańska i dietetyczna pascha czekoladowa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 szklanki nerkowców
  • 1 szklanka migdałów (bez skórki)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2-3 łyżki kremu kokosowego
  • 2 łyżki karobu

Sposób przygotowania:

  1. Nerkowce i migdały zalej mlekiem, odstaw na noc. Potem przełóż do malaksera, zmiksuj na gładko. Domieszaj krem kokosowy i karob. Przypraw sokiem z cytryny i miodem. Masę przełóż na ściereczkę, skręć końce i dobrze odciśnij.
  2. Potem przełóż do foremki wyłożonej gazą. Ugnieć łyżką. Przykryj wystającymi końcami gazy. Wstaw na 1 godzinę do zamrażalnika. Potem przełóż do lodówki i chłodź przez 12 godzin. Wyłóż na talerz, usuń gazę.

Tradycyjna pascha na Wielkanoc z bakaliami – przepis wideo

 

 

Czytaj więcej