Wołowina w śmietanie. To danie to prawdziwy hit czeskiej kuchni!
Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie z knedlikami po czesku
Fot. 123rf.com

Wołowina w śmietanie. To danie to prawdziwy hit czeskiej kuchni!

Svíčková na smetaně to danie pochodzące z Czech. Nasi południowi sąsiedzi podają je ze słynnymi knedlikami. Jest to polędwica wołowa z pysznym gęstym kremowym sosem przygotowanym z bulionu i warzyw korzeniowych zagęszczonym mąką z dodatkiem śmietany. Stąd jej nazwa - "polędwica wołowa na śmietanie". To doskonały pomysł na oryginalny obiad prosto z kuchni naszych sąsiadów. Jest bardzo smaczne i sycące. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. 

Svíčková na smetaně to tradycyjne czeskie danie podawane ze słynnymi knedlikami. Przygotowuje się je z polędwicy wołowej, którą "nadziewa się" boczkiem, smaży, a następnie dusi w bulionie z warzywami korzennymi. Warto nadmienić, że svíčková, czyli polędwica wołowa to drogi i cenny rodzaj mięsa, dlatego w przygotowaniu tej potrawy często używa się zamienników, np. udźca wołowego, które Czesi nazywają „falešná svíčková, czyli "fałszywa polędwica". Sama nazwa "svíčková" pochodzi od słowa "svíčka", czyli "świeca". Najprawdopodobniej wynika z podobieństwa wąskiego kawałka mięsa do świecy lub tradycji spożywania kolacji przy świecach. 

Z bulionu i krojonych warzyw korzeniowych przygotowuje się gęsty, kremowy sos. Najpierw dusi się na nim mięso, a następnie blenduje się (dawniej warzywa się odcedzało) i zagęszcza mąką oraz dodaje śmietanę. 

Nieodłącznym elementem tego dania są słynne czeskie knedliki. To najpopularniejsza potrawa u naszych południowych sąsiadów dodawana do niemal każdego dania. Łączy się z sosami, mięsem, gulaszem. Przygotowuje się je z mąki pszennej (rzadziej z z ziemniaków) z dodatkiem drożdży oraz kawałków czerstwej bułki. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Tak wyglądają klasyczne czeskie knedliki, choć ta potrawa występuje również w wersji przypominającej nasze polskie knedle. Wtedy nadziewa się je owocami lub mięsem i formuje w kule. Co ciekawe, nazwa "knedliki" pochodzi z języka niemieckiego. Z kolei w języku czeskim te placki nazywane są szyszki (šišky). Nazwa ta została jednak niemal całkowicie wyparta przez niemieckie "knedliki".

Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie po czesku

130370630_m
Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie z knedlikami
Fot. 123rf.com

Składniki:

Wołowina z sosem:

  • sól
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 50 g boczku
  • 900 g polędwicy wołowej, oczyszczonej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • 3 szklanki bulionu
  • 4 całe ziarna pieprzu
  • 300 g warzyw korzeniowych (marchewki, pietruszki i ewentualnie selera)
  • kompot żurawinowy lub dżem porzeczkowy
  • cukier

Knedliki:

  • 0,5 kg mąki gruboziarnistej
  • 2 czerstwe bułki
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • pół kostki świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mleka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Mięso: Polędwicę solimy, przekładamy 2/3 boczku pokrojonego w kliny i obsmażamy na tłuszczu ze wszystkich stron. Po chwili wyjmujemy mięso, dodajemy resztę pokrojonego w kostkę boczku, oczyszczone pokrojone warzywa, cebulę i smażymy na jasnobrązowo.
  2. Następnie włożymy z powrotem mięso, dodamy przyprawy, lekko podlejemy i dusimy w piekarniku. Mięso polewamy sokami i w miarę potrzeby podlewamy wywarem. Miękkie mięso wyjmiemy, soki przecedzimy na tłuszcz, oprószymy mąką, obsmażymy i stopniowo rozrzedzimy resztą wywaru i śmietany.
  3. Sos doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub octem i dobrze zagotować. Następnie blendujemy na gładki sos. Zalać nim mięso i podgrzewać na kuchence.
  4. Knedliki: najpierw należy przygotować rozczyn. Wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, aby uzyskać rzadką papkę i pozostaw rozczyn w ciepłym miejscu na około 5 minut aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  5. W dużej misce wymieszaj mąkę z odrobiną soli, większością mleka, jajkiem i przygotowanym rozczynem. Możesz wyrobić ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym, co zaoszczędzi Ci czasu.
  6. Bułki kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy gotowe ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 do 45 minut.
  7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i na posypanej mąką stolnicy formujemy 4 równe walce. Upewnij się, że nie mają zbyt wielu pęknięć. Tak przygotowane knedliki odstawiamy do wyrośnięcia pod ręcznikiem na co najmniej 10 minut.
  8. Ważne jest, aby gotować knedliki w dużym garnku z dużą ilością osolonej wody, aby nie leżały na dnie podczas gotowania. Podczas gotowania przykryć je i gotować około 20 minut. W połowie gotowania knedlików w wodzie należy je obrócić.
  9. Gotowe pierogi należy koniecznie pokroić lub nakłuć zaraz po wyjęciu z wody, aby się nie skurczyły. Po wystygnięciu można je odgrzać na parze.
  10. Mięso pokroić w plastry. Podawać z knedlami i żurawiną lub dżemem porzeczkowym.

 

Czytaj więcej