Dobre połączenia na talerzu. Brokuły i pomidory odkwaszą organizm, a jabłko i czekolada...?
Odpowiednie łączenie składników wspomaga zdrowie
Fot. 123rf.com

Dobre połączenia na talerzu. Brokuły i pomidory odkwaszą organizm, a jabłko i czekolada...?

Odpowiednie łączenie produktów spożywczych w jednym posiłku może wpływać na poprawę trawienia, lepszą koncentrację, wzmacniać kości i mięśnie, a nawet zapobiegać miażdżycy. Niektóre składniki warzyw, owoców, przypraw i mięsa razem działają lepiej. Sprawdź te połączenia i wprowadź je do swojego jadłospisu, a twój organizm będzie ci za to wdzięczny. 

Umiejętne dobieranie tego, co zjadamy każdego dnia, jest ważne. Sprawia, że składniki naszych posiłków zostaną lepiej strawione i wykorzystane. Oczywiście z pożytkiem dla zdrowia!

Mięso i chrzan poprawią trawienie

Ponieważ chrzan pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie mięsa. Organizm w pełni korzysta zatem z zawartych w mięsie białek, witamin i minerałów.

Jajka i natka pietruszki przyswoją witaminę C

Żółtka jajek są dobrym źródłem żelaza. Z kolei natka jest bogata w witaminę C, która znacząco ułatwia przyswajanie tego pierwiastka.

Kalafior i kurkuma na lepszą koncentrację

Oto coś dla osób, które pracują umysłowo i chcą zwiększyć zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Witamina B4 w kalafiorze odżywia mózg. Jej przyswajanie poprawia kurkumina, substancja, której kurkuma zawdzięcza swą nazwę.

Brukselka i oliwa wzmocnią kości

Małe główki tej smacznej kapusty dostarczają organizmowi witaminę K. Jest ona niezbędna dla utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych. Poza tym przyczynia się do wzmocnienia kości. Witamina K rozpuszcza się w tłuszczu, więc polanie ugotowanej lub surowej brukselki oliwą to rozsądny zabieg.

Ryż i fasola wspierają mięśnie

Połączenie mało znane, a cenne. Białka tych produktów dobrze się uzupełniają. Dzięki temu są dobrym zamiennikiem białka zwierzęcego – podstawowego budulca mięśni.

Pomidory i brokuły przywrócą równowagę kwasowo-zasadową

Współczesna dieta obfituje w produkty nadmiernie zakwaszające (mięso, słodycze, pieczywo). Duet pomidora i brokułu przywraca w ciele równowagę kwasowo-zasadową.

Jabłko i gorzka czekolada ochronią przed miażdżycą

Schrupane razem chronią układ krążenia przed miażdżycą. To zasługa wspólnego działania związków w skórce jabłka i nasionach kakao.

Czytaj więcej