Sezon na przetwory w pełni, a cukru często brakuje. Można zrobić dżemy i konfitury bez niego. Będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Czym zastąpić cukier w dżemach i konfiturach? Sprawdź, dla kogo wskazany jest ksylitol, erytrol, stewia i jak je stosować. Jak przygotować przetwory bez cukru?
Spis treści
Naturalne zamienniki są co prawda droższe od cukru, ale też zdecydowanie mniej szkodliwe dla zdrowia. Przede wszystkim mają niższy indeks glikemiczny (IG), czyli nie powodują gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo (poza miodem) są mniej kaloryczne niż cukier.
Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z soku brzozowego. Jest sporo droższy od cukru, ale polecany osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność i odchudzającym się. To dlatego, że ma o 40 procent mniej kalorii niż cukier i bardzo niski indeks glikemiczny – tylko 9 (za produkty niskoglikemiczne uznaje się te o IG do 55).
Łatwy w stosowaniu, bo dodaje się go tyle samo, co cukru. Do konfitur stosujemy proporcję 1:1 (kilogram owoców na kilogram ksylitolu), przy dżemach 600-800 g na kilogram owoców. Z uwagi na cenę (ok. 15 zł/0,5 kg), najlepiej wykorzystywać go do niskosłodzonych przetworów.
Erytrol pozyskuje się z pszenicy i kukurydzy. Ma indeks glikemiczny równy zero i tylko 20 kcal w 100 g. Tańszy od ksylitolu (kosztuje ok. 20 zł/kg), ale też mniej słodki. Trzeba pamiętać o przeliczeniu ilości słodzika – zamiast 100 g cukru dodajemy 120-140 g erytrolu.
Stewia to południowoamerykańska roślina, której liście mają słodki smak. Nasz organizm nie jest zdolny jej strawić, więc słodzik ze stewii nie dostarcza kalorii, a jego IG to tylko 1. Słodziki ze stewią kosztują od około 10 zł/150 g. Najlepiej używać suszonych liści stewii, które dodaje się do gotowania przetworów, ale dostępna jest też jako proszek i płyn.
Jest dużo słodsza niż cukier, np. stewię w proszku przelicza się w stosunku 10:1, czyli mniej więcej łyżka słodzika zastępuje szklankę cukru.
Miód zawiera dużą ilość cukru i kalorii, ale ma też cenne składniki odżywcze podnoszące odporność. Przetworów słodzonych miodem nie powinny jeść osoby z cukrzycą. Aby zachować walory miodu, dodajemy go pod koniec gotowania. Ilość miodu trzeba dobrać do smaku.
Cukier dawniej bywał deficytowy lub po prostu bardzo drogi. Nasze babcie i prababcie radziły sobie jednak świetnie bez niego. Jak to robiły?
Agar to środek pochodzenia roślinnego, który zastąpi cukier żelujący. Ma specyficzny „roślinny” posmak. 1-2 łyżeczki agaru odpowiadają 1 łyżeczce żelfiksu.
cukier