Co jeść, a czego unikać przy niewydolności żylnej? Zasady diety na żylaki
Dieta na wzmocnienie żył powinna zawierać produkty bogate w witaminę C.
Fot. 123RF

Co jeść, a czego unikać przy niewydolności żylnej? Zasady diety na żylaki

Żylaki powstają przy utrudnionym odpływie krwi żylnej z kończyn dolnych. Odpowiednie odżywianie pomoże wzmocnić naczynia krwionośne i złagodzić zmiany w żyłach. Doradzamy, co jeść, a czego unikać, aby zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą żylakową.

W diecie na załagodzenie żylaków powinny pojawić się witamina C, PP, E, rutyna, błonnik pokarmowy, flawonoidy i kwasy omega-3. Składniki te wzmacniają zastawki żylne i napięcie ścian żył.

Zasady diety na żylaki

Dieta przy niewydolności żylnej opiera się na trzech zasadach: wzmacnianiu ścian żył, zapobieganiu zaparciom i przeciwdziałaniu nadwadze. Oto najważniejsze punkty, których musisz przestrzegać:

  1. Jedz produkty, które zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, np. pieczywo i makaron razowy, grube kasze. Biały ryż zastąp brązowym, a płatki kukurydziane owsianymi, gryczanymi lub żytnimi. 
  2. Włącz do diety warzywa i owoce jako źródło witaminy C. Jest ona wrażliwa na działanie światła i wysokiej temperatury, dlatego surówki, sałatki i koktajle przygotowuj tuż przed spożyciem. Warzywa gotuj krótko na parze lub w niewielkiej ilości wody.
  3. Pij minimum 2 litry płynów dziennie, najlepiej wodę. Jeżeli nie przepadasz za samą wodą, dodawaj do niej listki mięty, plastry cytryny, pomarańczy lub imbiru.
  4. Bardzo ważne jest, aby zredukować masę ciała przy nadwadze i otyłości.
  5. Ogranicz sól do 1 łyżeczki dziennie (5 g).
120432161_m
Pyszne koktajle z dużą zawartością witaminy C pomogą wzmocnić naczynia krwionośne.
123RF

 

Produkty zalecane przy niewydolności żylnej

Aby wzmocnić żyły i naczynia krwionośne, jedz następujące produkty:

  • Łosoś, tuńczyk, makrela, śledzie, dorsz, sola, sardynki, szprotki, mintaj
  • Kasze, ryż brązowy, dziki, otręby
  • Jogurt, kefir, maślanka, twaróg, jaja
  • Kiszonki, zakwas z kiszonek, cebula, dynia, pomidory, papryka, cukinia, groszek, cykoria, sałata, szpinak, buraki
  • Suszone morele, śliwki, żurawina, figi
  • Oliwa, olej lniany, z orzechów włoskich
  • Migdały, orzechy, nasiona, siemię, mak
  • Arbuz, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, maliny, jagody, aronia, agrest, wiśnie

Czego nie jeść przy problemach z żylakami

Jeżeli masz problem z żylakami, omijaj szerokim łukiem następujące produkty:

  • Białe pieczywo, makaron, pieczywo cukiernicze, słodkie bułki, biały ryż
  • Słodycze, dżemy słodzone cukrem, kremy czekoladowe, mleczne deserki, słodzone jogurty owocowe 
  • Orzeszki w karmelu lub solone
  • Hamburgery, hot dogi, pizza
  • Sosy, zupy w proszku, kostki rosołowe
  • Wieprzowina, baranina, gęsina, tłuste wędliny, smalec, margaryny twarde 
  • Tłuste sery żółte, mleko, śmietana
  • Słodzone napoje, nektary

Dieta na żylaki: przykładowe dania na obiad

Kolorowe warzywa w sosie curry z komosą ryżową

59860089_m
Kolorowe warzywa w sosie curry z komosą ryżową.
123RF

Papryka, brokuły i komosa są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje rytm wypróżnień. Dzięki temu żyły nie są uciskane, a przepływ krwi nie jest ograniczony.

Składniki

  • łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, kuminu, pieprzu, zmielonych ziaren kolendry, soli 
  • marchew, 45 g
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 4-5 różyczek brokuła, 200 g 
  • 1/2 żółtej papryki, 70 g 
  • łyżeczka mąki orkiszowej, 10 g
  • 3 łyżki suchej komosy ryżowej, 45 g

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie i pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy. Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż 5 min.
  2. Wlej bulion, włóż pokrojoną paprykę, brokuł i gotuj 8 min.
  3. Mąkę wymieszaj z łyżką wody, dodaj do potrawy, wymieszaj i zagotuj. Potrawę podawaj z ugotowaną komosą.

Dorsz pieczony w papryce i pomidorach z amarantusem

16032292_m
Dorsz pieczony w papryce i pomidorach z amarantusem.
123RF

Warzywa i amarantus zawierają witaminę C wzmacniającą naczynia, zaś ryby kwasy omega, które działają przeciwzakrzepowo i zmniejszają ryzyko zatorów.

Składniki

  • filet z dorsza, 150 g
  • 1/2 cebuli, 50 g 
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryki, 70 g
  • łyżka oliwy
  • po szczypcie soli i słodkiej papryki
  • łyżka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki suchego amarantusa, 60 g

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory, dopraw mieloną papryką i duś pod przykryciem do miękkości.
  3. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż natartą solą rybę, skrop oliwą i zapiekaj w 200 st. przez 10 min.
  4. Podawaj z ugotowanym amarantusem i natką.

Napar na wzmocnienie naczyń krwionośnych

Herbatka z kwiatów kasztanowca

40540861_s
Napar z kwiatów kasztanowca na żylaki.
123RF

Kwiaty kasztanowca zawierają escytynę, która działa ochronnie na naczynia krwionośne. Zapobiega rozkładowi kwasu hialuronowego, który jest składnikiem śródbłonka naczyń, poprawia ich elastyczność i łagodzi stan zapalny naczyń. Przeciwdziała też powstawaniu obrzęków. Napar z 1 łyżki kwiatów kasztanowca pij codziennie przez 3 tygodnie.

 

Czytaj więcej