Co jeść przy stanach zapalnych i nadżerkach w jamie ustnej? Lista produktów, które złagodzą dolegliwości
Gdy mamy nadżerkę w jamie ustnej, jedzenie niektórych produktów może spowodować dotkliwy dyskomfort.
Fot. 123rf.com

Co jeść przy stanach zapalnych i nadżerkach w jamie ustnej? Lista produktów, które złagodzą dolegliwości

Leczenie nadżerki i stanów zapalnych jamy ustnej możesz wspomóc i przyspieszyć odpowiednią dietą. Wystarczy, że włączysz do swojego jadłospisu produkty o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przyspieszających gojenie. Pomóc mogą tez napary z ziół. Wystrzegaj się natomiast potraw bardzo kwaśnych, słonych i pikantnych. Poznaj zasady diety i pozbądź się dolegliwości.

W leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej organizmowi dostarczać trzeba witamin A, E, B i C, żelaza, cynku, koenzymu Q10. Zmniejszają one krwawienie dziąseł, zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów i wspomagają regenerację tkanek przyzębia.

Zasady diety przy nadżerce i stanach zapalnych jamy ustnej

  1. Ogranicz słodycze, produkty wysoko przetworzone i o wysokim indeksie glikemicznym. Działają zakwaszająco i przyczyniają się do rozwoju grzybów i drobnoustrojów.
  2. Zrezygnuj z dań bardzo kwaśnych i słonych oraz pikantnych, które podrażniają błonę śluzową. Wprowadź łagodne zioła i przyprawy.
  3. Unikaj potraw gorących i zimnych, one dodatkowo podrażniają śluzówkę jamy ustnej.
  4. Nawadniaj się, pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, głównie wody i naparów ziołowych. Woda przyspiesza regenerację śluzówki oraz pomaga w jej nawilżaniu.
  5. Jedz kiszonki, które zawierają bakterie przyspieszające proces leczenia śluzówki.

Produkty zalecane:

  • Pieczywo i makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy
  • Papryka, cykoria, kapusta, sałata, pietruszka, seler, cebula, cukinia, kalarepa, szczypiorek, batat, kiszonki
  • Truskawki, awokado, jabłka, gruszki, winogrona, banany, ananas, mango
  • Jaja, drób, wątróbka drobiowa
  • Makrela, łosoś, dorsz, sola, mintaj
  • Kefir, jogurt, twaróg, mozzarella
  • Kurkuma, szałwia, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano

Produkty niewskazane:

  • Cukier, pieczywo cukiernicze
  • Słone orzeszki, krakersy, chipsy
  • Kebaby, hot-dogi, hamburgery
  • Cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, kiwi, granaty, czarna porzeczka, czerwona porzeczka
  • Ogórki konserwowe, oliwki, papryka i grzyby marynowane, szczaw
  • Feta, sery solankowe
  • Śledzie solone, ryby wędzone
  • Alkohol, kwaśne soki owocowe
  • Sos sojowy, cayenne, ostra papryka

Napary ziołowe o działaniu przeciwzapalnym

130367392_m
W leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej pomogą napary z czarnego bzu, lipy, mięty, melisy, szałwii i nagietka
Fot. 123rf.com

Czarny bez, lipa, mięta, melisa i dzika róża zawierają związki flawonoidowe, które nawilżają śluzówkę jamy ustnej i pomagają w jej detoksykacji.

Szałwia i nagietek zawierają karnazol, taniny, kumaryny i liczne olejki eteryczne o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym. Wybrane zioła pij 2-3 razy dziennie.

Przykładowe przepisy w diecie przeciwzapalnej i przyspieszającej gojenie

Indyk z brukselką, papryką i brązowym ryżem

Czerwona papryka, brukselka i natka pietruszki są źródłem witaminy C, która przyśpiesza gojenie ran. Warto też jeść brązowy ryż zamiast białego. Zawiera on dużą ilość przeciwzapalnej witaminy B i E.

Składniki:

  • 3 łyżki suchego ryżu brązowego, 45 g
  • filet z indyka, 150 g
  • 1/2 papryki, 70 g
  • garść brukselki, 70 g
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w paski, oprósz papryką i zgrilluj.
  2. Brukselkę ugotuj. Posiekaj czosnek i lekko podsmaż na oliwie. Dodaj brukselkę, paprykę pokrojoną w paski i duś przez 3-5 minuty. Dodaj natkę pietruszki, szałwię i wymieszaj.
  3. Indyka podawaj z ugotowanym ryżem i ciepłymi warzywami.

Placuszki z cukinii i batata z sosem jogurtowym

Bataty, jaja i cukinia są źródłem witaminy A, która utrzymuje błony śluzowej w dobrej kondycji. Bierze też udział w produkcji odpowiedniej ilości śliny. 

Składniki:

  • 1/2 cukinii, 150 g
  • 1/2 batata, 100 g
  • jajo
  • 2 łyżki mąki orkiszowej, 20 g
  • łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • po szczypcie bazylii i kurkumy
  • 3 łyżki jogurtu, 60 g
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki koperku

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, batat i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz na sitku. Dodaj jajko, mąkę, bazylię i kurkumę. Wymieszaj.
  2. Na oliwie usmaż placuszki na złoty kolor i odsącz na ręczniku papierowym. Jogurt zmiksuj z czosnkiem i koperkiem.
  3. Placki podawaj z sosem jogurtowym.

 

Czytaj więcej