Refluks żołądkowo-przełykowy to przykra dolegliwość, która polega na cofaniu się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Podpowiadamy, jakie leki, zioła i nawyki złagodzą uciążliwa zgagę. Przedstawiamy też najważniejsze zalecenia dietetyczne dla osób zmagających się z refluksem.
Chorobę refluksową powoduje zwykle niewłaściwe działanie dolnego zwieracza przełyku. Do jej uciążliwych objawów należy „cofanie się” nieprzetrawionego pokarmu z żołądka aż do gardła i wywołana tym zgaga. Problemy zaostrza nieprawidłowe odżywianie, brak ruchu, nadwaga, stres, palenie tytoniu i picie alkoholu. Uciążliwe objawy refluksu można złagodzić domowymi sposobami.
Jedzenie po połknięciu trafia przez przełyk do żołądka. Pomiędzy nimi jest mechanizm działający jak zastawka, który zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Mechanizm ów wspierają dwa mięśnie: przepona i zwieracz dolny przełyku, tzw. LES. Ten drugi jest w stanie ciągłego napięcia, a rozluźnia się tylko podczas przechodzenia przez niego pokarmu. Kiedy jednak działa nieprawidłowo – kwaśne treści żołądka przedostają się z powrotem do przełyku. Skutkiem jest refluks, pieczenie za mostkiem i zgaga. Nieprzyjemne odczucie może promieniować od nadbrzusza do szyi. Może trwać chwilę lub nawet kilka godzin. Często towarzyszy mu kwaśny posmak w ustach. Jak się go szybko pozbyć, a także, co zrobić, by zgaga występowała jak najrzadziej?
Ponieważ zgaga dopada czasem nawet ludzi w 100-procentach zdrowych, w domowej apteczce warto mieć na taką okazję tabletki czy zawiesiny doustne zobojętniające kwasy żołądkowe (np. Rennie, Manti, Maalox, Ranigast S-O-S itp.). Leki te zawierają zazwyczaj węglan wapnia i węglan magnezu. W żołądku wchodzą w reakcję z kwasami i je szybko neutralizują zamieniając w wodę i sole mineralne.
Zgaga może też być efektem zażywania innych leków – szczególnie tych, które przyjmujemy przewlekle. Tak działają np. niektóre środki stosowane przy astmie, w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu krążenia a nawet część doustnych środków antykoncepcyjnych oraz – dostępne również bez recepty – niesteroidowe leki przeciwzapalne. W takiej sytuacji warto porozmawiać z lekarzem o zmianie leków na inne. Jeśli to niemożliwe lub niewskazane ze względu na skuteczność terapii, może on zalecić przyjmowanie ,,osłonowo" inhibitorów pompy protonowej. To leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Zawierają w składzie np. pantoprazol i są dostępne zarówno bez recepty, jak i na receptę. Leki zobojętniające kwas żołądkowy czy zmniejszające jego wydzielanie można stosować długotrwale – wtedy jednak trzeba to skonsultować z lekarzem.
Objawy refluksu nasilają się po spożyciu niektórych pokarmów i napojów. Dlatego najlepiej byłoby je ograniczyć albo wyeliminować z diety. Są to:
Dodatkowo przykre dolegliwości wyciszysz, pijąc 3-4 razy dziennie ziołowe napary. Działają osłonowo na podrażnione błony śluzowe żołądka i przełyku.
Jeżeli cierpisz na refluks musisz jeść:
Wbrew obiegowej opinii lepiej nie gasić zgagi mlekiem czy naparem z mięty, bo choć doraźnie rzeczywiście działają, to prowokują wytwarzanie kwasów żołądkowych, co przyczynia się do kolejnego ataku zgagi. Po co zatem warto sięgać w razie potrzeby?
1 łyżkę kwiatów (ok. 9 zł/ 50 g) zalej 1 szklanką gorącej wody. Przykryj spodeczkiem na 15 minut, potem przecedź. Pij 4 razy dziennie po 1/2 szklanki. Malwa zawiera związki śluzowe, które powlekają ściany przełyku i żołądka.
Zalej gotową herbatkę rumiankową lub łyżkę koszyczków szklanką gorącej wody (ok. 3 zł/50 g). Zaparz. Pij ciepłą małymi łykami po głównych posiłkach. Kwiat rumianku pomaga w gojeniu uszkodzeń błon śluzowych.
10–15 liści podbiału (ok. 4 zł/50 g) zalej 1 szklanką wrzącej wody. Parz 10 minut. Pij 4 razy dziennie po 1/2 szklanki. Podbiał łagodzi stany zapalne przełyku.
Wyciąg wodny. Zalej 1 łyżkę ziela 1 szklanką chłodnej wody i odstaw na parę godzin. Pij 4 razy dziennie po 1 łyżce.
Odwar. 1 łyżkę korzenia prawoślazu zalej letnią wodą, gotuj ok. 5 minut. Przecedź i wypij.
1/2 łyżki lukrecji (ok.4 zł/50 g) zalej 1 szklanką wody. Gotuj 5 minut. Przecedź. Pij 4 razy dziennie po 1/4 szklanki.
1 łyżkę zmielonych nasion zalej 1 szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na noc. Pij 2–3 razy dziennie. Kisiel powleka przełyk i chroni przed kwasem z żołądka. Pij go między posiłkami (nie tuż przed lub po –by nie ograniczał wchłaniania substancji odżywczych).
Gotowe mieszanki ziół (jest kilka do wyboru) kupisz w dobrych zielarniach. W ich składzie znajdziesz ziele majeranku, krwawnika, melisy, korzeń prawoślazu, kwiatostan lipy. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 3 godziny. Przecedź i pij 3 razy dziennie po 1/3 szkl. 30 minut przed jedzeniem. Kuracja trwa 30 dni.
W szklance ciepłej wody możesz rozpuścić 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (to związek z grupy wodorowęglanów, który działa podobnie jak leki zobojętniające kwasy żołądkowe). Do napoju możesz dodać odrobinę soku z cytryny, by poprawić jego smak. Ale choć (mimo kwaśnego smaku) cytryna jest zasadotwórcza, picia samego soku z niej przy zgadze nie polecamy.