Ciasta są pyszne, ale bardzo tuczące ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, takich jak masło i margaryna. Możesz jednak łatwo obniżyć kaloryczność słodkich deserów bez straty na smaku - wystarczy wybrać zdrowe zamienniki. Dzięki temu możesz schudnąć nie rezygnując z pysznych ciast!
Cukier rafinowany, najczęściej używany do słodzenia, warto zastępować produktami, na które nasz organizm lepiej reaguje. Do wyboru jest ich coraz więcej! Zastąpić można także bardzo kaloryczne masło i margarynę. Oto niektóre z zamienników.
Czym zastąpić cukier? Mniej kaloryczne odpowiedniki
- Miód zawiera fruktozę i glukozę, które są bardzo dobrze przyswajalne.
- Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier i miód, bogaty w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B.
- Ksylitol – cukier brzozowy, równie słodki jak cukier, ale ma o 40 proc. mniej kalorii. Optymalna dla zdrowia dawka to 3 łyżeczki dziennie.
- Erytrol – zdrowy naturalny słodzik, jest ponad 10 razy mniej kaloryczny niż cukier.
- Stewia – ok. 200 razy słodsza od cukru, a praktycznie bezkaloryczna. Najlepsze są zielone lub brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii. Przejrzyste lub białe są mocno przetworzone.
Zdrowe zamienniki masła i margaryny
- Awokado zamiast masła. Zamień w przepisie (na np. murzynka) 1 łyżkę masła na 1 łyżeczkę miękkiego miąższu dojrzałego awokado. Zdrowiej i mniej kalorii!
- Olej kokosowy to bardzo dobra alternatywa dla masła i margaryny. Wybierz ten rafinowany, bezsmakowy i bezzapachowy. Użyj w tej samej ilości, co masła.
Zamień czekoladę mleczną na gorzką
Czekoladę mleczną zamień na gorzką, najlepiej z dużą zawartością kakao (90 proc.). Ma mnóstwo odmładzających antyoksydantów, potrafi też… obniżyć poziom stresu.