Siarka silnie działa na organizm: wzmacnia odporność, wspierając produkcję przeciwciał, wspomaga też leczenie chorych stawów, pomaga na problemy ze skórą. Siarkę można dostarczyć organizmowi, np. poprzez kąpiele siarczkowe w uzdrowiskach. Specjalne preparaty z siarką do domowej kąpieli kupisz w aptece.
Siarka wywiera znaczny wpływ na nasz organizm – znajduje się we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu, zwłaszcza w tych, które zawierają dużo białek, czyli mięśni, skóry i włosów. Dlatego, gdy jest jej za mało, włosy zaczynają wypadać, paznokcie się łamią, a skóra robi się blada. Stajemy się osłabieni.
Siarka zajmuje czwarte miejsce wśród makroskładników niezbędnych nam do życia. Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienna dawka siarki nie została ustalona. Jeśli bierzemy suplementy diety, należy przestrzegać zaleceń producenta. Zwykle zażywa się 1-3 kapsułki dziennie, przed posiłkiem (20 minut) i popija dużą ilością wody. Kuracja powinna trwać miesiąc lub nawet dłużej (jeśli mamy niedobory – ich objawem są np. pogorszenie się kondycji włosów, skóry i paznokci, obniżenie nastroju, zmęczenie oraz ciemny pierścień na brzegu tęczówki oka).
Bez siarki nie mogłoby się odbyć wiele procesów fizjologicznych. Z badań wynika, że siarka m.in.:
Siarka łagodzi choroby skóry. Chodzi m.in o egzemę, łuszczycę, wyprysk alergiczny (AZS) i niealergiczny. Leczenie polega głównie na łagodzeniu objawów. Pomagają wówczas kąpiele i suplementacja.
Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody, doprowadzamy ją do wrzenia, następnie wrzucamy 2 garście płatków owsianych lub pociętej słomy owsianej i na wolnym ogniu gotujemy przez 15 min. Przecedzamy, dodajemy 3 łyżki sproszkowanej siarki (kupimy w aptekach i sklepach zielarskich), mieszamy, studzimy i wlewamy do wanny. Kąpiel nie może być za gorąca, a jedynie letnia. Odpoczywamy w wodzie ok. 15 min. Po kąpieli ciało delikatnie osuszamy, przykładając ręcznik (nie wolno trzeć skóry!).
Siarka odgrywa ogromną rolę w procesie regeneracji naskórka. Pierwiastek ten jest także podstawowym składnikiem kolagenu i keratyny, czyli białka skóry, włosów i paznokci, w związku z tym odpowiada za ich kondycję. Jeśli w organizmie brakuje siarki, widać to na pierwszy rzut oka: włosy twardnieją i wypadają, skóra traci jędrność i blednie, a paznokcie zaczynają się łamać.
Można sięgnąć po suplementy diety zawierające siarkę, najlepiej takie, które zawierają także inne substancje wzmacniające włosy i paznokcie, np. biotynę. Zwykle stosuje się 1-2 tabletki dziennie przez ok. 3 miesięcy. Przy trądziku i łupieżu warto stosować kosmetyki z siarką, żele do mycia twarzy, szampony itp.
Ten żółty pierwiastek można dostarczyć organizmowi np. poprzez kąpiele. Związki siarki łatwo przenikają w głąb skóry, a stąd do krwiobiegu. Już po 15 minutach cenne substancje są we krwi. Najwięcej związków aktywnej siarki zawierają wody siarczkowe.
Ze zdrowych wód siarczkowych słyną m.in. Busko-Zdrój, Solec-Zdrój (woj. świętokrzyskie – tu znajduje się źródło Malina o najwyższym stężeniu siarki), Horyniec czy Kudowa-Zdrój. I to właśnie z uzdrowiskami i kąpielami kojarzy nam się głównie lecznicze działanie siarki. Ale chore stawy i problemy ze skórą to nie jedyne dolegliwości, w których może ona odgrywać ważną rolę. Siarka wzmacnia także odporność organizmu, wspierając produkcję przeciwciał.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Kąpiele siarczkowe to łatwy i skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi tego pierwiastka. Kuracje takie są znane od wieków i stosowane w leczeniu schorzeń reumatologicznych, przewodu pokarmowego i dróg oddechowych, przemiany materii czy przewlekłych stanów zapalnych skóry. Nawet jeśli nie masz możliwości wyjazdu do sanatorium, możesz terapię zastosować w domu.
Gotowe preparaty do kąpieli z siarką kupisz w aptece. Do wanny wypełnionej wodą (o temp. 36 st. C) do ramion lub do linii serca wlewasz 1/2 szklanki płynu lub żelu siarczkowego i relaksujesz się przez 15 minut. Kąpiesz się 3-4 razy w tygodniu przez ok. 3 tygodnie. Z terapii nie mogą jednak korzystać osoby z niestabilnym ciśnieniem krwi i te, które niedawno przeszły zawał.
Siarka znajduje się również w takich produktach jak: owies, groch, kapusta, kalafior, brokuły, chrzan, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha, karczochy, a także w morelach, awokado i truskawkach.
Niestety, wszelka obróbka termiczna produktów niszczy ten związek, dlatego ważne jest, aby prawidłowo przygotowywać żywność zawierającą siarkę. Trzeba pamiętać o kilku zasadach: