Kiełki mają wiele właściwości zdrowotnych. Warto je jeść!
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
4 powody, dla których warto jeść kiełki. Czy wiesz, że mogą m.in. zapobiegać miażdżycy? Łatwe przepisy na dania z kiełkami
Marta Barczyńska
07.04.2021 21:38
Kiełki mają enzymy, które ułatwiają przyswajanie białka, witamin i ważnych mikroelementów. Ale to nie wszystko. Oto cztery ważne właściwości kiełków, o których mogłaś nie wiedzieć. Być może przekonają cię, że warto włączyć kiełki do swojego jadłospisu. Wtedy możesz wypróbować nasze trzy proste przepisy na dania z kiełkami w roli głównej. Dowiedz się też, jak wybierać i samemu uprawiać kiełki, by były najzdrowsze.
Moda na jedzenie kiełków trwa w najlepsze od kilku lat. Niektórzy jej nie ulegają, inni sięgają po kiełki nie wiedząc, jakie niosą korzyści dla organizmu. Podczas kiełkowania nasiona uwalniają enzymy, które sprawiają, że białko, witaminy i mikroelementy są łatwo przyswajalne. Jest ich 1400 proc. więcej niż w dorosłej roślinie.
Nasion na kiełki jest ok. 20 – od mało wyrazistych w smaku jak lucerny czy koniczny, po ostrzejsze – rzodkiewki, kozieradki, cebuli. Jemy je surowe, ale możemy także gotować. Niektóre, np. nasion strączkowych (fasoli czy soczewicy), łatwiej strawić po zblanszowaniu.
Dlaczego warto jeść kiełki?
Wzmacniają odporność – mimo że samymi kiełkami się nie najemy, są niezastąpioną witaminową wkładką do posiłków. Wzmacniają osłabiony zimą organizm i pomagają uniknąć infekcji.
Wspomagają układ krwionośny – dzięki temu, że zawierają błonnik, potas, wapń i magnez, uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych.
Usprawniają trawienie – pobudzają wydzielanie żółci, pomagając m.in. trawić tłuszcze.
Działają przeciwutleniająco – mają dużo antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki.
Co warto wiedzieć o uprawie kiełków?
● Kupujmy nasiona, które mają na opakowaniu napis „na kiełki”. Te do siania są zaprawiane środkami grzybobójczymi.
● Hodujemy kiełki same. Sklepowe są droższe i uprawiane bez dostępu światła, przez co mają mniej witamin. Bywa też, że są spryskiwane preparatami przeciwko pleśnieniu.
Szybkie i proste przepisy na dania z kiełkami
Kurczak z kiełkami
Składniki:
pierś kurczaka
2 garście kiełków
pęczek dymki
marchew
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
3 łyżki oleju
jajko.
Sos:
łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
chili
2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Podsmażamy pokrojone kurczaka, dymkę, marchew, orzeszki, czosnek oraz kiełki. Wbijamy jajko i mieszamy, aż się zetnie jak jajecznica.
Mieszamy składniki sosu. Dodajemy do kurczaka i dusimy 5 min.
Podajemy z ryżem.
Zupa wietnamska z kiełkami
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju
2 cebule
włoszczyzna
2 łyżki soku z limonki
2 garście kiełków
łyżeczka przyprawy korzennej
2 liście laurowe
pieprz do smaku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
15 dag grzybów
Sposób przygotowana:
Kurczaka marynujemy w sosie sojowym i czosnku przez godzinę. Obsmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojone włoszczyznę, grzyby i cebule. Zalewamy 1,5 litra wody.
Dodajemy resztę składników. Gotujemy godzinę. Podajemy z makaronem ryżowym, możemy dodać listki świeżej mięty.
Sos z kiełkami do klusek, kopytek i grzanek
Składniki:
2 szklanki kiełków
ząbek czosnku
1/4 szkl. oliwy lub oleju lnianego
1/2 szkl. nasion słonecznika
1/4 szkl. nasion dyni
sok z połowy cytryny
6 łyżek startego parmezanu
sól ziołowa
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy na pastę. Soli i pieprzu dodajemy wg uznania. Wykładajmy na ciepłe kluski, zapiekamy na grzankach lub smarujemy kanapki.
Trzymamy w lodówce w zakręconym słoiczku (wierzch zalewamy oliwą) do 5 dni. Możemy też podzielić je na porcje i zamrozić (do pół roku).