Przepisy na pyszne, wzmacniające dania z imbirem – 9 propozycji dla całej rodziny
Świeży korzeń imbiru po przekrojeniu jest soczysty i ma jasnożółty kolor.
Fot. 123RF

Przepisy na pyszne, wzmacniające dania z imbirem – 9 propozycji dla całej rodziny

Korzeń imbiru lekarskiego zawiera olejki eteryczne i gingerol, które wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, krążenia i odporność. Ma lekko goryczkowy, pikantny smak. Gdy dodamy imbir do potraw, wzrosną ich zalety zdrowotne, a także nabiorą nowego, głębszego i wyrazistszego smaku. Zobacz jak przygotować pyszne zupy, żeberka, kurczaka, łososia, pierożki, a nawet faszerowane jajka i ciasteczka z dodatkiem korzenia imbiru. Oto 9 przepisów na wzmacniające dania z imbirem, które posmakują całej rodzinie!

Dania z imbirem mają nie tylko wyrazisty, oryginalny smak, ale są też wyjątkowo zdrowe. Jeśli do tej pory nie używałaś korzenia imbiru w kuchni, warto to zmienić, tym bardziej że obecnie kupimy go bez trudu w każdym supermarkecie. Oczywiście, najlepiej działa świeży imbir, który po przygotowaniu nie traci swoich właściwości. Mniej dobrych właściwości ma imbir marynowany, a jeszcze mniej - sproszkowany.

Dlaczego warto jeść dania z imbirem?

Lista właściwości imbiru jest długa, dlatego warto włączyć imbir do diety na stałe:

  • imbir ma działanie przeciwzapalne
  • łagodzi objawy bólu mięśni i stawów
  • zmniejsza kaszel, zarówno przy przeziębieniu jak i alergii, hamując skurcze oskrzeli
  • rozrzedza krew, zapobiegając tworzeniu się skrzepów i zatorów
  • poprawia krążenie krwi i dotlenienie, wpływając korzystnie na pracę serca
  • przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i poziomu cukru we krwi
  • poprawia koncentrację i dodaje energii
  • zmniejsza mdłości, wzdęcia i niestrawność
  • łagodzi objawy choroby lokomocyjnej
  • działa żółciopędnie, rozkurczowo i poprawia perystaltykę jelit

Uwaga! Imbir mimo, że jest bardzo zdrowy, nie jest zalecany, gdy jesteśmy w ciąży,  cierpimy na hemofilię, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy lub refluks żołądkowo-przełykowy.

Korzeń imbiru - jak wybrać najlepszy i jak go przechowywać

  • Wybieramy świeży, jędrny i twardy korzeń. Jego skórka nie powinna być pomarszczona ani mieć plam czy przebarwień. Najlepiej, by miał jak najmniej kłączy bo wtedy łatwiej go obierzemy.
  • Imbir obieramy ze skórki. By przyspieszyć jego wzrost jest silnie nawożony i skórka zawiera wiele metali ciężkich. Możemy użyć obieraczkę do warzyw, nożyka ale wg. mistrzów kuchni najlepiej zrobić to łyżeczką - tak, by obrać jak najcieńszą skórkę. Wbijamy ją w korzeń i zeskrobujemy skórkę.
  • Imbir trzymamy nieobrany w lodówce, zawinięty w ligninę. Możemy go także mrozić.

Przepisy na pyszne dania z imbirem

Imbir jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej dlatego nada naszym daniom orientalnego charakteru.

Sos imbirowy z mango i chili

 -
Sos imbirowy pasuje do ciepłych dań mięsnych, jak i do wędlin na kanapki. Ma słodkawo-kwaskowy smak.
123RF

Składniki:

  • 3 cm korzenia imbiru
  • cebulia
  • 2 łyżki oleju
  • pół limonki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • pół mango 
  • strąk chili
  • 1/4 szkl. octu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Imbir obieramy i ścieramy na  tarce, cebulę i mango obieramy i siekamy. Chili drobno kroimy (możemy pozbyć się pestek wtedy sos będzie łagodniejszy lub je zostawić - wtedy będzie ostrzejszy). Z limonki zdejmujemy skórkę i ścieramy. Ząbek czosnku miażdżymy.
  2.  Podsmażamy na oleju imbir, cebulę, chili, mango, czosnek i skórkę limonki.
  3. Mieszamy mąkę z pół szklanki zimnej wody.
  4. Dodajemy cukier, sok wyciśnięty z limonki, sos sojowy, 1 szklankę wody, ocet i mąkę rozrobioną w wodzie. Dusimy do zgęstnienia.

Ciasteczka imbirowo-pomarańczowe z oczkiem

 -
Ciasteczka imbirowe z marmoladą.
123RF

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2-3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 20 dag masła
  • 20 dag marmolady np. morelowej, brzoskwiniowej, pomarańczowej 
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Mieszamy mąkę, cukry, proszek i imbir. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto (możemy dodać 2-3 łyżki wody). Chłodzimy 1 godz. 
  3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy kółka i kółka z dziurką. Pieczemy 10 min w 170 st.
  4. Podgrzewamy marmoladę. Smarujemy ciastko bez dziurki i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Zupa dyniowo-pomarańczowa z imbirem

 -
Zupa dyniowa z imbirem rozgrzeje w chłodniejsze dni.
123RF

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • cebula 
  • pomarańcza 
  • puszka mleczka kokosowego 
  • marchewka 
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek 
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 cm korzeń imbiru

Przygotowanie:

  1. Dynię, cebulę i marchew kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy imbir, marchewkę i dynię. Smażymy przez 5 minut, mieszając.
  3. Wlewamy mleczko kokosowe i tyle wrzątku, by warzywa lekko wystawały nad powierzchnię płynu. Gotujemy pod uchyloną pokrywką do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Miksujemy. 
  4. Ze sparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do zupy i mieszamy. 

Koreańskie żeberka

 -
Koreańskie żeberka swój oryginalny smak zawdzięczają marynowaniu w chili, imbirze i pieprzu.
123RF

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • łyżeczka papryki mielonej chili 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki sosu chili 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • cebula 
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka soku z limonki 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 cm startego imbiru

Przygotowanie:

  1. Mielimy razem wszystkie składniki poza żeberkami.
  2. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i marynujemy przez noc w lodówce w zmielonych przyprawach. 
  3. Żeberka wraz z marynatą przekładamy na tackę aluminiową i grillujemy, obracając. Możemy też je upiec w piekarniku.

Łosoś z imbirem w zielonej herbacie

 -
Łosoś z imbirem, cytryną, szpinakiem i zieloną herbatą.
123RF

Składniki:

  • 4 filety z łososia 
  • 4 ząbki czosnku
  • por
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru 
  • 4 plasterki cytryny 
  • sól 
  • pieprz
  • 2 szklanki naparu z zielonej herbaty
  • łyżka mąki 
  • olej
  • garść szpinaku

Przygotowanie:

  1. Łososia, szpinak i pokrojony por obsmażamy. Dodajemy napar z herbaty, starty obrany imbir, czosnek, cytrynę, sól, pieprz i gotujemy 10 min. Wyjmujemy rybę. Miksujemy sos.
  2. Do sosu wlewamy mąkę rozmieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. W sosie podgrzewamy rybę. Rybę podajemy polaną sosem.

Chińskie pierożki dim sum

 -
Farsz do chińskich pierożków dim sum doprawiamy startym imbirem.
123RF

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 30 dag mielonego mięsa kurczaka 
  • 2 cukinie 
  • cebula 
  • 5 cm kawałek pora 
  • ząbek czosnku 
  • jajko 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  łyżka oleju sezamowego 
  • olej 
  • pieprz
  • 2 cm korzeń imbiru

Przygotowanie:

    1. Z mąki i 1/2 szklanki gorącej wody zagniatamy ciasto. Jeśli się będzie lepiło, dosypujemy więcej mąki by było elastyczne. Ciasto chowamy na godzinę do lodówki.
    2. Podsmażamy mięso.
    3. Zmiażdżony czosnek i posiekane cebulę, por, imbir i startą cukinię smażymy. Dodajemy mięso, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz. Podsmażamy przez minutę razem. Studzimy, mieszamy z jajkiem.
    4. Ciasto obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kwadraty wielkości 5 cm na 5 cm. Kładziemy farsz na kwadraty i zlepiamy je w woreczki, ogonki zalepiamy do środka. Każdy układamy na wyciętym kawałku papieru do pieczenia. Gotujemy na papierze na parze 15 minut (papier sprawi, że pierogi nie przylepią się do garnka).

Tygrysie jajka z marchewką i imbirem

 -
Jajka faszerowane imbirem i marchewką, udekorowane oliwkami.
123RF

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 marchewki
  • 2 cm korzeń imbiru
  • pół łyżeczki nasion chia
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 10 czarnych oliwek

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wyjmuje żółtka.
  2. Oliwki kroimy na cienkie paseczki.
  3. Gotujemy marchewki. Miksujemy marchewki z nasionami chia, masłem, imbirem i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy połówki jajek i układamy paseczki z oliwek.  

Kurczak satay z imbirem w orzechowym sosie

 -
Satay (czytaj sutej) czyli szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym.
123RF

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starty 2-cm kawałek imbiru 
  • szczypta chili
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • łyżkę cukru brązowego

Przygotowanie:

  1. Filety kroimy w cienkie paski. Mieszamy imbir z sosem sojowym, sokiem, chili, kurkumą, kuminem, olejem sezamowym, czosnkiem. Marynujemy filety w przyprawach. Odstawiamy na noc do lodówki. 
  2.  Mięso nadziewamy wężykiem na patyki. Smażymy na grillowej patelni lub pieczemy. 
  3.  Mieszamy mleko z masłem, cukrem i łyżką wody. Podgrzewamy do zgęstnienia.
  4.  Gotowe szaszłyki posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z sosem.

Wietnamska zupa gulaszowa z imbirem

 -
Wietnamskie danie z imbirem i kurczakiem.
123RF

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka 
  • łyżka startego imbiru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 cebule
  • włoszczyzna 
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 garście kiełków 
  • łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 2 liście laurowe
  • pieprz do smaku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 15 dag grzybów

Przygotowanie:

  1. Kurczaka marynujemy w sosie sojowym i czosnku przez godzinę. Obsmażamy na oleju.
  2.  Dodajemy pokrojoną i obraną włoszczyznę, grzyby i cebule. Zalewamy 1,5 litra wody.
  3.  Dodajemy resztę składników. Gotujemy godzinę. Podajemy z makaronem ryżowym.

Czytaj więcej