Tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. 3 pomysły, jak urozmaicić klasyczne danie
Elżbieta Bożek
12.05.2021 16:48
Przepis na gołąbki przekazywany jest w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenie. Zapewne pamiętasz też te smaki u swojej babci i mamy. Ale to nie znaczy, że tradycyjne danie musisz przygotowywać za każdym razem tak samo. Pozwól sobie na mały flirt z nowoczesną kuchnią i wypróbuj nasze przepisy na gołąbki z królikiem i boczkiem, duszone w winie, czy z dodatkiem ziół i sera żółtego. Te małe zmiany dadzą pyszny efekt.
Gołąbki z królikiem i boczkiem w sosie pomidorowym
Wartość kaloryczna 1 porcji: 310 kcal
Czas przygotowania: 90 minut
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
Gołąbki:
12 liści kapusty
40 dag mięsa z królika (ewentualnie kurczaka)
20 dag chudego wędzonego boczku
1 torebka ryżu
1 duża cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
suszone zioła: majeranek, lubczyk, oregano
sól
pieprz
olej
Sos:
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Gołąbki: ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, przestudź. Mięso umyj, osusz. Razem z boczkiem przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z ryżem i cebulą. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i po czubatej łyżeczce ziół. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Rękoma wyrób masę. Bulion zagotuj.
Liście kapusty umyj, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Osącz, osusz, przestudź i zetnij grube środki. Na liściach rozłóż farsz mięsno-ryżowy. Zwiń, formując gołąbki, ew. zwiąż je bawełnianą nitką. Gołąbki ułóż w garnku, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut.
Sos: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, duś ok. 5 minut. Ugotowane gołąbki wyjmij z wywaru. Do pomidorów wlej szklankę wywaru. Zmiksuj. Sosem polej gołąbki, posyp natką.
Gołąbki z kaszą perłową duszone w winie
Wartość kaloryczna 1 porcji: 320 kcal
Czas przygotowania: 80 minut
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
12 małych zblanszowanych liści kapusty
30 dag mielonego mięsa drobiowego
2 duże cebule
olej
1/2 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
1 szklanka bulionu
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Cebule obierz, posiekaj połowę, zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Mieszając, smaż 8 minut. Połącz z kaszą, przypraw solą, pieprzem i gałką. Farsz rozłóż na liściach kapusty, zwiń gołąbki, obwiąż je.
Resztę cebuli zeszklij na 1 łyżce oleju. Wlej bulion i wino, zagotuj. Zalej gołąbki ułożone w garnku. Duś 50 minut.
Gołąbki z ziołami i serem żółtym
Wartość kaloryczna 1 porcji: 550 kcal
Czas przygotowania: 100 minut
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
1 główka młodej kapusty
50 dag mielonego mięsa mielonego
2 cebule
po kilka gałązek natki pietruszki, koperku, tymianku i oregano
20 dag pikantnego sera żółtego (np. morskiego)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Przygotuj kapustę: wytnij głąb, główkę włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 12 ładnych liści. Zetnij grube łodygi lub delikatnie rozbij je tłuczkiem. Pozostałą kapustę bardzo drobno poszatkuj.
Cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Zeszklij na tłuszczu cebulę, dodaj posiekaną kapustę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Kapustę przełóż na sitko, by dobrze ociekła i wystygła. Dodaj ją do mięsa mielonego. Wszystkie zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj i wsyp do masy. Dołóż także ser żółty starty na tarce o małych otworkach. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób rękoma jednolitą masę.
Nadzienie rozłóż na liściach kapusty, zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym – jeden obok drugiego. Podlej 1 szklanką wody. Piecz ok. 60 minut w 180 st.