Słodka pascha wielkanocna też może być zdrowa i dietetyczna! Mamy dla Ciebie przepis wideo na prostą tradycyjną paschę oraz dwie propozycje, które mają mało kalorii, a jednocześnie smakują wyśmienicie. Dodatkowo podpowiadamy, jak zmodyfikować paschę, by była jeszcze zdrowsza, mniej tucząca, a nawet wegańska! Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na kremową waniliową i czekoladową paschę, nawet jeśli nie jesteś na diecie.
Spis treści
Pascha to obowiązkowy wielkanocny deser w wielu polskich domach. Nie musisz z niego rezygnować nawet wtedy, gdy jesteś na diecie lub masz problemy zdrowotne, np. podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Musisz tylko nieco zmienić przepis i zrezygnować, bądź zastąpić niezdrowe składniki zdrowymi odpowiednikami.
Nawet słodki deser, taki jak pascha, można zrobić w wersji light. Nasze przepisy już zakładają dietetyczną wersję, ale dzięki drobnym modyfikacjom możesz sprawić, że będą jeszcze mniej kaloryczne i zdrowsze.
Kremową paschę waniliową możesz przerobić tak, aby była zdrowsza dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Osoby z hipercholesterolemią, powinny unikać tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, aby nie podnosić stężenia frakcji cholesterolu LDL. Dlatego półtłusty ser powinny zastąpić chudym twarogiem, zaś żółtka kurze − masłem orzechowym z orzeszków nieprażonych (za 1 żółtko − 1 łyżka masła).
Paschę czekoladową również możesz zmodyfikować zmieniając jeden składnik. Osoby uczulone na miód oraz weganie mogą użyć do posłodzenia paschy syropu klonowego. Zawiera on sporo antyoksydantów, cynku, potasu, magnezu, wapnia. Ze względu na jego płynną konsystencję warto zmniejszyć ilość innych płynów (np. zamiast 1 szklanki mleka roślinnego dodajemy tylko 2/3 szklanki).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: