Domowe sposoby na bolesne, podrażnione żylaki. Jak przynieść ulgę nogom i zwalczyć stan zapalny?
Przy żylakach często może wystąpić także stan zapalny. Jak poradzić sobie z bólem?
Fot. 123rf.com

Domowe sposoby na bolesne, podrażnione żylaki. Jak przynieść ulgę nogom i zwalczyć stan zapalny?

Wiele kobiet ma pod skórą na łydkach lub udach miękkie, sine uwypuklenia. To żylaki - nieestetyczny i bolesny problem. Gdy stają się swędzące, twarde i bolesne, świadczy to o stanie zapalenym. Zobacz, co może pogarszać ból nóg przy żylakach i jak go złagodzić. Zadbaj też o dobre dla żył nawyki i dietę. Sprawdź, kiedy trzeba poradzić się lekarza – najlepiej flebologa.

Przyczyną tego, że w żylakach rozwinął się stan zapalny, jest zakrzep. To zlepione komórki krwi, które drażnią od środka ścianki żyły. Narażone na to są zwłaszcza większe żylaki, w których zalega dużo krwi i łatwo o powstanie zakrzepu.

Co sprawia, że żylaki bolą bardziej?

Dolegliwości dają się bardziej we znaki podczas miesiączki. Zachodzące wtedy zmiany hormonalne przyczyniają się do jeszcze silniejszego rozciągnięcia żył i zalegania w nich jeszcze większej ilości krwi.

Żylaki mogą też bardziej boleć po długim staniu (np. w autobusie) oraz dźwiganiu ciężkich rzeczy (np. przenoszeniu worków z ziemią w ogrodzie). Również upalne dni sprzyjają nasileniu się dolegliwości, bo naczynia żylne poszerzają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Jak złagodzić ból nóg i stan zapalny przy żylakach?

Aby odciążyć nogi, polewaj je chłodną wodą, zaczynając od stóp przez łydki do ud. Za każdym razem gdy tak zrobisz, duża ilość zalegającej w żylakach krwi zostanie wypchnięta do góry przez obkurczające się ścianki.

Niska temperatura złagodzi też stan zapalny. Postaraj się o chłodną, 5-7-minutową kąpiel nóg przynajmniej raz dziennie wieczorem. W upał stosuj ją nawet 3 razy w ciągu dnia.

Trzymaj nogi w górze jak najczęściej – w tej pozycji znacznie łatwiej o odpływ krwi z żył. Ale nie krzyżuj przy tym kończyn, bo to zniweczy cały efekt.

Dieta przeciwzapalna przy żylakach. Co należy jeść?

Zastosuj przeciwzapalną dietę. Codziennie jedz 2-3 porcje czerwono-niebieskich owoców i warzyw: wiśni, winogron, śliwek, jeżyn, bakłażana, czerwonej fasoli i kapusty. Zawierają tzw. antocyjany – bardzo pomocne przy bolących żylakach.

Kilka razy w tygodniu sięgaj po kaszę gryczaną, a także świeżą miętę (np. dodając garść listków do sałatki) z obkurczającą żyły rutyną. Jadaj nasiona słonecznika i pestki dyni – są źródłem cynku, który niweluje stany zapalne.

Ogranicz zaś tłuszcze zwierzęce oraz sól, bo spowalniają krążenie żylne.

 

Domowe zabiegi, które szkodzą żyłom

Zrezygnuj z ulubionych domowych kuracji, które mogłyby zaszkodzić żyłom. Należą do nich m.in.: okłady z borowiny i parafiny, kąpiele z dodatkiem soli jodowo-bromowej, solanki lub olejku eterycznego (np. goździkowego).

Stan zapalny żylaków: kiedy udać się do lekarza?

Pilnie udaj się na wizytę, jeśli łydka lub cała noga jest różowosina i boleśnie spuchnięta mimo odpoczynku. Może to świadczyć o zapaleniu żyły, która jest położona głęboko. Jest to niebezpieczne, ponieważ grozi wystąpieniem zatoru także w płucach – zlepione komórki krwi mogą popłynąć z prądem krwi i zatkać naczynie krwionośne w górnej części ciała.

Pomocne są m.in.: zastrzyki podskórne z heparyną drobnocząsteczkową, doustne środki przeciwkrzepliwe.

 

Czytaj więcej