4 powody, dla których warto jeść kiełki. Czy wiesz, że mogą m.in. zapobiegać miażdżycy? Łatwe przepisy na dania z kiełkami
Kiełki mają wiele właściwości zdrowotnych. Warto je jeść!
Fot. 123rf.com

4 powody, dla których warto jeść kiełki. Czy wiesz, że mogą m.in. zapobiegać miażdżycy? Łatwe przepisy na dania z kiełkami

Kiełki mają enzymy, które ułatwiają przyswajanie białka, witamin i ważnych mikroelementów. Ale to nie wszystko. Oto cztery ważne właściwości kiełków, o których mogłaś nie wiedzieć. Być może przekonają cię, że warto włączyć kiełki do swojego jadłospisu. Wtedy możesz wypróbować nasze trzy proste przepisy na dania z kiełkami w roli głównej. Dowiedz się też, jak wybierać i samemu uprawiać kiełki, by były najzdrowsze.

Moda na jedzenie kiełków trwa w najlepsze od kilku lat. Niektórzy jej nie ulegają, inni sięgają po kiełki nie wiedząc, jakie niosą korzyści dla organizmu. Podczas kiełkowania nasiona uwalniają enzymy, które sprawiają, że białko, witaminy i mikroelementy są łatwo przyswajalne. Jest ich 1400 proc. więcej niż w dorosłej roślinie.

Nasion na kiełki jest ok. 20 – od mało wyrazistych w smaku jak lucerny czy koniczny, po ostrzejsze – rzodkiewki, kozieradki, cebuli. Jemy je surowe, ale możemy także gotować. Niektóre, np. nasion strączkowych (fasoli czy soczewicy), łatwiej strawić po zblanszowaniu.

Dlaczego warto jeść kiełki?

  1. Wzmacniają odporność – mimo że samymi kiełkami się nie najemy, są niezastąpioną witaminową wkładką do posiłków. Wzmacniają osłabiony zimą organizm i pomagają uniknąć infekcji.
  2. Wspomagają układ krwionośny – dzięki temu, że zawierają błonnik, potas, wapń i magnez, uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych.
  3. Usprawniają trawienie – pobudzają wydzielanie żółci, pomagając m.in. trawić tłuszcze.
  4. Działają przeciwutleniająco – mają dużo antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki.

Co warto wiedzieć o uprawie kiełków?

Kupujmy nasiona, które mają na opakowaniu napis „na kiełki”. Te do siania są zaprawiane środkami grzybobójczymi.

Hodujemy kiełki same. Sklepowe są droższe i uprawiane bez dostępu światła, przez co mają mniej witamin. Bywa też, że są spryskiwane preparatami przeciwko pleśnieniu.

48295097_m
Kiełki, by były najzdrowsze, lepiej hodować samemu w domu.
123rf.com

Szybkie i proste przepisy na dania z kiełkami

Kurczak z kiełkami

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 2 garście kiełków
  • pęczek dymki
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oleju
  • jajko.

Sos:

  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • chili
  • 2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Podsmażamy pokrojone kurczaka, dymkę, marchew, orzeszki, czosnek oraz kiełki. Wbijamy jajko i mieszamy, aż się zetnie jak jajecznica.
  2. Mieszamy składniki sosu. Dodajemy do kurczaka i dusimy 5 min.
  3. Podajemy z ryżem.

Zupa wietnamska z kiełkami

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 garście kiełków
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz do smaku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 15 dag grzybów

Sposób przygotowana:

  1. Kurczaka marynujemy w sosie sojowym i czosnku przez godzinę. Obsmażamy na oleju.
  2. Dodajemy pokrojone włoszczyznę, grzyby i cebule. Zalewamy 1,5 litra wody.
  3. Dodajemy resztę składników. Gotujemy godzinę. Podajemy z makaronem ryżowym, możemy dodać listki świeżej mięty.

Sos z kiełkami do klusek, kopytek i grzanek

Składniki:

  • 2 szklanki kiełków
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szkl. oliwy lub oleju lnianego
  • 1/2 szkl. nasion słonecznika
  • 1/4 szkl. nasion dyni
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki miksujemy na pastę. Soli i pieprzu dodajemy wg uznania. Wykładajmy na ciepłe kluski, zapiekamy na grzankach lub smarujemy kanapki.
  2. Trzymamy w lodówce w zakręconym słoiczku (wierzch zalewamy oliwą) do 5 dni. Możemy też podzielić je na porcje i zamrozić (do pół roku).

Czytaj więcej