Dieta lekkostrawna dla osób z problemami żołądkowymi odciąży organizm.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Co jeść przy dolegliwościach żołądkowych? Lekkostrawna dieta ograniczająca wydzielanie soku żołądkowego
Izabela Byra
Anna Englisz
09.03.2023 09:10
Dieta lekkostrawna dla osób z problemami żołądkowymi nie wymaga intensywnej pracy przewodu pokarmowego, a jednocześnie dostarcza substancji odżywczych. Zobacz jej zasady oraz co jeść, a czego unikać przy refluksie, zgadze, wrzodach i nadżerkach żołądka. Wypróbuj też nasze przepisy na przykładowe dania w diecie ograniczającej wydzielanie soków żołądkowych.
Dieta lekkostrawna ogranicza produkcję kwasu solnego i neutralizujące go. Warto ją stosować przy refluksie, zgadze, wrzodach i nadżerkach żołądka. Zobacz co jeść, a co jest niewskazane.
Zasady diety przy problemach żołądkowych
Warzywa gotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody, mięsa i ryby piecz lub duś pod przykryciem. Zrezygnuj ze smażenia, grillowania i wędzenia.
Pij nie więcej niż 1/3 szklanki mleka i nie częściej niż 2 razy dziennie. Choć zaraz po wypiciu mleko podnosi pH żołądka, jednak po chwili wymusza produkcję kwasu.
Codziennie jedz 6-7 posiłków małych objętościowo.
Posiłki powinny być ciepłe – ani zbyt gorące ani bardzo zimne.
Potrawy doprawiaj łagodnymi przyprawami i ziołami, np. koperkiem, natką pietruszki, cynamonem, wanilią.
Co jeść i pić przy refluksie, zgadze, wrzodach i nadżerkach żołądka? Produkty zalecane
Jeśli chcesz odciążyć żołądek postaw na produkty zawierające:
Ziołowe napary – w diecie powinny się znaleźć produkty, które neutralizują wydzielony już w nadmiarze sok żołądkowy. Ulgę przynoszą napary z mięty pieprzowej, melisy, ostropestu, rumianku, kminku, arcydzięgla, lipy czy gorczycy. Świetny jest też żel z siemienia lnianego, który nie tylko neutralizuje kwas solny, ale również działa osłonowo na ściany żołądka.
Produkty niewskazane przy dolegliwościach żołądkowych
Tłuste mięsa – wieprzowina, kaczka, gęsina, tłuste wędliny, twarde margaryny, smalec A Produkty wędzone i konserwowe – np. ryby, wędliny, mięsa
Ostre i słone przyprawy – pieprz, papryka cayenne, ocet, musztarda, sól, maggi, kostki bulionowe, przyprawy na bazie soli
Przykładowe dania na lekkostrawnej diecie na dolegliwości żołądkowe
Dania w takiej diecie są sycące, ale lekkostrawne. Bazują na chudym mięsie i lekkich warzywach, dzięki czemu dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów wspierających pracę żołądka. Nasze przepisy na dania obiadowe w diecie przy dolegliwościach żołądkowych to propozycje zarówno dla wegetarian jak i miłośników mięsnych potraw.
Kasza jęczmienna z cukinią, zielonym groszkiem i białym serem
Kasze dostarczają błonnika i są jednocześnie łagodne dla ścian żołądka. Zaś biały ser to źródło pełnowartościowego białka, które przyspiesza regenerację.
Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej, 45 g
1/2 małej cukinii, 150 g
3 łyżki mrożonego lub świeżego groszku, 60 g
pomidor bez skóry i nasion, 100 g
1-2 łyżki bulionu warzywnego
łyżka oliwy
łyżka masła
40 dag twarogu
po łyżeczce natki pietruszki i koperku
szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinię obierz, wydrąż, pokrój w kostkę i piecz w 200 st. przez 15 min.
Groszek i kaszę ugotuj oddzielnie. Pomidora pokrój w kostkę, podduś na patelni, dodaj cukinię, kaszę, groszek, bulion, masło i chwilę podduś.
Pod koniec dodaj kawałki sera, natkę, koperek, sól i wymieszaj. Przed podaniem skrop oliwą.
Potrawka z indyka z warzywami i ryżem
Mięso z indyka i warzywa korzenne dostarczają witaminę B12, której wchłanianie jest utrudnione przy zaburzeniach pH żołądka i łatwo o jej niedobory.
Składniki:
udziec z indyka bez kości, 120 g
1/2 marchewki, 25 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 40 g
1/2 szklanki wody
kilka ziarenek gorczycy
sól
po łyżeczce koperku i natki pietruszki
2 łyżki suchego białego ryżu, 30 g
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i gorczycą. Przełóż do garnka, podlej wodą i duś pod przykryciem 15 min.
Dodaj pokrojone warzywa i gotuj 15 min. Część warzyw wyciągnij, zmiksuj z jogurtem i dodaj do potrawki.
Zagotuj i podawaj z ryżem, natką pietruszki i koperkiem.
Pulpety drobiowe z gotowanymi buraczkami
Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, zaś gotowane buraczki łagodnie neutralizują pH żołądka.
Składniki:
1/2 fileta z piersi kurczaka bez skóry, 100 g
jajko
2 łyżki mleka, 20 ml
1/4 białej, czerstwej bułki, 20 g
1/2 marchewki, 25 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
łyżeczka natki pietruszki
szczypta soli
Jarzynka:
2 buraki, 120 g
łyżeczka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a bułkę namocz w mleku i odsącz.
Mięso zmiel, wymieszaj ze startymi warzywami, bułką, natką, jajkiem i solą.
Uformuj kotleciki i ugotuj je w wodzie. Buraki ugotuj, zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą, solą i sokiem z cytryny.
Krem z selera i ziemniaków
Żucie twardego pokarmu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego zaleca się posiłki miękkie. Najlepsze są mocno rozdrobnione, a nawet miksowane w formie papek. Zupy kremy są świetnym rozwiązaniem.
Składniki:
2 plastry korzenia selera, 100 g
2 ziemniaki, 140 g
łyżka masła, 10 g
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki mleka
łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego, 20 g
szczypta soli
łyżeczka koperku
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, a następnie gotuj przez 20 minut.
Zmiksuj, dodaj mleko, masło, koperek i zagotuj. Ściągnij garnek ze źródła ciepła, dodaj jogurt, sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem podgrzej.