Wygląd skóry, włosów i paznokci poprawi dieta bogata w witaminy A i E
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść, by mieć zdrową cerę i lśniące włosy? Lista produktów które mają najwięcej witamin młodości.
Izabela Byra
11.05.2021 09:19
Osłabione i pozbawione blasku włosy, paznokcie i skórę możesz skutecznie wzmocnić odpowiednią dietą. Wystarczy, że włączysz do jadłospisu witaminy młodości A i E, a także m.in. magnez, żelazo, cynk, potas i miedź. Przestrzegaj też 6 zasad zdrowego odżywiania. Nie zapomnij również o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, która wspaniale poprawia wygląd skóry.
W diecie odbudowującej włosy, paznokcie i poprawiającej wygląd skóry powinny znaleźć się kreatyna, substancje lipidowe oraz żelazo, magnez, siarka, cynk, potas, miedź, selen, krzem, witaminy A, B, E oraz woda.
Zasady diety wzmacniającej skórę, paznokcie i włosy
Jedz codziennie minimum 400 g warzyw i 100 g owoców. Najlepiej surowych lub krótko gotowanych, takie zachowają więcej wartości.
Codziennie pij dużo płynów. Polecane są woda, herbaty owocowe i napary ziołowe, np. ze skrzypu, pokrzywy. Są one świetnym źródłem krzemu.
Zrezygnuj z jasnego pieczywa, makaronu i białego ryżu. Zastąp je produktami z pełnego przemiału, ciemnym ryżem, komosą ryżową, które bogate są w witaminy z grupy B, cynk, magnez czy błonnik pokarmowy.
Włącz do diety zdrowe tłuszcze, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego: oleje, oliwę, ryby, nasiona oraz orzechy. Zawierają witaminy E, A oraz cynk.
Woda z dodatkiem cytryny, miodu i szczypty soli znakomicie nawilża skóręFot. 123rf.com
Skóra magazynuje 20 proc. wody, która znajduje się w organizmie. Dlatego od nawodnienia zależy wygląd skóry. Prawidłowa ilość wody oprawia krążenie w skórze, jej jędrność i sprężystość. Gdy wody jest za mało, skóra jest szorstka i podatna na uszkodzenia.
Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej w postaci ciepłej wody lub naparów ziołowych. Raz dziennie pij szklankę wody z cytryną, miodem i szczyptą soli – taki napój świetnie nawilża skórę.
Przykładowe przepisy w diecie na piękną skórę, włosy i paznokcie
Wątróbka drobiowa z amarantusem
Wątróbka jest źródłem miedzi, zaś amarantus magnezu i witaminy B. Odpowiadają one za kolor i sprężystość skóry i włosów.
Składniki:
wątróbka drobiowa, 150 g
2 łyżki suchego amarantusa, 30 g
łyżeczka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 cukinii, 150 g
1/2 cebuli, 50 g
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki jogurtu greckiego, 50 g
2-4 łyżki wody
pieprz
sól
1/2 łyżeczki bazylii
Sposób przygotowania:
Wątróbkę pokrój, oprósz pieprzem, mąką, obsmaż z obu stron na oliwie i przełóż na talerz.
Na patelni po wątróbce podsmaż cebulę i cukinię.
Dodaj wodę wymieszaną z jogurtem i duś 5 minut.
Dołóż podsmażoną wątróbkę, bazylię i duś 3 min.
Podawaj z ugotowanym amarantusem. Wątróbkę posól na talerzu.
Makaron razowy z boczniakami, szparagami i pestkami dyni
Boczniaki, szparagi i pestki dyni zawierają cynk, zaś makaron razowy – aminokwasy i selen. Odpowiadają one za jędrność i nawilżenie skóry, włosów i paznokci.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy, 70 g
2 boczniaki, 100 g
łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów laskowych
łyżka parmezanu
łyżka pestek dyni
łyżeczka sosu sojowego
pieprz
łyżka natki kolendry
1/2 pęczka zielonych szparagów, 250 g
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Szparagi obierz, odetnij twarde końcówki i gotuj 10 min.
Boczniaki pokrój w paski, podduś na oleju.
Dodaj szparagi, pieprz, kolendrę, sos sojowy i duś 2-3 minuty.