Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie z knedlikami po czesku
Fot. 123rf.com
Obiady
Wołowina w śmietanie. To danie to prawdziwy hit czeskiej kuchni!
12.08.2021 10:34
Svíčková na smetaně to danie pochodzące z Czech. Nasi południowi sąsiedzi podają je ze słynnymi knedlikami. Jest to polędwica wołowa z pysznym gęstym kremowym sosem przygotowanym z bulionu i warzyw korzeniowych zagęszczonym mąką z dodatkiem śmietany. Stąd jej nazwa - "polędwica wołowa na śmietanie". To doskonały pomysł na oryginalny obiad prosto z kuchni naszych sąsiadów. Jest bardzo smaczne i sycące. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.
Svíčková na smetaně to tradycyjne czeskie danie podawane ze słynnymi knedlikami. Przygotowuje się je z polędwicy wołowej, którą "nadziewa się" boczkiem, smaży, a następnie dusi w bulionie z warzywami korzennymi. Warto nadmienić, że svíčková, czyli polędwica wołowa to drogi i cenny rodzaj mięsa, dlatego w przygotowaniu tej potrawy często używa się zamienników, np. udźca wołowego, które Czesi nazywają „falešná svíčková, czyli "fałszywa polędwica". Sama nazwa "svíčková" pochodzi od słowa "svíčka", czyli "świeca". Najprawdopodobniej wynika z podobieństwa wąskiego kawałka mięsa do świecy lub tradycji spożywania kolacji przy świecach.
Z bulionu i krojonych warzyw korzeniowych przygotowuje się gęsty, kremowy sos. Najpierw dusi się na nim mięso, a następnie blenduje się (dawniej warzywa się odcedzało) i zagęszcza mąką oraz dodaje śmietanę.
Nieodłącznym elementem tego dania są słynne czeskie knedliki. To najpopularniejsza potrawa u naszych południowych sąsiadów dodawana do niemal każdego dania. Łączy się z sosami, mięsem, gulaszem. Przygotowuje się je z mąki pszennej (rzadziej z z ziemniaków) z dodatkiem drożdży oraz kawałków czerstwej bułki. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Tak wyglądają klasyczne czeskie knedliki, choć ta potrawa występuje również w wersji przypominającej nasze polskie knedle. Wtedy nadziewa się je owocami lub mięsem i formuje w kule. Co ciekawe, nazwa "knedliki" pochodzi z języka niemieckiego. Z kolei w języku czeskim te placki nazywane są szyszki (šišky). Nazwa ta została jednak niemal całkowicie wyparta przez niemieckie "knedliki".
Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie po czesku
Svíčková na smetaně, czyli wołowina na śmietanie z knedlikamiFot. 123rf.com
Składniki:
Wołowina z sosem:
sól
3 łyżki stołowe mąki pszennej
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
50 g boczku
900 g polędwicy wołowej, oczyszczonej
3 łyżki gęstej śmietany
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
3 szklanki bulionu
4 całe ziarna pieprzu
300 g warzyw korzeniowych (marchewki, pietruszki i ewentualnie selera)
kompot żurawinowy lub dżem porzeczkowy
cukier
Knedliki:
0,5 kg mąki gruboziarnistej
2 czerstwe bułki
250 ml letniego mleka
1 jajko
pół kostki świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżka mleka
sól
Sposób przygotowania:
Mięso: Polędwicę solimy, przekładamy 2/3 boczku pokrojonego w kliny i obsmażamy na tłuszczu ze wszystkich stron. Po chwili wyjmujemy mięso, dodajemy resztę pokrojonego w kostkę boczku, oczyszczone pokrojone warzywa, cebulę i smażymy na jasnobrązowo.
Następnie włożymy z powrotem mięso, dodamy przyprawy, lekko podlejemy i dusimy w piekarniku. Mięso polewamy sokami i w miarę potrzeby podlewamy wywarem. Miękkie mięso wyjmiemy, soki przecedzimy na tłuszcz, oprószymy mąką, obsmażymy i stopniowo rozrzedzimy resztą wywaru i śmietany.
Sos doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub octem i dobrze zagotować. Następnie blendujemy na gładki sos. Zalać nim mięso i podgrzewać na kuchence.
Knedliki: najpierw należy przygotować rozczyn. Wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, aby uzyskać rzadką papkę i pozostaw rozczyn w ciepłym miejscu na około 5 minut aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
W dużej misce wymieszaj mąkę z odrobiną soli, większością mleka, jajkiem i przygotowanym rozczynem. Możesz wyrobić ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym, co zaoszczędzi Ci czasu.
Bułki kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy gotowe ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 do 45 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i na posypanej mąką stolnicy formujemy 4 równe walce. Upewnij się, że nie mają zbyt wielu pęknięć. Tak przygotowane knedliki odstawiamy do wyrośnięcia pod ręcznikiem na co najmniej 10 minut.
Ważne jest, aby gotować knedliki w dużym garnku z dużą ilością osolonej wody, aby nie leżały na dnie podczas gotowania. Podczas gotowania przykryć je i gotować około 20 minut. W połowie gotowania knedlików w wodzie należy je obrócić.
Gotowe pierogi należy koniecznie pokroić lub nakłuć zaraz po wyjęciu z wody, aby się nie skurczyły. Po wystygnięciu można je odgrzać na parze.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z knedlami i żurawiną lub dżemem porzeczkowym.