Ciasta i ciasteczka w rabarbarem – są lekkie i mają niepowtarzalny smak
Rabarbar to idealne warzywo do... smacznych deserów! Jego kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciast.
Fot. 123RF

Ciasta i ciasteczka w rabarbarem – są lekkie i mają niepowtarzalny smak

Gdy rabarbar pojawia się na straganach, to najlepszy sygnał, że wiosna w pełni. Tego smaku nie można przegapić! Wypróbuj nasze przepisy na lekkie domowe wypieki z rabarbarem –  m.in. ciasteczka, biszkopt, muffinki, sernik i strudel.

Ciasta z rabarbarem to prawdziwy rarytas ze zdrowotnym bonusem. Rabarbar jako dodatek do deserów, w umiarkowanych ilościach, jest nie tylko bardzo smaczny, ale również wartościowy dla naszego organizmu.

Rabarbar – pyszny i zdrowy dodatek do ciast

Rabarbar zawiera pewien cenny składnik – rapontygeninę. To polifenol, który  działa antyoksydacyjnie i antyalergicznie polifenol. Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego i pobudza produkcję estrogenów, łagodząc objawy menopauzy. Jednak by polifenol się uwolnił, rabarbar trzeba piec ok. 20 minut w 180 st.  Niestety rabarbar zawiera też obciążający nerki kwas szczawiowy. By się go częściowo pozbyć przed pieczeniem rabarbar blanszujemy we wrzątku przez 5 minut. 

Ciasto francuskie z rabarbarem

13631109_m
Rabarbar w cieście francuskim z masą kajmakową to szybka i pyszna przekąska.
123RF

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego 
  • garść pistacji 
  • białko jajka 
  • 10 krówek
  • 5 łodyg rabarbaru

Przygotowanie:

  • Ciasto dzielimy na 10 kwadratów.
  • Krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i masą smarujemy ciasto.
  • Rabarbar kroimy na kawałki krótsze niż bok kwadratu, blanszujemy we wrzątku i układamy na cieście. Smarujemy białkiem. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy 25 minut w 180 st.

Nasza rada. Jeśli wolimy słodsze desery po zblanszowaniu kawałki rabarbaru możemy obtoczyć w cukrze pudrze.

Muffinki rabarbarowe

62100531_m
Puszyste babeczki rabarbarowe są idealne nie tylko na deser ale i na drugie śniadanie.
123RF

Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • białko

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  •  jajko
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 5 dag masła 
  • łyżeczka drożdży 
  • opakowanie cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 5 dag margaryny 
  • 1/2 szklanki mąki

Przygotowanie:

  1. Z drożdży oraz łyżki mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Gdy wyrośnie, zagniatamy go z cukrem, mlekiem, masłem, mąką i jajkiem. Odstawiamy w ciepło na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Rabarbar myjemy, kroimy, posypujemy cukrem wanilinowym.
  3. Po godzinie (gdy ciasto już wyrośnie) nakładamy naprzemiennie ciasto i rabarbar do foremek. Posypujemy kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką. Smarujemy białkiem. Pieczemy 20 minut w 180 st. 

Biszkopt z rabarbarem i bezą

78005776_m
Biszkopt rabarbarowy z bezą to lekkie ciasto, które ma dużo białka.
123RF

Składniki:

Biszkopt 

  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nadzienie 

  • 40 dag rabarbaru 
  • 10 dag masła 
  • 1/3 szklanki miodu 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50 ml mleka 

Beza 

  • 4 białka 
  • 1 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Łączymy z resztą składników, miksując ciasto na niskich obrotach. Pieczemy 10 minut w 180 st.
  2.  Rabarbar myjemy i kroimy. Mieszamy z resztą składników nadzienia. Układamy na cieście.
  3.  Białka ubijamy z cukrem na pianę. Układamy na nadzieniu. Pieczemy 40 minut w 180 st.

Sernik z galaretką truskawkową i rabarbarem

46807609_m
Sernik na kruchym spodzie z rabarbarem.
123RF

Składniki:

  • 3 łodygi pokrojonego rabarbaru 
  • szklanka truskawek 
  • łyżka żelatyny 
  • kruche ciasto

Masa 

  • 80 dag twarogu 
  • szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 jaja

Przygotowanie:

  1. Wylepiamy formę kruchym ciastem i pieczemy 20 min w 180 st.
  2.  Ser miksujemy ze składnikami na masę, wylewamy na ciasto. Układamy  rabarbar. Pieczemy 80 minut w 160 st.
  3. Miksujemy truskawki, podgrzewamy i mieszamy z żelatyną. Zalewamy rabarbar żelatyną  i chłodzimy 3 godziny.

Rureczki orzechowe z rabarbarem

40286145_m
Rureczki nadziewane rabarbarem w orzechowej panierce.
123RF

 

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego 
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka 
  • garść orzechów włoskch

Przygotowanie:

  1.  Rabarbar kroimy, blanszujemy i obtaczamy w miodzie. Ciasto kroimy na kwadraty o boku dłuższym niż kawałki rabarbaru. Łodygi zawijamy podwójnie w ciasto.
  2.  Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy rurki. Obtaczamy w zmielonych orzechach i cynamonie. Pieczemy na papierze 20 minut w 180 st.

Strudel z rabarbarem

31767226_m
Strudel rabarbarowo-jabłkowy to odmiana znanego austriackiego ciasta.
123RF

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 10 dag bułki tartej 
  • 4 łyżki masła
  • 60 dag rabarbaru 
  • 40 dag jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1.  Z mąki, oleju, jajka i 1/2 szklanki wody zagniatamy ciasto. Chłodzimy. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie.
  2. Bułkę tartą podsmażamy z połową masła, pokrojonym rabarbarem, obranymi i startymi jabłkami, cukrem i cynamonem. Nakładamy na ciasto i zawijamy. Sklejamy brzegi i smarujemy wierzch stopioną resztą masła. Pieczemy na papierze 40 minut w 180 st. Posypujemy cukrem pudrem.

Kruche tartaletki z rabarbarem

39427497_m
Kruche ciasteczka z nadzieniem agrestowym i kleksem z budyniu. 
123RF

 

Składniki:

  • 15 dag mąki 
  • 10 dag masła
  • łyżka śmietany
  • żółtko 
  • 25 dag mascarpone
  • 50 dag rabarbaru 
  • 2/3 szkl. cukru 
  • 8 kostek startej białej czekolady 
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. A Rabarbar kroimy, blanszujemy, zasypujemy cukrem, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 40 minut w 180 st.
  2. Z mąki, miodu, masła, żółtka i śmietany zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na grubość 3-5 mm i wycinamy szklanką kółka. Pieczemy 10 minut w 180 st.
  3. Układamy na każdym krążku ser mascarpone zmieszany z rabarbarem i czekoladą. Pieczemy 10 minut w 180 st. 

Czytaj więcej