Amarantus poprawia odporność i kondycję skóry, a nawet opóźnia starzenie! Jak go przygotować i z czym jeść?
Amarantus jest zdrowy i nie zawiera glutenu. Warto go włączyć do diety
Fot. 123rf.com

Amarantus poprawia odporność i kondycję skóry, a nawet opóźnia starzenie! Jak go przygotować i z czym jeść?

Amarantus, czyli szarłat jest bardzo zdrowy, smaczny i można go kupić w każdym większym spożywczym. Ale wciąż jest mało popularny. Warto po niego sięgnąć przy okazji kolejnych zakupów, szczególnie, że posiada wiele niezwykłych właściwości. Jest bogaty w białko, żelazo i skwalen, który opóźnia starzenie. Szarłat jest też polecany szczególnie osobom chorującym na celiaklię, gdyż nie zawiera glutenu. Przeczytaj, jak kupować i jeść amarantus oraz wypróbuj nasze przepisy na bezglutenowe dania.

Amarantus uprawiany jest w Ameryce Południowej od 5 tys. lat. Ma lekko orzechowy smak. Mimo, że z wyglądu i smaku przypomina zboże, jest rośliną z rodziny szarłatowatych. Jego dobroczynne działanie docenia młodsze pokolenie. My rzadziej, bo nie jest tradycyjnym dodatkiem w polskiej kuchni, a szkoda! Ma cenne dla osób po 50. roku życia właściwości – m.in. obniża poziom cukru we krwi, przeciwdziała osteoporozie i działa przeciwzapalnie.

Jak kupować amarantus?

W sklepie możemy kupić nasiona do gotowania (6 zł/250 g), nasiona przeznaczone na kiełki (6  zł/ op. 2 g), mąkę (7 zł/500 g) i płatki (7 zł/250 g). Najczęściej znajdziemy je na półce z żywnością zdrową lub bezglutenową.

Przygotowywanie i jedzenie szarłatu

  • Po ugotowaniu (według wskazówek na opakowaniu) nasiona warto skropić sokiem z cytryny, posypać natką albo pokrojoną papryką czerwoną. Zawarta w nich witamina C sprawia, że żelazo z amarantusa jest lepiej wchłaniane.
  • Jemy ziarna same lub łączymy (np. mieszając pół na pół) z ugotowanymi kaszą, ryżem, lub nasionami strączkowymi.
  • Mąkę amarantusową warto dodać do placków, ciast, naleśników (zamieniamy część mąki pszennej albo całą – ale pamiętajmy, że ciasto z amarantusa nie wyrośnie).
  • Mąkę amarantusową dodajemy zamiast mąki pszennej czy bułki tartej do mielonych kotletów, panierek, pasztetu.
  • Mąką amarantusową zagęścimy zupę, sos, gulasz, jogurt, owsiankę.
  • Ekspandowane ziarna amarantusa (4 zł/100 g) to małe, białe, nadmuchane kuleczki. Jeśli dodamy je do jogurtu, mleka czy polejemy miodem, będą superzdrową przekąską.
  • Możemy też upiec batoniki. Mieszamy szklankę ekspandowanego amarantusa, po pół szkl. orzechów i bakalii, łyżkę miodu i jajko. Lepimy batoniki i pieczemy na papierze do pieczenia 20 minut w 200 st.
13911091_m
Ekspandowane ziarna amarantusa to małe, białe kuleczki
123rf.com

Właściwości zdrowotne amarantusa

  1. Zawiera dużo białka z rzadko spotykanymi w roślinach aminokwasami egzogennymi – lizyną, tryptofanem, metioniną, które odpowiadają za sen, odporność i kondycję skóry.
  2. Jest bogaty w żelazo – zawiera go więcej niż mięso i nasiona roślin strączkowych!
  3. Ma też sporo skwalenu, który opóźnia starzenie się i degradację komórek.
  4. Nie zawiera glutenu.

Bezglutenowe przepisy z amarantusem. Dania obiadowe i deser

Amarantuski kokosowe

Składniki:

  • jajko
  • 10 dag oleju
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag mleka kokosowego (gęsta masa z puszki)
  • 20 dag mąki z amarantusa
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Składniki mieszamy, zagniatamy. Formujemy kulki i zgniatamy na płaskie ciasteczka (masa jest lepiąca). Możemy też podsypać więcej mąki, rozwałkować masę i wycinać foremką dowolne kształty.
  2. Ciasteczka układamy w małych odstępach na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w 200 stopniach.

Kotleciki kalafiorowo-sezamowe

Składniki:

  • 40 dag kalafiora
  • 1/3 szklanki nasion amarantusa
  • jajko
  • garść startego sera żółtego
  • garść natki
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sezam do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  • Kalafior i amarantus gotujemy.
  • Kalafior rozgniatamy i mieszamy wszystkie składniki (bez oleju). Formujemy kotlety, odstawiamy na kwadrans do stężenia. Kotlety obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju.

Gulasz cukiniowy

Składniki:

  • cukinia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • 1/2 szklanki nasion amarantusa
  • puszka pomidorów
  • cynamon, gałka muszkatołowa, curry, sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • garść natki
  • prażone pestki dyni

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa kroimy, podsmażamy na oleju. Zalewamy pomidorami i 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy. Dusimy 20 minut.
  2. Gotujemy amarantus i dodajemy do gulaszu. Dusimy razem 5 min. Podajemy posypane posiekaną natką i pestkami dyni.

 

Czytaj więcej