Tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. 3 pomysły, jak urozmaicić klasyczne danie
Gołąbki z kaszą perłową duszone w winie.
Fot. 123rf.com

Tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. 3 pomysły, jak urozmaicić klasyczne danie

Przepis na gołąbki przekazywany jest w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenie. Zapewne pamiętasz też te smaki u swojej babci i mamy. Ale to nie znaczy, że tradycyjne danie musisz przygotowywać za każdym razem tak samo. Pozwól sobie na mały flirt z nowoczesną kuchnią i wypróbuj nasze przepisy na gołąbki z królikiem i boczkiem, duszone w winie, czy z dodatkiem ziół i sera żółtego. Te małe zmiany dadzą pyszny efekt.

Gołąbki z królikiem i boczkiem w sosie pomidorowym

112852517_l
Gołąbki z królikiem i boczkiem w sosie pomidorowym
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 310 kcal

Czas przygotowania: 90 minut

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

Gołąbki:

  • 12 liści kapusty
  • 40 dag mięsa z królika (ewentualnie kurczaka)
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 torebka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone zioła: majeranek, lubczyk, oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Gołąbki: ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, przestudź. Mięso umyj, osusz. Razem z boczkiem przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z ryżem i cebulą. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i po czubatej łyżeczce ziół. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Rękoma wyrób masę. Bulion zagotuj.
  2. Liście kapusty umyj, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Osącz, osusz, przestudź i zetnij grube środki. Na liściach rozłóż farsz mięsno-ryżowy. Zwiń, formując gołąbki, ew. zwiąż je bawełnianą nitką. Gołąbki ułóż w garnku, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut.
  3. Sos: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, duś ok. 5 minut. Ugotowane gołąbki wyjmij z wywaru. Do pomidorów wlej szklankę wywaru. Zmiksuj. Sosem polej gołąbki, posyp natką.

Gołąbki z kaszą perłową duszone w winie

33181243_l
Gołąbki z kaszą perłową duszone w winie
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 320 kcal

Czas przygotowania: 80 minut

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 12 małych zblanszowanych liści kapusty
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 duże cebule
  • olej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, posiekaj połowę, zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Mieszając, smaż 8 minut. Połącz z kaszą, przypraw solą, pieprzem i gałką. Farsz rozłóż na liściach kapusty, zwiń gołąbki, obwiąż je.
  2. Resztę cebuli zeszklij na 1 łyżce oleju. Wlej bulion i wino, zagotuj. Zalej gołąbki ułożone w garnku. Duś 50 minut. 

Gołąbki z ziołami i serem żółtym

29649143_m
Gołąbki z ziołami i serem żółtym
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 550 kcal

Czas przygotowania: 100 minut

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • po kilka gałązek natki pietruszki, koperku, tymianku i oregano
  • 20 dag pikantnego sera żółtego (np. morskiego)
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kapustę: wytnij głąb, główkę włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 12 ładnych liści. Zetnij grube łodygi lub delikatnie rozbij je tłuczkiem. Pozostałą kapustę bardzo drobno poszatkuj.
  2. Cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Zeszklij na tłuszczu cebulę, dodaj posiekaną kapustę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Kapustę przełóż na sitko, by dobrze ociekła i wystygła. Dodaj ją do mięsa mielonego. Wszystkie zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj i wsyp do masy. Dołóż także ser żółty starty na tarce o małych otworkach. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób rękoma jednolitą masę.
  3. Nadzienie rozłóż na liściach kapusty, zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym – jeden obok drugiego. Podlej 1 szklanką wody. Piecz ok. 60 minut w 180 st.

 

Czytaj więcej