Frużelina to owoce w żelu. Jest wspaniałym dodatkiem, dzięki któremu desery wyglądają niezwykle apetycznie i są jeszcze smaczniejsze! Zobacz, jak przygotować frużelinę, aby była najlepsza.
Owoce w żelu o wdzięcznej nazwie frużelina to świetny pomysł na przygotowanie łatwego i szybkiego dodatku do letnich deserów czy kremów do tortów. Konsystencja frużeliny przypomina niezbyt gęsty kisiel.
By przygotować ten sos, najczęściej dodaje się do podgotowanych owoców rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i cukier, a czasem także rozpuszczoną żelatynę.
Frużelinę możemy przygotować z dowolnych owoców, jednak najlepsze będą te, które zawierają dużą ilość pektyn (dzięki nim przetwory będą odpowiednio gęste) i nie całkiem rozpadną się po ugotowaniu.
Smaczną frużelinę otrzymamy z owoców sezonowych, np. truskawek, malin czy borówek. Świetnie nadadzą się też wiśnie, czereśnie, porzeczki, owoce leśne lub różne mieszanki ulubionych owoców.
By przygotować frużelinę, potrzebujemy:
Cukier oraz sok z cytryny dodajemy do owoców według własnych preferencji.
Frużelinę można również przygotować do słoików na zimę. Gorący sos nalewamy do wyparzonych naczyń i zakręcamy. Nie wymaga on pasteryzacji.
Smak frużeliny możemy dowolnie urozmaicać przyprawami i ziołami, np. cynamonem, bazylią lub rozmarynem. Dodatek likieru amaretto czy brandy również nada naszej frużelinie ciekawy posmak. Frużelinę łatwo pozbawimy pestek, przecierając owoce przez sito.
Naleśniki, panna cotta, serniki czy torty lodowe możemy urozmaicać dodatkiem frużeliny. Jeśli chcemy, by była bardziej gęsta, wystarczy dodać więcej namoczonej i podgrzanej żelatyny.