Nie wszystkie płatki śniadaniowe są zdrowe! Sprawdź, które wybrać
Płatki śniadaniowe na pewno są smaczne, ale nie wszystkie są zdrowe. Które wybrać?
Fot. 123RF

Nie wszystkie płatki śniadaniowe są zdrowe! Sprawdź, które wybrać

Płatki śniadaniowe to dla wielu osób ulubiony przysmak na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety, smak nie zawsze idzie w parze z jakością produktów, bo nie wszystkie płatki są zdrowe. Zobacz, który rodzaj wybrać i na co zwrócić uwagę podczas zakupów. 

Zaczynasz dzień od płatków śniadaniowych lub musli? To nie w każdym przypadku dobry pomysł. Jeśli stawiasz na naturalne płatki zbożowe lub kukurydziane i samodzielnie przygotowane musli, to Twoje śniadanie jest zdrowe i pożywne. Ale pyszne płatki to bardzo często produkt z ogromną ilością cukru i konserwantów. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się które płatki śniadaniowe są najzdrowsze. 

Jak wybierać płatki śniadaniowe?

Zanim włożymy opakowanie płatków śniadaniowych do koszyka, koniecznie zapoznajmy się z ich składem. Po pierwsze należy sprawdzić kaloryczność (niektóre płatki zawierają nawet 450 kcal w 100 g). Dla porównania, otręby pszenne zawierają tylko 185 kcal w 100 g. Powinniśmy się także wystrzegać takich składników, jak: syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze trans oraz mleko w proszku.

71765020_m
Kolorowe kupne płatki często są nafaszerowane chemią.
123RF

Rodzaje płatków śniadaniowych

Płatki kukurydziane – nie zawierają glutenu. Są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Nadają się dla osób z problemami żołądkowymi i dzieci, ponieważ są bardzo lekkostrawne.

Płatki owsiane – najbogatsze w błonnik. Zawarte w nich białko to źródło niemal wszystkie aminokwasy. Dostarczają witamin z grupy B wzmacniających układ nerwowy. Są źródłem magnezu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Płatki górskie są bardziej oczyszczone niż te zwykłe, a ekspresowe najbardziej przetworzone.

Płatki jaglane – nie zawierają glutenu. Są w nich witaminy E i z grupy B, mają też cynk, kwas krzemowy - składniki dobre dla włosów i paznokci.

Płatki jęczmienne – są lekkostrawne, regulują trawienie. Pomogą w odchudzaniu, a dzięki dużej ilości witamin z grupy B i E poprawiają cerę, włosy i paznokcie.

Płatki żytnie  – zawierają dużo żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witamin E i z grupy B

48259671_m
Płatki kukurydziane nie zawierają glutenu.
123RF

Musli – zdrowsza alternatywa płatków

Chociaż w sklepie bez problemu możemy dostać gotowe musli to najlepsze będzie to, które skomponujemy samodzielnie. Możemy w dowolnych proporcjach wymieszać ze sobą płatki owsiane, żytnie oraz jęczmienne. Płatki zalewamy mlekiem lub jogurtem naturalnym. Dokładamy miód i ulubione dodatki, np. bakalie albo jabłko pokrojone w małą kostkę. Całość mieszamy. Do mieszanki możemy dołożyć szczyptę cynamonu.

22950676_m
Najzdrowsze musli to takie, które zrobimy samodzielnie.
123RF

Fakty na temat płatków śniadaniowych

  • Najbardziej pełnowartościowe są te płatki, które produkuje się z pełnego ziarna zbóż, np. owsa, pszenicy czy kukurydzy.

  • Znaczna część płatków powstaje z drobnych cząstek ziaren – grysu – tym samym są one uboższe w błonnik.

  • Do płatków częściej niż owoce suszone dodaje się owoce kandyzowane, które podczas obróbki zanurza się w słodkim syropie, co znacznie zwiększa ich kaloryczność.

Mity o płatkach śniadaniowych

  • Płatki są najlepsze dla dzieci, ale tylko te nieprzetworzone. Każde inne zawierają akrylamid – substancję, która ma negatywny wpływ na układ krążenia.

  • Musli jest najzdrowsze. Jednak niektóre mieszanki wzbogaca się polepszaczami smaku: cukrem, tłuszczem oraz syropem glukozowym.

  • Kupując płatki „fit”, masz do czynienia z lekkostrawnym produktem. Niestety, nie ma to nic wspólnego z prawdą. Tego typu artykuły często mają podobny skład, co produkty bez chwytliwego hasła.

 

Czytaj więcej