Co zrobić z kukurydzy? Sprawdź, jak podawać te pyszne kolby i wypróbuj przepisy na dania
Kukurydza jest bardzo zdrowa i można z niej przygotować wiele pysznych dań
Fot. 123rf.com

Co zrobić z kukurydzy? Sprawdź, jak podawać te pyszne kolby i wypróbuj przepisy na dania

Ziarna kukurydzy zdecydowanie częściej powinny gościć w naszej kuchni i na naszych stołach. Są nie tylko bardzo zdrowe i smaczne, ale też można z nimi przygotować wiele przepysznych potraw. Zobacz, jakie odmiany kukurydzy są najlepsze w kuchni i jak je podawać, by były najzdrowsze. Wypróbuj przepisy na pyszne i oryginalne dania z kukurydzą w roli głównej. 

Kukurydza, obok pszenicy i ryżu, jest jedną z najpopularniejszych na świecie roślin uprawnych. To zdrowe warzywo ok. 5 tys. lat p.n.e. było podstawą diety Azteków, Inków oraz Majów. Kukurydzę do Europy przywiózł w XVI w. Krzysztof Kolumb. Odgrywa ona olbrzymią rolę w hodowli zwierząt. Z ziarna wyrabia się śrutę kukurydzianą, z kolei całe rośliny wykorzystuje się do produkcji kiszonki kukurydzianej.

Które odmiany kukurydzy są najlepsze w kuchni?

Kolorowe warzywa coraz częściej zdobywają nasze grządki i... talerze. Warto skusić się również na uprawę nietuzinkowych odmian kukurydzy, których kolby wykorzystamy do kompozycji roślinnych i suchych bukietów. Ziarna odmiany 'Glass Gem' przypominają błyszczące koraliki i występują w wielu zaskakujących kolorach, nawet w fioletowym i niebieskim! Z kolei kukurydza ozdobna 'Truskawkowa' tworzy małe, owalne kolby, wypełnione drobnymi bordowymi ziarniakami. A jadalne odmiany 'Płomyk' i 'Dobosz' są świetne na popcorn! 

Dlaczego warto jeść kukurydzę i jak ją podawać, by była najzdrowsza?

Kukurydza to dobre warzywo dla osób uczulonych na gluten – mąka kukurydziana go nie zawiera. Jedna szklanka ziaren kukurydzy zaspokaja aż 18,4% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ziarna zawierają kwas foliowy, więc powinny po nie sięgać kobiety w ciąży. Są bogate w witaminę E – naturalny przeciwutleniacz.

Kolby kukurydzy zawierają związki fitochemiczne, które regulują poziom insuliny. Dlatego kukurydza jest polecana jako jedna z najzdrowszych słodkich przekąsek dla osób, które mają za wysoki poziom cukru. Oczywiście świeża po upieczeniu czy ugotowaniu, a nie konserwowa z puszki – taka ma dużo soli i cukru, zatem lepiej jej unikać.

Kukurydza ma dużo witaminy E. Zmniejsza ona niebezpieczeństwo rozwoju miażdżycy, udaru czy chorób serca. Dodatkowo razem z beta-karotenem zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. By witamina E lepiej się wchłonęła, kukurydzę (ugotowaną lub upieczoną) jedz okraszoną niewielką ilością masła.

Kukurydza ma dużo błonnika. Jest polecana przy przewlekłych zaparciach. Dodatkowo obniża ryzyko powstania hemoroidów i sprzyja odchudzaniu. Zawiera luteinę i zeaksantynę, które zapobiegają pogarszaniu się widzenia. Obniża ryzyko chorób, na które jesteśmy bardziej narażone po 50. roku życia – takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. 

Kukurydza ma dużo selenu, który zapobiega przeziębieniu i wspomaga pracę tarczycy. Selen lepiej się wchłania razem z cynkiem. Dlatego kukurydzę warto łączyć w posiłku z produktami, które mają go dużo, jak kasza gryczana, ser żółty, jajka i ryby. 

Kukurydzę gotuj z „wąsami” (usuń je potem). Witaminy w nich zawarte przechodzą do wody, którą wchłaniają ziarna w czasie gotowania.

Wytrawny placek z kukurydzy z boczkiem i cebulą

160357919_m
Wytrawny placek z kukurydzy z boczkiem i cebulą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 80 g masła
  • 1 cebula
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g boczku
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru 350 ml maślanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól i pieprz wymieszać. Dodać maślankę, jajka i masło. Zagnieść na gładkie ciasto.
  2. Boczek podsmażyć na patelni. Wraz z osączoną kukurydzą i cebulą dodać do ciasta, po czym przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec przez 20-30 min w temp. 175°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zupa krem z kukurydzy

157374814_m
Zupa krem z kukurydzy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 600 ml bulionu
  • 100 g kremówki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz por obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić warzywa i podsmażyć. Dodać kukurydzę. Wlać bulion oraz kremówkę.
  2. Gotować ok. 20 min. Zupę doprawić solą oraz pieprzem, po czym zmiksować. Udekorować posiekaną zieleniną.

Zupa kukurydziana z kurczakiem

39228591_m
Zupa kukurydziana z kurczakiem
Fot. 123rf.com

Zupę możesz zabielić jogurtem. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej wzmacniać odporność.

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy 
  • cebula
  • 30 dag piersi kurczaka
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  1. Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem. Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
  2. Kukurydzę obgotowujemy i odcinamy ziarna. Dodajemy do zupy razem z pokrojonym kurczakiem. Gotujemy kwadrans.

Placki z kukurydzą i groszkiem

146075057_m
Placki z kukurydzą i groszkiem
Fot. 123rf.com

Dodatek groszku sprawi, że danie będzie bardziej sycące.

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 10 dag zielonego groszku
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotujemy kolby przez kwadrans w osolonej wodzie. Odcinamy ziarna. Gotujemy groszek do miękkości. Mieszamy kukurydzę z resztą składników. Doprawiamy do smaku.
  2. Z masy formujemy placki, smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.

Ciasto kokosowe z kukurydzą

55292992_m
Ciasto kokosowe z kukurydzą
Fot. 123rf.com

Jeśli wybierzesz mąkę ryżową zamiast pszennej, ciasto będzie mniej puszyste, ale nie będzie zawierać glutenu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 dag mleka skondensowanego
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżka masła
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Gotujemy kukurydzę do miękkości. Odkrawamy ziarna od kolby. Miksujemy ziarna z resztą składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 45 min w 180 st.

Jaka kukurydza jest najlepsza do uprawy w ogródku?

W ogrodach działkowych najczęściej uprawiamy kukurydzę cukrową. Do amatorskiej hodowli polecane są odmiany mieszańcowe, oznaczone symbolem F1. Kolby odmian bardzo słodkich, np. 'Candle', nadają się również do mrożenia. Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne podczas wegetacji to odchwaszczanie (trzeba uważać, by nie uszkodzić korzeni) i nawadnianie w czasie suchej i gorącej pogody (największe zapotrzebowanie na wodę warzywo ma w trakcie kwitnienia i wzrostu kolb).

Kukurydzę możemy hodować z siewu wprost na grządkę lub z rozsady. Wysiew nasion do gruntu przeprowadzamy tak, by wschody nastąpiły po 15 maja (warzywo to wymaga temperatury gleby powyżej 10°C, aby wykiełkować). Kukurydza ma wysokie wymagania pokarmowe, najintensywniej pobiera z gleby azot i potas, w mniejszym stopniu fosfor, wapń i magnez.

Czytaj więcej