Gdy mamy nadżerkę w jamie ustnej, jedzenie niektórych produktów może spowodować dotkliwy dyskomfort.
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść przy stanach zapalnych i nadżerkach w jamie ustnej? Lista produktów, które złagodzą dolegliwości
Izabela Byra
14.05.2021 14:37
Leczenie nadżerki i stanów zapalnych jamy ustnej możesz wspomóc i przyspieszyć odpowiednią dietą. Wystarczy, że włączysz do swojego jadłospisu produkty o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przyspieszających gojenie. Pomóc mogą tez napary z ziół. Wystrzegaj się natomiast potraw bardzo kwaśnych, słonych i pikantnych. Poznaj zasady diety i pozbądź się dolegliwości.
W leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej organizmowi dostarczać trzeba witamin A, E, B i C, żelaza, cynku, koenzymu Q10. Zmniejszają one krwawienie dziąseł, zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów i wspomagają regenerację tkanek przyzębia.
Zasady diety przy nadżerce i stanach zapalnych jamy ustnej
Ogranicz słodycze, produkty wysoko przetworzone i o wysokim indeksie glikemicznym. Działają zakwaszająco i przyczyniają się do rozwoju grzybów i drobnoustrojów.
Zrezygnuj z dań bardzo kwaśnych i słonych oraz pikantnych, które podrażniają błonę śluzową. Wprowadź łagodne zioła i przyprawy.
Unikaj potraw gorących i zimnych, one dodatkowo podrażniają śluzówkę jamy ustnej.
Nawadniaj się, pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, głównie wody i naparów ziołowych. Woda przyspiesza regenerację śluzówki oraz pomaga w jej nawilżaniu.
Jedz kiszonki, które zawierają bakterie przyspieszające proces leczenia śluzówki.
Produkty zalecane:
Pieczywo i makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy
Ogórki konserwowe, oliwki, papryka i grzyby marynowane, szczaw
Feta, sery solankowe
Śledzie solone, ryby wędzone
Alkohol, kwaśne soki owocowe
Sos sojowy, cayenne, ostra papryka
Napary ziołowe o działaniu przeciwzapalnym
Czarny bez, lipa, mięta, melisa i dzika róża zawierają związki flawonoidowe, które nawilżają śluzówkę jamy ustnej i pomagają w jej detoksykacji.
Szałwia i nagietek zawierają karnazol, taniny, kumaryny i liczne olejki eteryczne o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym. Wybrane zioła pij 2-3 razy dziennie.
Przykładowe przepisy w diecie przeciwzapalnej i przyspieszającej gojenie
Indyk z brukselką, papryką i brązowym ryżem
Czerwona papryka, brukselka i natka pietruszki są źródłem witaminy C, która przyśpiesza gojenie ran. Warto też jeść brązowy ryż zamiast białego. Zawiera on dużą ilość przeciwzapalnej witaminy B i E.
Składniki:
3 łyżki suchego ryżu brązowego, 45 g
filet z indyka, 150 g
1/2 papryki, 70 g
garść brukselki, 70 g
łyżka oliwy
łyżeczka natki pietruszki
szczypta słodkiej papryki
1/2 łyżeczki szałwii
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w paski, oprósz papryką i zgrilluj.
Brukselkę ugotuj. Posiekaj czosnek i lekko podsmaż na oliwie. Dodaj brukselkę, paprykę pokrojoną w paski i duś przez 3-5 minuty. Dodaj natkę pietruszki, szałwię i wymieszaj.
Indyka podawaj z ugotowanym ryżem i ciepłymi warzywami.
Placuszki z cukinii i batata z sosem jogurtowym
Bataty, jaja i cukinia są źródłem witaminy A, która utrzymuje błony śluzowej w dobrej kondycji. Bierze też udział w produkcji odpowiedniej ilości śliny.
Składniki:
1/2 cukinii, 150 g
1/2 batata, 100 g
jajo
2 łyżki mąki orkiszowej, 20 g
łyżka oliwy
1/2 cebuli, 50 g
po szczypcie bazylii i kurkumy
3 łyżki jogurtu, 60 g
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki koperku
Sposób przygotowania:
Cukinię, batat i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz na sitku. Dodaj jajko, mąkę, bazylię i kurkumę. Wymieszaj.
Na oliwie usmaż placuszki na złoty kolor i odsącz na ręczniku papierowym. Jogurt zmiksuj z czosnkiem i koperkiem.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.