Łatwa dieta owocowo-warzywna – stracisz zbędne kilogramy i... wzmocnisz organizm. Jadłospis na 7 dni
Warzywa i owoce w tej diecie to podstawa.
Fot. 123RF

Łatwa dieta owocowo-warzywna – stracisz zbędne kilogramy i... wzmocnisz organizm. Jadłospis na 7 dni

Dieta owocowo-warzywna jest niezwykle skuteczna i łatwa w stosowaniu, ponieważ nie jest to wyłącznie roślinny post. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek, a schudniesz nawet trzy kilogramy w ciągu tygodnia. Podajemy jadłospis na cały tydzień.

Dieta owocowo-warzywna: zasady

Najbardziej znaną w Polsce dietą opartą na jedzeniu warzyw i owoców jest dieta dr Dąbrowskiej. Dieta owocowo-warzywna jest inna – przede wszystkim nie wymaga ograniczania się do jedzenia wyłącznie warzyw i owoców. Poznaj jej zasady:

  • pierwszego dnia diety owocowo-warzywnej wolno jeść tylko owoce
  • drugiego i trzeciego także warzywa,
  • każdego kolejnego dnia możemy dołączyć do  jadłospisu inny produkt, np. jajka, mięso.

Dieta owocowo-warzywna przyniesie zamierzone efekty, jeżeli będziesz ją stosować przez trzy tygodnie. Możesz schudnąć nawet trzy kilogramy w ciągu tygodnia.

Tygodniowy jadłospis na diecie owocowo-warzywnej

Poniedziałek

Pierwszego dnia diety jesz tylko owoce. Możesz je jeść w stanie nieprzetworzonym lub w sałatce owocowej.

Przepis na sałatkę owocową: obierz banana, umyj 2 brzoskwinie, 1 gruszkę, kiść winogron. Pokrój drobno owoce i wymieszaj. Sałatkę podziel na trzy części i zjedz ją na śniadanie, obiad oraz kolację.

Między posiłkami wypij 3 litry napojów. Niech to będą niegazowana woda mineralna i niesłodzone herbatki ziołowe oraz owocowe. 

Wtorek

Drugiego dnia diety oprócz owoców możesz jeść także warzywa. 

Śniadanie – Sałatka owocowa: 1 banana, 1 jabłko i 1 gruszkę umyj, obierz, pokrój i wymieszaj. 

Obiad –surówka: 10 dag cukinii, 15 dag kalarepy i 15 dag marchewki umyj, obierz, pokrój i wymieszaj. Dopraw łyżką soku z cytryny i łyżką jogurtu naturalnego.

Kolacja – sałatka śródziemnomorska: 5 dag sałaty, 1 pomidora i 10 dag ogórka umyj i drobno pokrój. Dodaj 3 zielone lub czarne oliwki. Sałatkę dopraw łyżką soku z cytryny.

33854836_m
Sałatka śródziemnomorska.
123RF

Środa

Trzeciego dnia diety nadal możesz jeść wyłącznie owoce i warzywa.

Śniadanie – sałatka owocowa: 1 kiwi, 1 banana, 1 jabłko oraz 10 dag truskawek lub malin umyj i drobno pokrój. Sałatkę wymieszaj i dopraw łyżką soku z cytryny.

Obiad – sałatka paprykowa: 10 dag czerwonej papryki, 1 cebulę dymkę i 5 dag sałaty umyj i pokrój. Dodaj 5 dag kukurydzy z puszki. Sałatkę zalej dwoma łyżkami jogurtu naturalnego.

Kolacja – zupa warzywna: 20 dag marchwi, 20 dag kapusty oczyść i drobno pokrój. Wlej 100 ml bulionu warzywnego i duś 10 minut.

67746618_m
Zupa warzywna.
123RF

Czwartek

Czwartego dnia diety oprócz owoców i warzyw możesz zjeść także 2 jajka.

Śniadanie – sałatka brzoskwiniowa: 1 brzoskwinię oraz 1 jabłko umyj, obierz i pokrój. Dodaj 10 dag wiśni lub ciemnych winogron. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz słodzikiem. 

Obiad – kolorowa sałatka: 5 dag zielonej sałaty, 10 dag marchwi, 10 dag kalarepy i 15 dag rzodkiewek umyj i drobno pokrój. Dopraw łyżką jogurtu naturalnego.

Kolacja – szparagi z jajkiem: obierz 20 dag szparagów. Gotuj je przez 15 minut. Wyjmij z wody i posyp łyżką posiekanej natki pietruszki. Do szparagów zjedz dwa jajka.

72602878_m
Szparagi z jajkiem.
123RF

Piątek

Piątego dnia diety oprócz owoców i warzyw możesz zjeść kawałek drobiu oraz ser. 

Śniadanie – sałatka egzotyczna: 10 dag melona, 1 kiwi i 1 pomarańczę obierz, drobno pokrój i wymieszaj. 

Obiad – sałatka serowa: 10 dag pomidorów, 10 dag sałaty, 1 cebulę dymkę umyj i pokrój. Dodaj 5 dag czarnych oliwek i 5 dag niskotłuszczowego sera feta. Dopraw łyżką soku z cytryny lub łyżką jogurtu naturalnego. 

Kolacja – pierś kurczaka z warzywami: 20 dag brokułów (lub brukselki) i 2 obrane ziemniaki umyj i drobno pokrój. Włóż je do garnka, zalej 100 ml bulionu warzywnego i gotuj przez 10 minut. 15 dag piersi kurczaka smaż przez 5 minut na łyżeczce gorącego oleju. Dopraw solą i pieprzem.

9193119_m
Pierś kurczaka z warzywami.
Źródło

Sobota

Szóstego dnia diety do swojego jadłospisu możesz dodać filet z dorsza.

Śniadanie – muesli z truskawkami: 10 dag truskawek umyj i drobno pokrój. Zmieszaj owoce z dwoma łyżkami muesli i zalej kubeczkiem jogurtu naturalnego.

Obiad – sałatka z indykiem wędzonym: 10 dag cukinii i 10 dag sałaty umyj i pokrój. 20 dag wędzonej piersi indyka pokrój na plasterki, wymieszaj z warzywami. Posyp łyżeczką posiekanej natki pietruszki, dopraw łyżką soku z cytryny lub jogurtu naturalnego. 

Kolacja – dorsz w warzywach: 30 dag żółtej papryki oraz 1 cebulę dymkę umyj, pokrój i zeszklij na łyżeczce rozgrzanego oleju. Dolej 100 ml bulionu warzywnego i gotuj przez 5 minut. 15 dag fileta z dorsza pokrój na drobne kawałki, włóż do wywaru i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

15802761_m
Dorsz w warzywach.
123RF

Niedziela

Siódmego dnia diety możesz pozwolić sobie na wołowinę i ser. 

Śniadanie – kanapka z serem i sałatka owocowa. Kromkę chleba graham posmaruj margaryną. Na kanapkę połóż 2 listki zielonej sałaty i plasterek żółtego sera. Do tego zjedz sałatkę z połówki melona pokrojonego w kostkę, zmieszanego z drobno pokrojonym kiwi i 10 dag malin. 

Obiad – sałatka z szynką: umyj i drobno pokrój 5 dag sałaty, 5 dag pieczarek i 5 dag świeżego ogórka. Składniki wymieszaj z 5 dag kukurydzy z puszki i 15 dag chudej szynki. Dopraw łyżką soku z cytryny lub jogurtu naturalnego.

Kolacja – stek z warzywami: 20 dag zielonej fasolki umyj i duś przez 15 minut z 2 łyżkami bulionu warzywnego. Po upływie 1 minuty dodaj dwa pokrojone w ćwiartki pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 15 dag steku wołowego opłucz, osusz i usmaż na łyżeczce rozgrzanego oleju, dopraw solą i pieprzem.

4 dobre rady, jak wytrwać na diecie owocowo-warzywnej

  1. Jeżeli w ciągu dnia poczujesz głód, sięgnij po pieczywo ryżowe. Zawiera ono mało kalorii. Ale pamiętaj, żeby nie zjeść więcej niż 10 kromek.
  2. Gdy będziesz miała ochotę na słodycze – zjedz kawałek arbuza, nie więcej jednak niż pół kilograma!
  3. Jeżeli w przepisach, które podajemy, znajdują się produkty, których nie lubisz, możesz je zastąpić innymi o porównywalnej wartości kalorycznej.
  4. Jeśli znudzi Ci się woda mineralna oraz herbatki owocowe i ziołowe, możesz wypić szklankę soku pomidorowego.

Co daje dieta z przewagą warzyw i owoców

  • Zapobiega żylakom 

W szczególności warzywa, na przykład brokuły i brukselka korzystnie wpływają na stan żył. Zbadano, że przeciwdziałają ich wapnieniu. Aby niekorzystne procesy zmalały o 46 procent, wystarczy zjadać co dnia 45 gramów warzyw kapustnych. To zalecane zwłaszcza w okresie menopauzy, gdy pod wpływem zmian hormonalnych wzrasta ryzyko zmian w układzie krążenia żylnego.

  • Dba o bezpieczeństwo jelita grubego

Takimi właściwościami odznaczają się zwłaszcza cebula, czosnek i por. Ci, którzy jedzą dużą ilość szczypiących w język warzywek (np. sięgają po nie kilka razy w tygodniu), są o 79 procent mniej narażeni na groźne zmiany.

  • Chroni nasz mózg i układ nerwowy 

Każde kolejne 200 g zjedzonych warzyw i owoców to o 13 procent mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia udaru niedokrwiennego. Aby jeszcze lepiej się przed nim chronić, warto spożywać dużo błonnika – 30 g (zamiast zalecanych minimum 20 g) to spadek ryzyka o 23 procent. W odróżnieniu od roślin mięso niekorzystnie oddziałuje na mózg – niszczy go, sprzyjając demencji.

  • Działa jak leki przeciwko nadciśnieniu 

Bogate w potas pomidory, ziemniaki, brokuły, natka, banany, pomarańcze, suszone morele, pestki dyni i orzechy przeciwdziałają nie tylko nadciśnieniu, ale też tworzeniu się kamieni nerkowych i zmniejszeniu gęstości kości.

  • To recepta na poprawę samopoczucia psychicznego

Naukowcy badający czy dieta bogata w pokarmy roślinne ma wpływ na psychikę, są zgodni co do tego, że ma, i to ogromny. Wyliczono nawet, że każda dodatkowa (ponad 5 zalecanych) porcja warzyw i owoców przynosi tyle samo korzyści, co 8 dodatkowych 10-minutowych spacerów w miesiącu. To naturalne remedium na lęki i depresję.

Czytaj więcej