Owoce czarnego bzu wzmacniają odporność i pomagają leczyć jesienno-zimowe infekcje. Jednak to nie jedyne ich cenne właściwości. Zobacz, jakie lecznicze przetwory robi się z czarnego bzu. Sprawdź też, jak w razie dolegliwości zastosować przygotowany z nich syrop, nalewkę czy napar.
Spis treści
Owoce czarnego bzu wymagają przetworzenia. Surowe zawierają toksyczną sambunigrynę, dlatego spożywajmy je tylko po obróbce cieplnej lub ususzeniu. Liście oraz pędy także są szkodliwe na surowo, za to kwiaty – całkowicie bezpieczne!
Zobacz, jak przetwarzać owoce czarnego bzu, aby zrobić z nich zdrowy syrop, wino, marmoladę, a także susz na odwar i herbatę.
Bez czarny (Sambucus nigra) to krzew pospolicie rosnący w naszym kraju. Bzem często nazywamy urokliwe lilaki kwitnące na przełomie maja i czerwca. Jednak w rzeczywistości oba gatunki nie mają ze sobą nic wspólnego.
Bez czarny zakwita już na początku czerwca bujnymi białymi baldachami, które są bogate w cenny złoty pyłek – dlatego z kwiatów czarnego bzu robi się aromatyczne herbatki, nalewki, syropy i lemoniady.
Skarbnicą cennych witamin są jednak przede wszystkim dojrzewające pod koniec lata owoce czarnego bzu, które leczą infekcje, przeziębienia, oczyszczają krew, działają przeciwbólowo oraz napotnie. Z owoców czarnego bzu robi się sok, syrop, nalewkę, wino, marmoladę, a także susz do przygotowywania leczniczych naparów.
Owoce bzu czarnego najlepiej zbierać we wrześniu i październiku. Zrywaj kiście, na których dojrzałe są wszystkie owoce. Owoce dokładnie wypłucz, usuń liście i zanieczyszczenia, a następnie dokładnie oberwij je z łodyg. To ważne, ponieważ łodygi zawierają szkodliwą sambunigrynę.
W gęstych kiściach czarnych, drobnych pereł kryje się sekret zdrowia dostępny zupełnie za darmo! Napary z owoców i kwiatów czarnego bzu stosujemy najczęściej wtedy, kiedy walczymy z kaszlem i chcemy obniżyć gorączkę. Uwaga! Herbatka z kwiatów czarnego bzu przy przeziębieniach ma wielokrotnie silniejsze działanie niż ta z lipy.
Odwary z owoców czarnego bzu wykorzystuje się do leczenia migreny, nerwobólów i chorób reumatycznych. Owoce czarnego bzu oczyszczają też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spora dawka witaminy C koi nerwy i zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia.
Jeśli dopadnie nas przeziębienie, dosładzajmy takim syropem każdą herbatę.
Składniki
Przygotowanie
Wino z czarnego bzu wzmacnia odporność i odmładza.
Składniki
Przygotowanie
Zawarte w owocach flawonoidy mają zdolność łączenia się z wirusem grypy, uniemożliwiając mu wniknięcie do organizmu. Owoce te zawierają antocyjany, które usuwają wolne rodniki, przedłużając życie komórkom całego organizmu. Dlatego jedzenie marmolady z czarnego bzu jest korzystne dla zdrowia.
Składniki
Przygotowanie
Obrane i oczyszczone owoce z łatwością wysuszymy w piekarniku (w temp. do 50°C) lub w suszarce do grzybów. Warto jednak przedtem wyścielić sita papierem do pieczenia i dopiero wtedy wysypać owoce. Dzięki temu drobne wysuszone owoce nie będą spadać, a my unikniemy czyszczenia sit z lepkiego soku. Owoce przechowujemy w czystym, zamkniętym słoju.
Suszone owoce bzu czarnego doskonale komponują się z:
Leczenie przeziębienia odwarem z owoców bzu czarnego skraca czas choroby o 3-4 dni. 1 łyżkę suszonych owoców zalej 1 szklanką zimnej wody i odstaw na noc. Rano gotuj przez 15 min. Przecedź.