Świeży korzeń imbiru po przekrojeniu jest soczysty i ma jasnożółty kolor.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Przepisy na pyszne, wzmacniające dania z imbirem – 9 propozycji dla całej rodziny
Marta Barczyńska
13.04.2022 12:27
Korzeń imbiru lekarskiego zawiera olejki eteryczne i gingerol, które wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, krążenia i odporność. Ma lekko goryczkowy, pikantny smak. Gdy dodamy imbir do potraw, wzrosną ich zalety zdrowotne, a także nabiorą nowego, głębszego i wyrazistszego smaku. Zobacz jak przygotować pyszne zupy, żeberka, kurczaka, łososia, pierożki, a nawet faszerowane jajka i ciasteczka z dodatkiem korzenia imbiru. Oto 9 przepisów na wzmacniające dania z imbirem, które posmakują całej rodzinie!
Dania z imbirem mają nie tylko wyrazisty, oryginalny smak, ale są też wyjątkowo zdrowe. Jeśli do tej pory nie używałaś korzenia imbiru w kuchni, warto to zmienić, tym bardziej że obecnie kupimy go bez trudu w każdym supermarkecie. Oczywiście, najlepiej działa świeży imbir, który po przygotowaniu nie traci swoich właściwości. Mniej dobrych właściwości ma imbir marynowany, a jeszcze mniej - sproszkowany.
Dlaczego warto jeść dania z imbirem?
Lista właściwości imbiru jest długa, dlatego warto włączyć imbir do diety na stałe:
imbir ma działanie przeciwzapalne
łagodzi objawy bólu mięśni i stawów
zmniejsza kaszel, zarówno przy przeziębieniu jak i alergii, hamując skurcze oskrzeli
rozrzedza krew, zapobiegając tworzeniu się skrzepów i zatorów
poprawia krążenie krwi i dotlenienie, wpływając korzystnie na pracę serca
przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i poziomu cukru we krwi
poprawia koncentrację i dodaje energii
zmniejsza mdłości, wzdęcia i niestrawność
łagodzi objawy choroby lokomocyjnej
działa żółciopędnie, rozkurczowo i poprawia perystaltykę jelit
Uwaga! Imbir mimo, że jest bardzo zdrowy, nie jest zalecany, gdy jesteśmy w ciąży, cierpimy na hemofilię, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy lub refluks żołądkowo-przełykowy.
Korzeń imbiru - jak wybrać najlepszy i jak go przechowywać
Wybieramy świeży, jędrny i twardy korzeń. Jego skórka nie powinna być pomarszczona ani mieć plam czy przebarwień. Najlepiej, by miał jak najmniej kłączy bo wtedy łatwiej go obierzemy.
Imbir obieramy ze skórki. By przyspieszyć jego wzrost jest silnie nawożony i skórka zawiera wiele metali ciężkich. Możemy użyć obieraczkę do warzyw, nożyka ale wg. mistrzów kuchni najlepiej zrobić to łyżeczką - tak, by obrać jak najcieńszą skórkę. Wbijamy ją w korzeń i zeskrobujemy skórkę.
Imbir trzymamy nieobrany w lodówce, zawinięty w ligninę. Możemy go także mrozić.
Przepisy na pyszne dania z imbirem
Imbir jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej dlatego nada naszym daniom orientalnego charakteru.
Sos imbirowy z mango i chili
Składniki:
3 cm korzenia imbiru
cebulia
2 łyżki oleju
pół limonki
ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1/4 szkl. cukru
pół mango
strąk chili
1/4 szkl. octu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, cebulę i mango obieramy i siekamy. Chili drobno kroimy (możemy pozbyć się pestek wtedy sos będzie łagodniejszy lub je zostawić - wtedy będzie ostrzejszy). Z limonki zdejmujemy skórkę i ścieramy. Ząbek czosnku miażdżymy.
Podsmażamy na oleju imbir, cebulę, chili, mango, czosnek i skórkę limonki.
Mieszamy mąkę z pół szklanki zimnej wody.
Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z limonki, sos sojowy, 1 szklankę wody, ocet i mąkę rozrobioną w wodzie. Dusimy do zgęstnienia.
Ciasteczka imbirowo-pomarańczowe z oczkiem
Składniki:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 cm kawałek korzenia imbiru
20 dag masła
20 dag marmolady np. morelowej, brzoskwiniowej, pomarańczowej
cukier puder
Przygotowanie:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Mieszamy mąkę, cukry, proszek i imbir. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto (możemy dodać 2-3 łyżki wody). Chłodzimy 1 godz.
Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy kółka i kółka z dziurką. Pieczemy 10 min w 170 st.
Podgrzewamy marmoladę. Smarujemy ciastko bez dziurki i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Zupa dyniowo-pomarańczowa z imbirem
Składniki:
80 dag miąższu dyni
cebula
pomarańcza
puszka mleczka kokosowego
marchewka
sól
pieprz
suszony tymianek
5 łyżek oliwy
3 cm korzeń imbiru
Przygotowanie:
Dynię, cebulę i marchew kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy imbir, marchewkę i dynię. Smażymy przez 5 minut, mieszając.
Wlewamy mleczko kokosowe i tyle wrzątku, by warzywa lekko wystawały nad powierzchnię płynu. Gotujemy pod uchyloną pokrywką do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Miksujemy.
Ze sparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do zupy i mieszamy.
Koreańskie żeberka
Składniki:
1 kg żeberek
łyżeczka papryki mielonej chili
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu chili
2 łyżki oleju sezamowego
cebula
2 łyżki ketchupu
łyżka soku z limonki
2 łyżki miodu
1 cm startego imbiru
Przygotowanie:
Mielimy razem wszystkie składniki poza żeberkami.
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i marynujemy przez noc w lodówce w zmielonych przyprawach.
Żeberka wraz z marynatą przekładamy na tackę aluminiową i grillujemy, obracając. Możemy też je upiec w piekarniku.
Łosoś z imbirem w zielonej herbacie
Składniki:
4 filety z łososia
4 ząbki czosnku
por
2 cm korzenia świeżego imbiru
4 plasterki cytryny
sól
pieprz
2 szklanki naparu z zielonej herbaty
łyżka mąki
olej
garść szpinaku
Przygotowanie:
Łososia, szpinak i pokrojony por obsmażamy. Dodajemy napar z herbaty, starty obrany imbir, czosnek, cytrynę, sól, pieprz i gotujemy 10 min. Wyjmujemy rybę. Miksujemy sos.
Do sosu wlewamy mąkę rozmieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. W sosie podgrzewamy rybę. Rybę podajemy polaną sosem.
Chińskie pierożki dim sum
Składniki:
1 szklanka mąki
30 dag mielonego mięsa kurczaka
2 cukinie
cebula
5 cm kawałek pora
ząbek czosnku
jajko
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
olej
pieprz
2 cm korzeń imbiru
Przygotowanie:
Z mąki i 1/2 szklanki gorącej wody zagniatamy ciasto. Jeśli się będzie lepiło, dosypujemy więcej mąki by było elastyczne. Ciasto chowamy na godzinę do lodówki.
Podsmażamy mięso.
Zmiażdżony czosnek i posiekane cebulę, por, imbir i startą cukinię smażymy. Dodajemy mięso, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz. Podsmażamy przez minutę razem. Studzimy, mieszamy z jajkiem.
Ciasto obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kwadraty wielkości 5 cm na 5 cm. Kładziemy farsz na kwadraty i zlepiamy je w woreczki, ogonki zalepiamy do środka. Każdy układamy na wyciętym kawałku papieru do pieczenia. Gotujemy na papierze na parze 15 minut (papier sprawi, że pierogi nie przylepią się do garnka).
Tygrysie jajka z marchewką i imbirem
Składniki:
6 jajek
2 marchewki
2 cm korzeń imbiru
pół łyżeczki nasion chia
łyżeczka masła
sól
pieprz
10 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wyjmuje żółtka.
Oliwki kroimy na cienkie paseczki.
Gotujemy marchewki. Miksujemy marchewki z nasionami chia, masłem, imbirem i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy połówki jajek i układamy paseczki z oliwek.
Kurczak satay z imbirem w orzechowym sosie
Składniki:
filet z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
starty 2-cm kawałek imbiru
szczypta chili
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuminu
3 łyżki oleju sezamowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
4 łyżki masła orzechowego
łyżkę cukru brązowego
Przygotowanie:
Filety kroimy w cienkie paski. Mieszamy imbir z sosem sojowym, sokiem, chili, kurkumą, kuminem, olejem sezamowym, czosnkiem. Marynujemy filety w przyprawach. Odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso nadziewamy wężykiem na patyki. Smażymy na grillowej patelni lub pieczemy.
Mieszamy mleko z masłem, cukrem i łyżką wody. Podgrzewamy do zgęstnienia.
Gotowe szaszłyki posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z sosem.
Wietnamska zupa gulaszowa z imbirem
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju
2 cebule
włoszczyzna
2 łyżki soku z limonki
2 garście kiełków
łyżeczka przyprawy korzennej
2 liście laurowe
pieprz do smaku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
15 dag grzybów
Przygotowanie:
Kurczaka marynujemy w sosie sojowym i czosnku przez godzinę. Obsmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojoną i obraną włoszczyznę, grzyby i cebule. Zalewamy 1,5 litra wody.
Dodajemy resztę składników. Gotujemy godzinę. Podajemy z makaronem ryżowym.