Owoce czarnego bzu pomogą na infekcje i przeziębienie. Zobacz, jak działa zrobiony z nich syrop, wino i inne przetwory
Syrop z owoców czarnego bzu pomaga leczyć przeziębienie.
Fot. 123RF

Owoce czarnego bzu pomogą na infekcje i przeziębienie. Zobacz, jak działa zrobiony z nich syrop, wino i inne przetwory

Z oczyszczonych, świeżych owoców czarnego bzu możesz zrobić marmoladę, syrop, a nawet bardzo smaczne i zdrowe wino. Część owoców warto przeznaczyć także do suszenia. Z suszu zrobisz odwar i herbatę. Zobacz  przepisy na najlepsze przetwory!

Owoce czarnego bzu wymagają przetworzenia. Surowe zawierają toksyczną sambunigrynę, dlatego spożywajmy je tylko po obróbce cieplnej lub ususzeniu. Liście oraz pędy także są szkodliwe na surowo, za to kwiaty – całkowicie bezpieczne!

Zobacz, jak przetwarzać owoce czarnego bzu, aby zrobić z nich zdrowy syrop, wino, marmoladę, a także susz na odwar i herbatę.

Czarny bez – co z niego zrobić?

Bez czarny (Sambucus nigra) to krzew pospolicie rosnący w naszym  kraju. Bzem często nazywamy urokliwe lilaki kwitnące na przełomie maja i czerwca. Jednak w rzeczywistości oba gatunki nie mają ze sobą nic wspólnego.

Bez czarny zakwita już na początku czerwca bujnymi białymi baldachami, które są bogate w cenny złoty pyłek – dlatego z kwiatów czarnego bzu robi się aromatyczne herbatki, nalewki, syropy i lemoniady.

Skarbnicą cennych witamin są jednak przede wszystkim dojrzewające pod koniec lata owoce czarnego bzu, które leczą infekcje, przeziębienia, oczyszczają krew, działają przeciwbólowo oraz napotnie. Z owoców czarnego bzu robi się sok, syrop, nalewkę, wino, marmoladę, a także susz do przygotowywania leczniczych naparów. 

Jak zbierać owoce czarnego bzu?

Owoce bzu czarnego zbieraj tylko z krzewów oddalonych od dróg oraz zakładów przemysłowych. Zrywaj kiście, na których dojrzałe są wszystkie owoce. Owoce dokładnie wypłucz, usuń liście i zanieczyszczenia, a następnie dokładnie oberwij je z łodyg. To ważne, ponieważ łodygi zawierają szkodliwą sambunigrynę.

Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne

W gęstych kiściach czarnych, drobnych pereł kryje się sekret zdrowia dostępny zupełnie za darmo! Napary z owoców i kwiatów czarnego bzu stosujemy najczęściej wtedy, kiedy walczymy z kaszlem i chcemy obniżyć gorączkę. Uwaga! Herbatka z kwiatów czarnego bzu przy przeziębieniach ma wielokrotnie silniejsze działanie niż ta z lipy.

Odwary z owoców czarnego bzu wykorzystuje się do leczenia migreny, nerwobólów i chorób reumatycznych. Owoce czarnego bzu oczyszczają też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spora dawka witaminy C koi nerwy i zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia.

Syrop z owoców czarnego bzu

67276234_l_lofi
Syrop z owoców czarnego bzu.
123RF

Jeśli dopadnie nas przeziębienie, dosładzajmy takim syropem każdą herbatę.

Składniki

  • 1 kg owoców bzu czarnego
  • 500 g cukru

Przygotowanie

  1. Oczyszczone owoce zalać 1 szklanką wody. Gotować przez 20 min. Przecedzić. Do soku wsypać 1/2 kg cukru. Gotować jeszcze 5 min.
  2. Przelać do buteleczek i pasteryzować 15 min.

Wino z owoców czarnego bzu

92348118_m_lofi
Wino z owoców czarnego bzu.
123RF

 

Wino z czarnego bzu wzmacnia odporność i odmładza.

Składniki

  • 1,5 kg oczyszczonych owoców bzu czarnego
  • 1 kg cukru
  • 1 opakowanie matki drożdżowej
  • 3 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie

  1. 3,5 l wody zagotować z 1 kg cukru, po czym odstawić do wystudzenia. Do powstałego syropu wrzucić oczyszczone owoce bzu czarnego. Całość zagotować i ponownie przestudzić.
  2. Dodać matkę drożdżową według przepisu na opakowaniu oraz kwasek cytrynowy. Wino przelać do balonu z rurką fermentacyjną. Po dwóch miesiącach przefiltrowane wino można rozlać do butelek.

Marmolada z czarnego bzu

15681812_m_juno
Marmolada z owoców czarnego bzu.
123RF

Zawarte w owocach flawonoidy mają zdolność łączenia się z wirusem grypy, uniemożliwiając mu wniknięcie do organizmu. Owoce te zawierają antocyjany, które usuwają wolne rodniki, przedłużając życie komórkom całego organizmu. Dlatego jedzenie marmolady z czarnego bzu jest korzystne dla zdrowia.

Składniki

  • 300 g oczyszczonych owoców bzu czarnego
  • 2 jabłka
  • 200 g cukru

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucić oczyszczone owoce, obrane i pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych oraz cukier. Konfiturę smażyć kilka godzin, aż całość zredukuje się o 1/3 objętości.
  2. Gorącą marmoladę przelać do słoiczka, zakręcić, a następnie pasteryzować 15 min.
  3. Owoce w konfiturach możesz przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne i nie wpływa na smak

Susz z czarnego bzu na odwar i herbatkę

Obrane i oczyszczone owoce z łatwością wysuszymy w piekarniku (w temp. do 50°C) lub w suszarce do grzybów. Warto jednak przedtem wyścielić sita papierem do pieczenia i dopiero wtedy wysypać owoce. Dzięki temu drobne wysuszone owoce nie będą spadać, a my unikniemy czyszczenia sit z lepkiego soku. Owoce przechowujemy w czystym, zamkniętym słoju.

Kompozycja z czarnym bzem na herbatę

Suszone owoce bzu czarnego doskonale komponują się z:

  • imbirem,
  • cynamonem,
  • goździkami,
  • płatkami hibiskusa oraz róży.

Odwar z czarnego bzu

Leczenie przeziębienia odwarem z owoców bzu czarnego skraca czas choroby o 3-4 dni. 1 łyżkę suszonych owoców zalej 1 szklanką zimnej wody i odstaw na noc. Rano gotuj przez 15 min. Przecedź.

 

Czytaj więcej