Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie z knedlikami po czesku
Fot. 123rf.com
Obiady
Wołowina w śmietanie. To danie to prawdziwy hit czeskiej kuchni!
12.08.2021 10:34
Svíčková na smetaně to danie pochodzące z Czech. Nasi południowi sąsiedzi podają je ze słynnymi knedlikami. Jest to polędwica wołowa z pysznym gęstym kremowym sosem przygotowanym z bulionu i warzyw korzeniowych zagęszczonym mąką z dodatkiem śmietany. Stąd jej nazwa - "polędwica wołowa na śmietanie". To doskonały pomysł na oryginalny obiad prosto z kuchni naszych sąsiadów. Jest bardzo smaczne i sycące. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.
Svíčková na smetaně to tradycyjne czeskie danie podawane ze słynnymi knedlikami. Przygotowuje się je z polędwicy wołowej, którą "nadziewa się" boczkiem, smaży, a następnie dusi w bulionie z warzywami korzennymi. Warto nadmienić, że svíčková, czyli polędwica wołowa to drogi i cenny rodzaj mięsa, dlatego w przygotowaniu tej potrawy często używa się zamienników, np. udźca wołowego, które Czesi nazywają „falešná svíčková, czyli "fałszywa polędwica". Sama nazwa "svíčková" pochodzi od słowa "svíčka", czyli "świeca". Najprawdopodobniej wynika z podobieństwa wąskiego kawałka mięsa do świecy lub tradycji spożywania kolacji przy świecach.
Z bulionu i krojonych warzyw korzeniowych przygotowuje się gęsty, kremowy sos. Najpierw dusi się na nim mięso, a następnie blenduje się (dawniej warzywa się odcedzało) i zagęszcza mąką oraz dodaje śmietanę.
Nieodłącznym elementem tego dania są słynne czeskie knedliki. To najpopularniejsza potrawa u naszych południowych sąsiadów dodawana do niemal każdego dania. Łączy się z sosami, mięsem, gulaszem. Przygotowuje się je z mąki pszennej (rzadziej z z ziemniaków) z dodatkiem drożdży oraz kawałków czerstwej bułki. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Tak wyglądają klasyczne czeskie knedliki, choć ta potrawa występuje również w wersji przypominającej nasze polskie knedle. Wtedy nadziewa się je owocami lub mięsem i formuje w kule. Co ciekawe, nazwa "knedliki" pochodzi z języka niemieckiego. Z kolei w języku czeskim te placki nazywane są szyszki (šišky). Nazwa ta została jednak niemal całkowicie wyparta przez niemieckie "knedliki".
Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie po czesku
Składniki:
Wołowina z sosem:
sól
3 łyżki stołowe mąki pszennej
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
50 g boczku
900 g polędwicy wołowej, oczyszczonej
3 łyżki gęstej śmietany
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
3 szklanki bulionu
4 całe ziarna pieprzu
300 g warzyw korzeniowych (marchewki, pietruszki i ewentualnie selera)
kompot żurawinowy lub dżem porzeczkowy
cukier
Knedliki:
0,5 kg mąki gruboziarnistej
2 czerstwe bułki
250 ml letniego mleka
1 jajko
pół kostki świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżka mleka
sól
Sposób przygotowania:
Mięso: Polędwicę solimy, przekładamy 2/3 boczku pokrojonego w kliny i obsmażamy na tłuszczu ze wszystkich stron. Po chwili wyjmujemy mięso, dodajemy resztę pokrojonego w kostkę boczku, oczyszczone pokrojone warzywa, cebulę i smażymy na jasnobrązowo.
Następnie włożymy z powrotem mięso, dodamy przyprawy, lekko podlejemy i dusimy w piekarniku. Mięso polewamy sokami i w miarę potrzeby podlewamy wywarem. Miękkie mięso wyjmiemy, soki przecedzimy na tłuszcz, oprószymy mąką, obsmażymy i stopniowo rozrzedzimy resztą wywaru i śmietany.
Sos doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub octem i dobrze zagotować. Następnie blendujemy na gładki sos. Zalać nim mięso i podgrzewać na kuchence.
Knedliki: najpierw należy przygotować rozczyn. Wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, aby uzyskać rzadką papkę i pozostaw rozczyn w ciepłym miejscu na około 5 minut aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
W dużej misce wymieszaj mąkę z odrobiną soli, większością mleka, jajkiem i przygotowanym rozczynem. Możesz wyrobić ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym, co zaoszczędzi Ci czasu.
Bułki kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy gotowe ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 do 45 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i na posypanej mąką stolnicy formujemy 4 równe walce. Upewnij się, że nie mają zbyt wielu pęknięć. Tak przygotowane knedliki odstawiamy do wyrośnięcia pod ręcznikiem na co najmniej 10 minut.
Ważne jest, aby gotować knedliki w dużym garnku z dużą ilością osolonej wody, aby nie leżały na dnie podczas gotowania. Podczas gotowania przykryć je i gotować około 20 minut. W połowie gotowania knedlików w wodzie należy je obrócić.
Gotowe pierogi należy koniecznie pokroić lub nakłuć zaraz po wyjęciu z wody, aby się nie skurczyły. Po wystygnięciu można je odgrzać na parze.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z knedlami i żurawiną lub dżemem porzeczkowym.