Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką jest pyszne i zdrowe
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Pyszne ciasta z rabarbarem. 3 proste i doskonałe desery na lato
10.05.2023 10:29
Ciasta i babeczki z rabarbarem są pyszne, lekkie i... zdrowe, bo właśnie w wersji upieczonej to warzywo jest najzdrowsze. Na dodatek desery z rabarbarem są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu - samo warzywo nie wymaga zbyt długiej i skomplikowanej obróbki. Sprawdź, jaki rabarbar wybrać do ciasta i czy trzeba go obierać. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne ciasto jogurtowe, babeczki z jogurtem i rabarbarem oraz tartę waniliową.
Rabarbar to jedno z popularniejszych wiosenno-letnich warzyw (tak, rabarbar to warzywo) wykorzystywanych do ciast i deserów. To ze względu na jego słodki smak. Chętnie dodajemy go do ciast, tart, babeczek i pysznych ciast drożdżowych z kruszonką. Jak go kupić, obrać i przygotować?
Jaki rabarbar wybrać do ciasta?
Kupując rabarbar możemy się zastanawiać, który będzie najsmaczniejszy - zielony czy czerwony? Z perspektywy smaku warzywa kolor nie ma znaczenia - zarówno czerwony, jak i zielony smakują tak samo, o ile są z różnych odmian. Natomiast jeśli czerwony rabarbar ma jeszcze zielony kolor, to może być kwaśny. Na kolor możemy więc zwracać uwagę wtedy, gdy zależy nam na konkretnym efekcie wizualnym.
Na co zwrócić uwagę kupując rabarbar? To, na czym warto się skupić, to jego rozmiar i struktura. Ogonki (potocznie nazywane łodygami) muszą być świeże, soczyste i jędrne. Nie mogą być zbyt włókniste. Najlepiej wybierać te grubsze i większe. Im grubszy ogonek, tym ma więcej miękiszu, więc więcej warzywa wykorzystamy. Cienkie ogonki też są smaczne, bo mogą oznaczać, że są jeszcze młode. Wybierając ogonki rabarbaru ważne, by nie były zwiędnięte, przyciemnione lub przyschnięte na końcach.
Czy rabarbar trzeba obierać?
Jeśli ogonki rabarbaru są młode, nie trzeba ich obierać. Skórka nie jest trująca ani niezdrowa, wiec można ją jeść. Gdy ogonki są starsze, skórka jest grubsza i włóknista, więc aby warzywo lepiej się jadło, lepiej je obrać. Aby brać rabarbar, złap skórkę na końcu i pociągnij zdejmując ją z całej długości. Im starszy ogonek, tym łatwiej ściągnąć całą skórkę za jednym razem. Im młodsze ogonki i cieńsza skórka, tym będzie to trudniejsze.
Nie wyrzucamy skórek z rabarbaru - można je wykorzystać choćby do przygotowania kompotu. Ogonki rabarbaru możemy przechowywać w lodówce nawet przez 4 tygodnie. Można je także zamrozić, ale wcześniej lepiej je pokroić. Najzdrowszy rabarbar jest upieczony.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
400 g mąki
800 g rabarbaru
250 g masła
180 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
4 jajka
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej
ok. 10 truskawek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy na 2-cm kawałki. Miękkie masło miksujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy po jednym jajku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą, wciąż miksując, dodajemy pomału jogurt oraz esencję waniliową.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar oraz truskawki (część wciskamy palcem w ciasto).
Możemy dodać kruszonkę: na blat przesiewamy niepełną szklankę mąki, następnie dodajemy pół szklanki cukru i pół kostki zimnego masła. Siekamy nożem, a potem rozcieramy w palcach, żeby składniki się połączyły. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy przez 45-60 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Babeczki jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
2 półtorej szklanki mąki
szklanka cukru b opakowanie cukru wanilinowego
250 ml jogurtu typu greckiego (gęstego)
2 jajka
pół szklanki oleju
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyżek młodego rabarbaru
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Posypujemy cukrem wanilinowym i mieszamy.
W jednej misce mieszamy jogurt grecki z jajkami i olejem. W drugiej łączymy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Na wierzchu układamy rabarbar i lekko dociskamy palcem. Pieczemy ok. 20 minut w 170°C, aż wierzch się zarumieni.
Waniliowa tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
130 g masła lub margaryny
Wierzch:
50 g herbatników
500 g rabarbaru
3 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
półtora opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
skórka otarta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350 ml śmietany 18%
bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę, cukier puder oraz sól. Dokładamy zimne posiekane masło i przez chwilę rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 2-cm kawałki. Herbatniki kruszymy na małe kawałki. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier zwykły oraz wanilinowy, dodajemy budynie, a także skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na średnich obrotach ok. 3 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki, ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę.
Ciasto równomiernie posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na nich rozkładamy rabarbar i zalewamy śmietanowo-budyniową polewą. Pieczemy ok. 55 minut w 180ºC.