Odpowiednie łączenie produktów spożywczych w jednym posiłku może wpływać na poprawę trawienia, lepszą koncentrację, wzmacniać kości i mięśnie, a nawet zapobiegać miażdżycy. Niektóre składniki warzyw, owoców, przypraw i mięsa razem działają lepiej. Sprawdź te połączenia i wprowadź je do swojego jadłospisu, a twój organizm będzie ci za to wdzięczny.
Umiejętne dobieranie tego, co zjadamy każdego dnia, jest ważne. Sprawia, że składniki naszych posiłków zostaną lepiej strawione i wykorzystane. Oczywiście z pożytkiem dla zdrowia!
Ponieważ chrzan pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie mięsa. Organizm w pełni korzysta zatem z zawartych w mięsie białek, witamin i minerałów.
Żółtka jajek są dobrym źródłem żelaza. Z kolei natka jest bogata w witaminę C, która znacząco ułatwia przyswajanie tego pierwiastka.
Oto coś dla osób, które pracują umysłowo i chcą zwiększyć zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Witamina B4 w kalafiorze odżywia mózg. Jej przyswajanie poprawia kurkumina, substancja, której kurkuma zawdzięcza swą nazwę.
Małe główki tej smacznej kapusty dostarczają organizmowi witaminę K. Jest ona niezbędna dla utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych. Poza tym przyczynia się do wzmocnienia kości. Witamina K rozpuszcza się w tłuszczu, więc polanie ugotowanej lub surowej brukselki oliwą to rozsądny zabieg.
Połączenie mało znane, a cenne. Białka tych produktów dobrze się uzupełniają. Dzięki temu są dobrym zamiennikiem białka zwierzęcego – podstawowego budulca mięśni.
Współczesna dieta obfituje w produkty nadmiernie zakwaszające (mięso, słodycze, pieczywo). Duet pomidora i brokułu przywraca w ciele równowagę kwasowo-zasadową.
Schrupane razem chronią układ krążenia przed miażdżycą. To zasługa wspólnego działania związków w skórce jabłka i nasionach kakao.