Gołąbki najczęściej kojarzą nam się z daniem obiadowym głównym. Tymczasem w naszej wersji mini gołąbki podajemy jako zupę w bulionie warzywnym lub drobiowym. Ponadto są bardzo sycące, więc ta potrawa z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Imbirowe gołąbki w bulionie
Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal
Czas przygotowania: 70 min
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 marchewki
- kawałek (ok. 3 cm) świeżego imbiru
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 większe cebule
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka mielona
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z kapusty zdejmij wierzchnie, uszkodzone liście. Następnie obgotuj główkę przez 3 minuty w osolonej wodzie. Delikatnie oddziel z niej 12 listków. Bułkę namocz w mleku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworkach. Seler oczyść. Odetnij końcówki z listkami (nie wyrzucaj ich). Jedną łodygę posiekaj, drugą pokrój w plasterki. Cebule obierz. Jedną posiekaj, drugą potnij w krążki. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj.
- Z liści kapusty ostrożnie zetnij grube środkowe żyłki. Bułkę odciśnij. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę i seler, starty imbir, bułkę oraz jajko i natkę pietruszki. Dopraw na pikantnie solą, pieprzem i mielonymi paprykami, dokładnie wymieszaj.
- Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij pozostałą cebulę i seler. Dodaj marchewki. Smaż kilka minut, przełóż do dużego garnka. Małe porcje mięsnego farszu nałóż na środek każdego liścia kapusty, ciasno zwiń niewielkie gołąbki. Pakieciki zwiąż bawełnianą nitką (ew. też dodatkowo gałązkami szczypiorku), by nie rozpadły się w czasie gotowania. Ułóż je w garnku z warzywami. Zalej bulionem, dołóż odcięte gałązki selera. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś 40 minut. Podawaj jako zupę.