Dieta strukturalna dr. Bardadyna – pomoże zdrowo schudnąć i oczyścić organizm. Zalecane produkty plus jadłospis
Warzywne koktajle są nieodłącznym składnikiem diety dr. Bardydyna
Fot. 123RF

Dieta strukturalna dr. Bardadyna – pomoże zdrowo schudnąć i oczyścić organizm. Zalecane produkty plus jadłospis

Na diecie strukturalnej dr. Bardadyna tracisz tłuszczyk, ale też pozbywasz się zbędnych produktów przemiany materii. Zasady kuracji są proste, wystarczy wybierać właściwe produkty. Podajemy ich listę oraz jadłospis ułożony przez dietetyka.

Dieta strukturalna dr. Bardadyna to sposób żywienia, dzięki któremu nie tylko chudniesz, lecz także oczyszczasz organizm z toksyn. Pomaga pozbyć się nadwagi, zapobiega cukrzycy, chorobom krążenia i przewlekłemu zmęczeniu.

Lista produktów zalecanych w diecie strukturalnej

Na bazie tych produktów można skomponować pełnowartościowe posiłki na śniadanie, obiad i kolację :

  • zbożowe, np.: chleb pełnoziarnisty,
  • kasze gryczana i jaglana,
  • makaron razowy,
  • muesli bez cukru,
  • otręby,
  • płatki owsiane;
  • warzywa, np. brokuły,
  • buraki,
  • cykoria,
  • czosnek,
  • kapusta,
  • marchew,
  • pomidory,
  • rzodkiewki,
  • sałata;
  • owoce, np.: kiwi, cytrusy, jabłka, winogrona, truskawki;
  • białkowe, np.: fasola, jaja, jogurt, kurczak, łosoś, tofu, wątróbka;
  • napoje, np.: herbata zielona, mleka roślinne, świeże soki, woda mineralna
  • tłuszcze: masło, oliwa, olej rzepakowy i lniany, orzechy i pestki.
131748594_m (1)
Produkty zalecane w diecie strukturalnej.
123RF

Zasady diety strukturalnej dr. Bardadyna

Zasady I fazy z eliksirami młodości (trwa tydzień)

Rano szklanka wody z cytryną, 5 małych posiłków, w tym kolorowe koktajle (zielony na przemianę materii, pomarańczowy na odporność, fioletowy na wzmocnienie naczyń krwionośnych i wzrok, czerwony – na odmłodzenie skóry).

Zasady II fazy (do stosowania przez dowolny czas)

W ciągu dnia 5 posiłków, w tym koktajl, 2/3 pożywienia musi składać się z zalecanych wyżej produktów, codziennie do 3 l płynów.

Zalety diety strukturalnej

Dieta strukturalna dzięki dużej ilości warzyw i owoców pomoże poprawić stan cery. Inne jej zalety to: wzmocnienie układu kostno-stawowego, mięśni oraz naczyń krwionośnych.

Duża ilość błonnika w diecie pomoże też ustabilizować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak komponując koktajle, które pełnią ważną rolę w tej diecie, należy pamiętać o tym, by były różnorodne.

Aby koktajl dostarczył niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, należy dodawać: owoce i warzywa w różnych kolorach (zapewnią paletę witamin i składników mineralnych), płatki zbożowe i otręby (to źródło węglowodanów złożonych), awokado, pestki (źródła tłuszczów) oraz nabiał lub napoje.

Przykładowy jadłospis

Przykładowy dzień z fazy I z eliksirami

  • Śniadanie ok. 490 kcal

Jogurt naturalny z muesli bez cukru, z suszonymi daktylami, świeżymi owocami.

  • II śniadanie ok. 270 kcal

Koktajl zielony z: 1 szklanki kefiru, 1/2 awokado, natki pietruszki (dowolnej ilości), soku z cytryny, 1 łyżeczki otrąb.

  • Obiad ok. 480 kcal

Pieczona pierś indyka (150-200 g), grillowana cukinia i papryka, pęczak, surówka z pomidora i cebuli, zielona herbata.

  • Podwieczorek ok. 340 kcal

Koktajl czerwony z: 1 szklanki mleka owsianego, 2 garści wiśni (np. mrożone), z dodatkiem zarodków pszenicy i migdałów.

  • Kolacja ok. 260 kcal

1 kromka chleba żytniego z hummusem, papryka czerwona, sałata.

48676964_m
Zielony koktajl.
123RF

1. Dzień z drugiej fazy

  • Śniadanie ok. 270 kcal

Omlet z 1 jajka z plastrem polędwicy z indyka, cykoria, kromka chleba żytniego

  • II śniadanie ok. 350 kcal

Koktajl czerwony z: 1 szklanki mleka sojowego, buraka, banana, płatków owsianych.

  • Obiad ok. 530 kcal

Pierś kurczaka gotowana w bulionie warzywnym, warzywa na parze (np. kalafior), kasza gryczana, rzodkiewki.

  • Podwieczorek ok. 250 kcal

Kasza jaglana na mleku migdałowym, pieczone jabłko.

  • Kolacja ok. 430 kcal

Kanapka z bułki pełnoziarnistej z 1/2 awokado, do tego plastry papryki, kiełki.

44182255_m
Pierś z kurczaka z warzywami.
123RF

2. Dzień z drugiej fazy

  • Śniadanie ok. 390 kcal

Owsianka na mleku z 1 bananem oraz garścią suszonej żurawiny.

  • II śniadanie ok. 250 kcal

Koktajl czerwony z: 1 szklanki mleka sojowego, truskawek, siemienia, otrąb.

  • Obiad ok. 590 kcal

Pieczony łosoś, dorsz lub inna ryba (200 g), brązowy ryż, sałatka z miksu sałat, szpinaku i pomidorów.

  • Podwieczorek ok. 250 kcal

1 szklanki soku pomidorowego, garść orzechów włoskich.

  • Kolacja ok. 270 kcal

2 jajka na miękko, rzodkiewki, sałata, 1 kromka chleba pełnoziarnistego.

98078343_m
Czerwony koktajl.
123RF

3. Dzień z II fazy

  • Śniadanie ok. 320 kcal

Kanapki z pastą z tuńczyka (2 kromki chleba żytniego), sałatka z ogórka i rzodkiewek, herbata zielona.

  • II śniadanie ok. 250 kcal

Koktajl pomarańczowy z: jabłka, pomarańczy, selera naciowego, otrąb.

  • Obiad ok. 530 kcal

Kotleciki z soczewicy, jajka i kaszy jaglanej, do tego surówka z buraczków i kalafior lub brokuły z wody.

  • Podwieczorek ok. 230 kcal

Sałatka owocowa z: melona, truskawek, i innych owoców (np. mrożonych), posypana wiórkami kokosowymi.

  • Kolacja ok. 390 kcal

Serek wiejski (200 g) z rzodkiewkami, kiełkami, bułka grahamka.

63026811_m
Sałatka owocowa.
123RF

Konsultacja: Małgorzata Wilkowska, dietetyczka dietoswiat.pl

 

Czytaj więcej