10 dietetycznych hitów, które ułatwią odchudzanie. Warto wypróbować chociaż jeden z nich!
Zadbaj o drowe nawyki żywieniowe.
Fot. 123RF

10 dietetycznych hitów, które ułatwią odchudzanie. Warto wypróbować chociaż jeden z nich!

Coraz mniej mięsa, za to więcej warzyw, owoców i ziaren. Oto trendy w odżywianiu, polecane przez ekspertów, które pomogą zrzucić kilogramy i poprawią samopoczucie. Jakie diety modne są w tym sezonie? Jak najnowsze trendy pomogą schudnąć? Oto lista prawdziwych hitów, które warto wypróbować.

1. Sassy Water – napój wspomagający odchudzanie

Autorką przepisu jest Cynthia Sass, dietetyczka, autorka planu żywieniowego na płaski brzuch. Napój pobudza metabolizm, zmniejsza apetyt i uczucie głodu. Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Systematyczne picie wody pozwala uniknąć zaparć.

Przepis na Sassy Water:

  • 8 szklanek wody niegazowanej 
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cytryna 
  • 1 łyżka startego imbiru 
  • 12 listków mięty.

Pokrojonego ogórka, cytrynę, imbir wrzuć do dzbanka. Dodaj miętę. Zalej wodą, przykryj, wstaw napój do lodówki na noc i pij następnego dnia. 

Pij 2 szklanki Sassy Water codziennie rano na czczo, przed obiadem oraz dwie godziny przed snem. Kuracja trwa 4 tygodnie z 1 dniem przerwy po każdym tygodniu. Po 4 tygodniach kuracji zrób 4 tygodnie przerwy.

81362892_m
Sassy Water.
123RF

2. Dieta DASH – chudniesz bez wyrzeczeń

Dieta DASH to program żywieniowy dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.

Zasady diety DASH:

  • dostarczaj 1500- 2000 kcal dziennie.
  • Mniej soli, więcej nieprzetworzonego jedzenia.
  • Jedz 3 główne posiłki i 4 przekąski: 6-8 porcji produktów pełnoziarnistych, 4-5 porcji warzyw i owoców, 2-3 porcje chudego nabiału, 2-3 porcje zdrowych tłuszczów (pestki, oleje roślinne).
  • Dozwolona jest gorzka czekolada i miód.
  • Unikaj białego pieczywa, czerwonego mięsa, kawy. 

3. Talerz zdrowia – nowe zalecenia zdrowego żywienia

Nowe zalecenia żywieniowe zaprezentowano w 2020 r. i zilustrowano w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów. Oto zasady:

  • Jedz codziennie: 4 porcje warzyw (w każdym posiłku) i 1 porcję owoców, 3 porcje zbóż z pełnego ziarna (pieczywo razowe, kasze, ryż), 2 porcje niskotłuszczowych produktów mlecznych, zwłaszcza fermentowanych. Dwa razy w tygodniu ryby.
  • Jedz mniej: soli, czerwonego mięsa i jego przetworów, cukru i słodzonych napojów, produktów przetworzonych.
  • Zamień: słodkie napoje na wodę, tłuszcze zwierzęce na roślinne, smażenie i grillowanie na gotowanie, duszenie lub pieczenie, mięso na strączki.

talerz-fb998
Zalecenia zdrowego żywienia.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: ncez.pzh.gov.pl

4. Termogeniki przyspieszają spalanie

Termogeniki to naturalne produkty, które podkręcają metabolizm organizmu i zwiększają wydzielanie ciepła, a tym samym pomagają schudnąć. 

Naturalne termogeniki to:

  • intensywne przyprawy (chili, imbir, cynamon, czosnek),
  • warzywa bogate w błonnik (brokuły, marchew, papryka, pomidory, ogórki, dynia),
  • strączki,
  • produkty pełnoziarniste (pieczywo żytnie, płatki owsiane),
  • owoce z witaminą C (cytrusy, jabłka i gruszki ze skórką),
  • czerwona herbata. 

Na co uważać: nie przesadzaj z termogenikami, gdy masz nadciśnienie i kłopoty z sercem lub cierpisz na choroby układu pokarmowego.

5. Dieta online to hit podczas pandemii

Spersonalizowany dzienny jadłospis przygotowany przez dietetyka. Produkty są tak dobrane, by spełnić konkretne potrzeby energetyczne, smakowe.

Wymaga konsultacji wstępnej, a następnie najczęściej cotygodniowych spotkań online (ok. 100 zł). 

Dla kogo: dla osób, które mają za sobą nieudane próby odchudzania na własną rękę. Dla tych, którzy borykają się z alergiami pokarmowymi oraz innymi chorobami metabolicznymi, jak cukrzyca, otyłość.

6. Wege kotlety zamiast mięsa

2021 to rok jedzenia roślinnego. Badania portalu Pyszne.pl wykazały, że coraz więcej Polaków eksperymentuje z kuchnią roślinną. I dobrze, bo im mniej mięsa, tym zdrowiej dla nas i środowiska.

Wege kotlety możesz przygotować z kaszy jaglanej, fasoli, soi, soczewicy, tofu, buraków, marchwi, ziemniaków, cukinii, dyni, kalafiora, szpinaku. Wystarczy, że do warzyw dodasz odpowiednie przyprawy i sos.

Przepis na burgery z buraka:

  • 4 buraki
  • 1/2 szklanki kuskusu 
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • po 1 pomidorze, jajku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 bułki pełnoziarniste
  • sałata 
  • sól, pieprz, tymianek, sproszkowana papryka

Umyte buraki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut, aż będą miękkie. Przygotuj kuskus. Upieczone i obrane buraki zmiksuj z kaszą, jajkiem, cebulą, czosnkiem. Dopraw solą i przyprawami. Uformuj kotlety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut. Podawaj w bułce z sałatą i plastrem pomidora. 

59650216_m
Burger z buraka.
123RF

7. Dieta samuraja dla aktywnych

Inspirowana sposobem odżywiania się japońskich wojowników.

Zasady diety samuraja:

  • bazuje na warzywach, owocach, dobrej jakości mięsie i rybach, jajach, oliwie z oliwek, bezglutenowych zbożach.
  • Zabronione są: owoce suszone, żywność przetworzona, mleko i jego przetwory, strączki, pszenica, soki i napoje owocowe, alkohol. 
  • Uwaga: trzeba intensywnie trenować.

8. Dieta SIRT na lepszy metabolizm

Rozgłos zyskała dzięki piosenkarce Adele, która schudła 50 kg.

Zasady diety SIRT:

  • Podstawą są produkty bogate w sirtuiny – białka wpływające na redukcję tkanki tłuszczowej.
  • Aby schudnąć, przez pierwsze trzy dni dostarczaj 1000 kcal.
  • Jedz cztery posiłki bogate w białka sirtuinowe i warzywa, a w tym pij trzy zielone koktajle.
  • Przez kolejne cztery dni zwiększ kaloryczność diety do 1500.
  • Pij dwa koktajle sirtuinowe, jedz dwa posiłki z sirtfood.
  • Przez następne 14 dni jedz trzy posiłki sirtfood i pij jeden koktajl.
  • Po wyjściu z diety wystarczy, że pijesz jeden koktajl dziennie i jesz posiłki z SIRT. Zrezygnuj z mąki, fast-foodów, słodyczy.

Produkty bogate w sirtuiny:

  • sałaty,
  • jarmuż,
  • rukola,
  • natka pietruszki,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • rzodkiew,
  • seler,
  • czerwona cebula,
  • soja,
  • truskawki,
  • borówki,
  • daktyle,
  • kasza gryczana,
  • produkty z mąki żytniej,
  • oliwa z oliwek,
  • orzechy włoskie,
  • kawa,
  • kakao,
  • zielona herbata.

9. Pesto – dietetyczna porcja energii

Dietetycy ostrzegają, że sklepowe pesto z bazylii ma za dużo soli. Dlatego proponują domową zdrowszą wersję. To świetny dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek (zamiast masła) oraz pełnoziarnistego makaronu (zamiast sosu).

Zdrowy zamiennik sosu do pieczeni, sprawdzi się jako farsz do mięs, dodatek do ryb, zupy minestrone, risotto, do dań z warzywami lub zamiast zawiesistych sosów. Przechowuj w lodówce zamknięte w szczelnym pojemniku przez tydzień (możesz je też zamrozić).

Przepis na domowe zielone pesto z rukoli i natki pietruszki :

  • po 2 łyżki migdałów, pestek słonecznika 
  • 1 opakowanie rukoli 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 pęczki natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Pestki zmiksuj, w trakcie dodaj oliwę, rukolę, natkę.

91240603_m
Zielone pesto.
123RF

10. Zielona kawa i olej konopny

Te dawne odkrycia dietetyczne coraz bardziej zyskują na popularności.

Zielona kawa zawiera kwas chlorogenowy, który podkręca metabolizm, zmniejsza łaknienie i wspomaga redukcję cellulitu. Zawarta w kawie kofeina dodaje energii. Pij ok. 3-4 filiżanki dziennie. 

Olej konopny zmniejsza apetyt. Dodawaj do sałatek, koktajli. Wybieraj produkt zimnotłoczony, nieoczyszczony. Tylko go nie podgrzewaj!

 

Czytaj więcej