Płatki śniadaniowe to dla wielu osób ulubiony przysmak na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety, smak nie zawsze idzie w parze z jakością produktów, bo nie wszystkie płatki są zdrowe. Zobacz, który rodzaj wybrać i na co zwrócić uwagę podczas zakupów.
Zaczynasz dzień od płatków śniadaniowych lub musli? To nie w każdym przypadku dobry pomysł. Jeśli stawiasz na naturalne płatki zbożowe lub kukurydziane i samodzielnie przygotowane musli, to Twoje śniadanie jest zdrowe i pożywne. Ale pyszne płatki to bardzo często produkt z ogromną ilością cukru i konserwantów. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się które płatki śniadaniowe są najzdrowsze.
Zanim włożymy opakowanie płatków śniadaniowych do koszyka, koniecznie zapoznajmy się z ich składem. Po pierwsze należy sprawdzić kaloryczność (niektóre płatki zawierają nawet 450 kcal w 100 g). Dla porównania, otręby pszenne zawierają tylko 185 kcal w 100 g. Powinniśmy się także wystrzegać takich składników, jak: syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze trans oraz mleko w proszku.
Płatki kukurydziane – nie zawierają glutenu. Są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Nadają się dla osób z problemami żołądkowymi i dzieci, ponieważ są bardzo lekkostrawne.
Płatki owsiane – najbogatsze w błonnik. Zawarte w nich białko to źródło niemal wszystkie aminokwasy. Dostarczają witamin z grupy B wzmacniających układ nerwowy. Są źródłem magnezu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Płatki górskie są bardziej oczyszczone niż te zwykłe, a ekspresowe najbardziej przetworzone.
Płatki jaglane – nie zawierają glutenu. Są w nich witaminy E i z grupy B, mają też cynk, kwas krzemowy - składniki dobre dla włosów i paznokci.
Płatki jęczmienne – są lekkostrawne, regulują trawienie. Pomogą w odchudzaniu, a dzięki dużej ilości witamin z grupy B i E poprawiają cerę, włosy i paznokcie.
Płatki żytnie – zawierają dużo żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witamin E i z grupy B
Chociaż w sklepie bez problemu możemy dostać gotowe musli to najlepsze będzie to, które skomponujemy samodzielnie. Możemy w dowolnych proporcjach wymieszać ze sobą płatki owsiane, żytnie oraz jęczmienne. Płatki zalewamy mlekiem lub jogurtem naturalnym. Dokładamy miód i ulubione dodatki, np. bakalie albo jabłko pokrojone w małą kostkę. Całość mieszamy. Do mieszanki możemy dołożyć szczyptę cynamonu.