Zupę pomidorową znamy od zawsze. Gości na naszych stołach od lat i większość z nas uważa ją za swoją ulubioną zupę. Ten smak znany nam od dzieciństwa możemy jednak zmodyfikować i spróbować, jak pomidorowa powinna smakować według kuchni włoskiej. A jest ona bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku Zupa pomidorowa po włosku to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Dla pozostałych to smakowa ciekawostka, którą pokochacie!
Włoska zupa pomidorowa, czyli polpa al pomodoro to kwintesencja śródziemnomorskiej kuchni. Od "naszej" polskiej pomidorowej różni się niemal wszystkim. O ile polskie zupy przygotowuje się najczęściej na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, to podstawą włoskich zup są usmażone na oliwie drobno pokrojone warzywa, tzw. soffritto.
Polpa al pomodoro przygotowujemy ze świeżych pomidorów - całych lub pokrojonych na duże kawałki. Obowiązkowy we włoskiej kuchni jest też dodatek świeżej lub suszonej bazylii, pieprzu cayenne oraz octu balsamicznego. Nie ma gładkiej konsystencji ze względu na znajdujące się w niej duże kawałki pomidorów, ale jest dosyć gęsta. Włoska pomidorowa jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Podaje się ją razem z grzankami z bagietki, czasem z dodatkiem sera mozzarella lub mascarpone, który spełnia funkcję śmietany w "polskiej" pomidorowej.
Składniki:
Sposób przygotowania: